/ LÉLEK / A pozitív mondókák rontan...
  2009-08-19

A pozitív mondókák rontanak a hangulaton

„Én minden nap, minden tekintetben egyre többet fejlődöm.”- mondja Dino, Kusturica Emlékszel Dolly Bellre? című filmjének főszereplője. Neki működött ez a mondat, és a film végén úgy tűnik, egészen normális ember lesz belőle. Egy tanulmány azonban azt mutatja, az ehhez hasonló mantrák a legtöbb esetben csak rontanak az emberek hangulatán.

Úgy tűnik, hogy azok, akik alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, rosszabbul érzik magukat, ha pozitív állításokat kell megfogalmazniuk magukról.

- hirdetések -

Angol pszichológusok szerint az embereknek saját, valós élettapasztalataik alapozzák meg azt, hogy hogyan viszonyulnak önmagukhoz, milyen magas az önbecsülésük.

„ Jóllehet a pozitív állítások ismételgetése segíthet olyan embereknek, akik egyébként is magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, de rontja azok lelkiállapotát, akik a legjobban vágynak a megerősítésre.” (Joanne Wood, Waterloo Egyetem)

Ellentmondások

A Waterloo és a New Brunswick Egyetem kutatói először arra kértek meg alacsony- illetve magas önbecsüléssel rendelkező egyéneket, hogy ismételgessék az alábbi mondatot: „Szerethető ember vagyok.”

Ezután felmérték az alanyok lelki állapotát, és az önmagukról kialakult véleményüket.

Azt találták, hogy azok, akik alacsonyabb önbecsüléssel rendelkeztek, a kísérlet után lényegesen rosszabbul érezték magukat, míg azok, akik magassal, egy kicsit jobb kedvre derültek.

A pszichológusok ez után arra kérték a résztvevőket, hogy soroljanak fel egyaránt pozitív és negatív állításokat önmagukkal kapcsolatban.

Érdekes módon ilyenkor javult az alacsony önbecsülésűek önbizalma, ami tehát annak az eredménye, hogy a felsorolásban nem csak kizárólag pozitív, megerősítő gondolatokat kellett megfogalmazniuk, hanem negatív érzéseiknek is utat engedhettek.

Valószínűleg a megalapozatlanul pozitív állítások – például „Én teljes mértékben el tudom fogadni önmagamat.”- kimondásakor az ilyen emberekben végül a felmerülő negatív, megkérdőjelező gondolatok kerekednek felül, és ezek túlzottan elbátortalanítják őket.

A valós élet 

A pszichológusok úgy vélekednek, hogy a pozitív gondolkodás igen hatásos, ha egy szélesebb körű személyes program vagy terápia része. Mivel az önbecsülés valós személyes tapasztalatokon múlik, erősítése a mantrák ismételgetése helyett valódi önbizalom felépítésével kezdődhet csak.

Az önbizalom pedig azzal függ össze, kinek milyen erősek a családi kapcsolatai, mennyire széles a baráti köre, milyen a foglalkozása és a megjelenése. Ezen dolgokra való odafigyelés többet jelent, mint ezer, ismételgetéssel eltöltött nap.

(M.N. Forrás: BBC News)