sport
#Mozgás

A futás vagy az úszás a jobb?

2016.05.08.
3 perces olvasási idő

A futás és az úszás egyaránt kiváló módja a mozgásnak. Ha választani akarsz, vedd figyelembe az egészségügyi és az edzési céljaidat. A futás és úszás egyaránt javítja a keringést, és erősíti a testet. Futás során a kalóriák gyorsabban égnek, emellett növeli a csontsűrűséget is. Az úszás kíméletesebben, de az egész testedet megmozgatja. Összeszedtük az érveket és ellenérveket.

A futás előnyei, jellemzői, veszélyei

A futás az összes testmozgás közül a legjobb kalóriaégető. Fuss dombvidéken, egy fotópályán, vagy akár csak kocogj egyet a városban, ez a leggyorsabb módja a kalóriaégetésnek! Ha gyorsan szeretnél leadni pár kilót, akkor a futást válaszd!

A futással edzed a szív-és érrendszered, emellett erősíti a szíved és növeli a vér áramlását az agyba. Észre fogod venni, hogy a nyugalmi pulzusszám csökken, ha rendszeresen futsz, mivel a szíved több vért pumpál a testedbe minden egyes dobbanással. A szíved az egyetlen izom a testedben, ami mindig működik, szóval erősítsd, és növeld a két dobbanás közti pihenőidőt futással.

Futás során a testedben minden egyszerre és ütemre mozog, több oxigén jut az agyadba, ami segít gyorsan gondolkozni. A futás inspirál, új ötleteket hozhat, sok embernek jutott már eszébe a látszólag megoldhatatlan problémákra megoldást nyújtó, áttörő ötlet futás során.

Emellett a futás kikapcsol, békét és egységet teremt a természettel. Így amikor kijössz az iskolából, fuss egy kört a legközelebbi parkban vagy a pályán. A futás fantasztikus stresszoldó, így a nagy stressz alatt lévő emberek számára, akik szeretnének megszabadulni a feszültségtől ajánljuk, hogy mielőtt hazamennek fussanak egyet.

A futás hasznos a csontsűrűség szempontjából is, mivel a lábad folyamatosan terheled. Bár a csontsűrűsödés nagyon hasznos, a futás okozhat egészségügyi problémákat, ha túlzásba esel.

A futóknak minden 4-6 ezer kilométer után új cipőt kellene venniük; kerülniük kellene a betont, és salakos pályákon kellene futniuk az egészségük érdekében.

A futás megterhelő sport, ezért alkalmatlan azok számára, akiknek térd-, csípő- vagy hátsérülései vannak. A futás sem veszélytelen sport: csonttörés és ízületi sérülések könnyen előfordulhatnak, ha nem vigyázunk magunkra. Ezek a sérülések az olyan mindennapi cselekvéseket is fájdalmassá teszik, mint a lépcsőzés vagy az ülés.

Az úszás előnyei, veszélyei

Az úszás tökéletes az egész test megmozgatásához. Egyike azon kevés szív- és érrendszúszáseri gyakorlatoknak, melyek a felső testedet is edzik. Az úszás soha nem fog olyan vékonnyá tenni, mint ahogy egy maratoni futó néz ki, de előbb-utóbb egyensúlyba hozza a testedet. Az úszás nem terheli meg az ízületeket, így megfelelő a térd, hát vagy csípő problémákkal küzdő emberek számára is. Az úszás is gyors módja az egész tested megmozgatásának, mivel a tested minden részének dolgoznia kell, hogy haladni tudj a vízben, így kiváló edzés.

Interjú Mit mond az úszásról Kapás Boglárka?

Az úszás egyszerre erősíti a kart, a vállat, a mellkast, a hátat és a lábat is. A víz univerzális ellenállást biztosít, ami azért jó, mert attól függetlenül, hogy melyik irányba mész, az izmaidnak mindig dolgoznia kell, a minden szögből érkező ellenállás ellen.

Hogy minél jobban megmozgasd magad, variáld az úszásfajtákat: mellúszás, hátúszás és gyorsúszás. Az úszásmódok közötti váltás arra kényszeríti a tested, hogy különböző módon mozogj, így változatosabb és intenzívebb lesz az edzés.

Az úszás egészségügyi előnyei

Az úszás jót tesz a keringési rendszerednek és megtanítja, hogyan kell az oxigént hatékonyan felhasználni. A legtöbb úszó minden második karcsapással vesz levegőt, de ez idővel és gyakorlással fejleszthető, ha elég kitartó vagy három karcsapásig is kibírod levegővétel nélkül. Gyorsúszás közben, ha minden 3. csapásra veszel levegőt, akkor szimmetrikusan edzed a tested, mert egyszer jobb, egyszer bal oldalon veszel levegőt. Az egyoldalú légzés egyenlőtlen erő és rugalmasság megosztást okozhat, ezért tegyél meg minden erőfeszítést, hogy eljuss a három ütemű légzésig.

Ahhoz, hogy valójában javuljon a tüdő működése, az úszók hypoxiás úszást végeznek, ami azt jelenti, hogy minden ötödik, hetedik vagy kilencedik csapásnál vesznek levegőt. A hypoxiás úszás csak edzett úszóknak, és úszómester jelenlétében javasolt.

Az úszásnak kevés veszélye van, alkalmas azok számára is, akiknek krónikus vagy akut ízületi vagy hátfájása van. Az úszás az ízületek körül építi az izmokat, anélkül, hogy megfeszítené azokat, így erősíti az ízület körüli izmokat, és ezek segítenek stabilizálni a mozgást, azaz segíti a mozgást a vízen kívül is. Az úszás tökéletes edzésforma azoknak a futóknak is, akik megrántották a bokájukat, vagy súlyos sérüléseket szenvedtek. A láb vízben való mozgatása megmozgatja az ízületeket minden szögből, így megelőzi azok merevedését, segít formában tartani, és időt biztosít a felépülésre. Az úszás javasolt hátfájdalommal küzdő emberek számára is, mivel a hát az úszás elsődleges mozgatórugója.

Futás vagy úszás? A cél dönt

Az úszás és a futás közötti választás függ a céljaidtól. Ha a fogyás leggyorsabb módját keresed anélkül, hogy fizetned kellene az úszóbérletet, akkor a futás a legjobb döntés. Ha sérülésed vagy állandó fájdalmad van, vagy a felső testedet szeretnéd edzeni, akkor az úszás a megfelelő választás. Ha gyorsan szeretnél kalóriát égetni és az alakodat szeretnéd formálni, akkor fuss és ússz is felváltva.

(S.A. - helium)