internet
#Suli, munka

Áltudományok veszélyei - miért csak hiteles forrásból tájékozódj?

2023.01.26.
3 perces olvasási idő

Az internet a barátod: bármiről is van szó, információk tömege áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy tájékozódj. Így van ez akkor is, amikor egy-egy testi-lelki problémára keresel gyors megoldást - most már csak azt kell eldöntened, hogy kinek is higgy a bőséges találati listából.

Ha nem szeretnél még több bajt magadnak, jó, ha idejekorán felismered az áltudományos módszereket, a veszélyes tanácsokat, és a hasznavehetetlen csodaszereket.

Mi a tudomány?

A körülöttünk lévő világ megismerése és megértése mindannyiunk álma: ezzel kapcsolatban kérdések százai fogalmazódnak meg bennünk - a tudomány pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megpróbálja megválaszolni ezeket - feltárva és értelmezve ezzel a belső összefüggéseket.

A tudomány az igazság tartalmára nézve tesztelhető (tehát potenciálisan igazolható vagy cáfolható) ismeretek gondolati rendszere:

  • mindig a tényekből indul ki - amelyekhez szigorúan ragaszkodik - sem figyelmen kívül hagyni, sem letagadni, sem meghamisítani nem engedi őket
  • igyekszik a tényeket minél pontosabban rögzíteni
  • ha összegyűjtötte a tényeket, adatokat, akkor összefüggést keres köztük - miközben igyekszik elválasztani a lényeges adatokat az adott jelenség szempontjából lényegtelenektől, hogy át tudja tekinteni a dolgokat
  • szigorú módszertan szerint hipotéziseket állít fel
  • a hipotéziseket folyamatosan teszteli;
  • tényeken alapuló, logikus rendszert alkotó következtetéseket von le
  • az eredményeket folyamatosan elemzi és ellenőrzi - csak a megismételhető és rendszeresen azonos eredményt adó megfigyelést fogadják el.
  • ha az elmélet rossz, akkor elveti, ha helyesnek bizonyul alkalmazza, de mindig készen áll arra, hogy az elméletnek ellentmondó kísérleti tapasztalatokat találva kijelölhesse az elmélet érvényességének határait.

A tudomány a valódi világra vonatkozó, sokszorosan ellenőrzött ismeretek állandóan fejlődő rendszere - lényegében rendszerbe szedett racionalizmus.

Az áltudományos tanácsok, és csodaszerek útvesztőjében

Sajnos a valódi tudomány mellett él és virul az áltudomány is. Ennek táptalaja mindig a tudatlanság, hajtóereje pedig az anyagi érdekektől kezdve a világnézeti meggyőződésen keresztül a politikai irányultságig tart. Rosszindulatú daganatokat gyógyító tea, izületi fájdalmakat csökkentő méregdrága berendezés, hajnövesztő szérum, bármire jó homeopátiás szer, radikális csodadiéta, extra dózisban szedett vitaminkészitmények - csak néhány példa a sok közül amelyeknek nincs tudományos megalapozottsága.

Miért veszélyesek ezek?

Mert ezek az átverések maradandó egészségkárosodással vagy még ennél is súlyosabb következménnyel járnak.

Gondolj csak arra a tanácsra, amely szerint extra dózisban kell vitamint szedni - ez nemcsak, hogy értelmetlen, hanem egészségkárositó is. A nagy mennyiségben szedett A-vitamin jelentősen megnöveli a tüdőrák kockázatát, az E-vitamin elősegítik a rák terjedését, az indokolatlanul szedett C-vitamin pedig veseproblémákat okozhat.

Az alternatív gyógymódok is - kihasználva az érzelmileg nyomás alatt álló embereket - visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. Rákbetegek százai mondtak, vagy mondanak le az orvosi kezelésről abban a hitben, hogy kizárólag a rákellenesnek titulált méregdrága szereket vagy módszereket alkalmazva gyors gyógyulást érhetnek el - mellékhatások nélkül. Mire rájönnek, hogy rosszul döntöttek, gyakran már késő - és a valódi tudomány sem tud érdemben segíteni rajtuk.

Áltudományok

Áltudománynak (pszeudotudománynak) az olyan gondolatokat, eszmerendszereket, elgondolásokat nevezzük, amelyeket (mai) művelőik tudományként határoznak meg, de a tudomány fogalmának semmilyen szempontból nem felelnek meg. Olyan elképzelések halmaza, amelyek nincsenek alávetve gondos ellenőrzésnek, sőt sokszor nem is ellenőrizhetőek. Általában nagyszerű dolgokat ígérnek, elvben szinte mindenre megoldást kinálnak - a gyakorlatban azonban keveset vagy semmit sem váltanak be ígéretekből (pl.: gyógyíthatatlan betegségek gyógyítása mágiával, teával, mágneses karkötővel).

Mikor gyanakodj arra, hogy éppen áltudománnyal van dolgod?

Az áltudomány

  • állításai megbízhatatlanok - könnyen tesz kijelentéseket, amelyek kísérletileg nem vizsgálhatók,
  • ősi gyógymódokra, vagy a természetességre hivatkoznak
  • minden, látszólag mellettük szóló tényt felfújnak, az ellenük szóló bizonyítékokat viszont elhallgatják, letagadják, vagy kimagyarázzák.
  • nem alkotnak következetes rendszert
  • megértésük nem igényel komolyabb előképzettséget,
  • alkalmazásuk a módszer kitalálója számára üzleti előnyökkel jár,
  • eredményeik azonnal alkalmazható, gyors és forradalmi "tudományos áttörést", esetleg egyéb azonnali "világmegváltást" ígérnek,
  • sokszor tudományos nyelvezettel, szakszavakkal igyekeznek legitimálni a készítményeket, módszereket: pl.: a hidroterápiás béltisztítás hírnökei mikrobiom-kutatásokra hivatkoznak, az immunerősítő készítményeket pedig őssejtkutatásokkal igyekeznek alátámasztani

A tudomány hosszú ideig elnéző volt az áltudományokkal szemben, de napjainkra bebizonyosodott, hogy tenni kell ellene. Az áltudományok egyaránt veszélyessé váltak a tudomány, a társadalom és az egyén számára is. Tájékozódj te is hiteles forrásból - és előzd meg, hogy csalók és kóklerek áldozatává válj.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: