életmód
#Mozgás

Új életmódra vágysz? Segítünk a megvalósításban

2015.01.04.
2 perces olvasási idő

Elhatároztad, hogy új életet kezdesz? Úgy döntöttél, ezentúl egészségesebben élsz és táplálkozol? Segítünk a megvalósításban.

Vigyél magaddal vizet!

Akár fogyni akarsz, akár csak egészségesebb életmódot akarsz követni, jó ötlet, ha mindig tartasz magadnál egy palack ásványvizet. Kortyolj belőle időnként, ettől kevésbé leszel éhes, és üdítőt is kevesebbet fogsz fogyasztani. Próbáld ki, és egy héten belül már tapasztalhatod is a pozitív hatását.

Tartózkodj a gyorsételektől!

Ahhoz, hogy lefogyj, ez az első alapvető lépés. Hagyj fel velük, és válassz helyettük valamilyen salátát egy kis grillezett csirkével. Jóval egészségesebb választás, ráadásul sokkal tovább érzed magad jóllakottnak.

Ismerd az adagodat!

Az éttermekben gyakran az ajánlott adag többszörösét is felszolgálják. Egy adag csirke például nagyjából egy kártyapakli méretével egyezik meg, ám gyakran ennek a kétszeresét kapjuk. Légy tisztában az adagoddal, és a maradékot csomagoltasd el!

Olvasd el a címkét!

Még a diétás ételek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek nem használnak a szervezetednek, és akár jóval több kalória is lehet bennük, mint amire szükségünk van. Mindig nézd meg a címkét a termékeken, és csak utána döntsd el, hogy megveszed-e.

Mondj le az édességről!

Azok számára, akik édesszájúak, ez lehet az egyik legnehezebb lépés. De szerencsére helyettesítheted őket mással. Ha az édesség helyett a bogyós gyümölcsöket választod, akkor nemcsak finomabb, hanem egészségesebb ételt eszel. Persze a cukrot és a tejszínhabot hagyd el a tetejéről.

Ne hagyd ki a reggelit!

Ha több órányi alvás után nem eszel, a tested átkapcsolhat „éhező üzemmódba”. Ilyenkor lelassul az anyagcseréd, hogy több energiát tartalékolhass, emiatt pedig kevesebb kalóriát égetsz. Számos dietetikus éppen ezért azt tanácsolja, hogy a reggelid legyen kiadós.

Ne igyál alkoholt!

Az alkohol májra gyakorolt káros hatása miatt a szervezet lelassítja a test természetes zsírégető folyamatait. Az alkalmankénti egy pohár vörösbor talán a legjobb választás. Néha egy-egy koktél még nem a világ vége, de mint mindig, itt is a kulcs a mértékletesség. Ne feledd, hogy az alkohol tele van üres kalóriákkal!

Csökkentsd a sóbeviteled!

A vizet von el a szervezettől. A diétás ételekben kevés só van, ne vidd túlzásba a sózást! Óvakodj a gyorsételektől és a sós nassolnivalóktól!

Készítsd el a saját ételeidet!

A legjobb, ha te magad készíted az ételeidet, így biztosan tudod, hogy mit fogyasztasz. Csinálj egy friss salátát, és grillezz mellé egy kis csirkemellet! Jó ötlet naplót vezetni arról, hogy mikor mit eszel, így könnyebben nyomon követheted a diétád alakulását. Amikor teheted, válassz friss, organikus termékeket!

Várj 20 percet étkezés után!

Ennyi időre van szüksége az agyadnak ahhoz, hogy a jóllakottság érzetét keltse. Ezért fontos, hogy lassan egyél, és hogy kis szüneteket tarts a fogások között, különben túl sokat fogsz enni, ezzel sutba vágva az összes aznapi diétás erőfeszítéseid.

Ne bízz a reklámokban!

Mindegy, ki ajánlja, legyél szkeptikus ha azt hallod, hogy egyik-másik termék segít gyorsan megszabadulnod a felesleges kilóktól. Erre az egyetlen biztos megoldás, ha életmódot váltasz, és elkezdesz mozogni.

Ne törődj a mérleggel!

Bár mindenki úgy gondol rá, mint a megcsalhatatlan mérőeszközre, sokszor nem az. A nőknek eleve ingadozik a súlyuk a hormonális változások miatt, és ahogy haladsz az edzéssel és kezdesz izmosodni, még egy kis súlyt is szerezhetsz ezzel. A lényeg, hogy ne légy csalódott, ha azt látod, hogy a mozgás ellenére többet mutat a mérleg, mint korábban. Inkább koncentrálj arra, hogy mennyi kalóriát égettél el.

Ne légy öntelt!

Ha elérted a céljaidat, az nem jelenti, hogy hátradőlhetsz a fotelben. Ne hagyd abba a mozgást! Táplálkozz továbbra is helyesen! Folytasd az eddigi életmódodat, hogy meg is tarthasd a jutalmad! Nemcsak az a fontos, hogy lefogyj, hanem az is, hogy az elért célt hosszú távon megtartsd, hogy többé ne legyen ilyen problémád.

(KamaszPanasz)