érettségi
#Suli, munka

Szóbeli érettségire fel

2019.05.05.
2 perces olvasási idő

Pár hét és végre az ország legfiatalabb felnőttjei túl lesznek az érettségi megmérettetésein. Hogyan használjuk ki az időnket? Hogyan készüljünk a szóbelire? Ne csináljunk mást, csak egész álló nap magoljunk? Ugyan dehogy! Lássuk, mit kell tenni a hatékony tanuláshoz!

Oszd be az idődet

Talán ez a legnehezebb. Olyan könnyen eltereli a figyelmet a streaming, a számítógépes játék, a közösségi oldalak, vagy éppen chat-en írnak az osztálytársaid, hogy ugye, milyen nehéz ez a tétel… és mire vége mindennek, már te sem érted, hogy mivel ment el az utóbbi 40 perc tanulás helyett.

Akkor érdemes tanulni, amikor a legfogékonyabb az agyunk. Bár egyénenként vannak különbségek (pacsirták, akik hajnalban is aktívak már, illetve baglyok, akik éjjel vannak az elemeikben), általánosságban elmondható, hogy a legaktívabbak 8-9 órától délig, ebédidőig, illetve 14-15 órától 18-19 óráig érdemes tanulni. Ha okosan osztod be az elkövetkezendő heteket, akkor napi 6-8 óra tanulásnál többre nem lesz szükség. És ekkor igen hatékonyan tudsz odafigyelni a tanultakra.

Készíts haditervet

Oszd be magadnak, hogy melyik nap milyen tételeket kell megtanulnod. Mivel most több tantárgyból lesz vizsgád, így ajánlatos egy nap többféle tantárgyat tanulni, hogy minél változatosabb legyen a tanulás, így könnyebb koncentrálni is. Illetve a bevésődés is sokkal eredményesebb lesz.

Az utóbbi négy évben már biztos kitapasztaltad, hogy hogyan tudsz a legkönnyebben tanulni. Hangosan visszamondva, kijegyzetelve, járkálva vagy memorizálni az ábrákat. Ki lehet próbálni az együtt tanulást is, akár online is. Természetesen keretek közzé szorítva, nehogy pletykálkodásba átcsapjon a közös tanulás. Ilyenkor egymásnak mondhatjátok fel a tételt, egészíthetitek ki az anyagot. Ez azért lehet előnyös, mert gyakoroljátok a felelést, és még könnyebbé válik az információ előhívása vizsgán. Hiszen lehet, hogy egy töri tételről az fog először eszedbe jutni, hogy „ezt pont tegnap előtt mondta el nekem Zsuzsi…,” és barátnőd szavai egy-kettőre be fognak ugrani.

Pihenj

Bizony, nagyon sokat kell pihenni is ahhoz, hogy megfelelően tudj koncentrálni. Ahogy az iskolában 45 percenként van szünet, te is tarts magadnak egy kis 10 perces szünetet. Feküdj hanyatt a földön, relaxálj egy kicsit, vagy csak menj ki a konyhába és egyél egy kis gyümölcsöt (vagy jégkrémet ebben a szép időben).

A vizsga előtti éjszakán már nem nagyon érdemes magolni. Ügyelj arra, hogy – az izgalmak ellenére – a nyolc óra alvás meglegyen.

Jutalom

Mindig kell valami, ami motiválhat minket. Apróságokkal megjutalmazhatod magad az egyes tételek végén (pl.: egy kis édesség, kedvenc zene meghallgatása, kihúzni a tétel számát), akár a nap végén valami nagyobbal is meglepheted magad, de természetesen, csak akkor, ha tényleg úgy ítéled meg, hogy megérdemled. Ha például minden tervezett tételt megtanultál, akkor jöhet egy kis játék, vagy találkozó a barátokkal, szerelmeddel. Megéri feltöltődni a társaságukban. Természetesen nem javasolt, hogy szakítsd meg kapcsolataidat teljesen és vonulj el a tanuló szoba sötét zugaiba. Jó, ha ott vannak a barátok, akik ugyanezeken a nehézségeken mennek keresztül.

És legvégül: te kitaláltad már, hogy mivel jutalmazod meg magad, ha sikerült az érettségi?

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)