magabiztosság
#Lélek

Magabiztosság – túl sok, túl kevés?

2023.10.25.
3 perces olvasási idő

A magabiztosság az a képesség, hogy őszintén és tiszteletteljesen beszéljünk önmagunkért. Minden nap kerülünk olyan helyzetekbe, amikor az önérvényesítés segíthet nekünk – például, ha valakivel randevúzunk, felkeresünk egy tanárt egy kérdéssel, vagy ha jól teljesítünk egy állás- vagy egyetemi interjún. De hogyan lehetünk optimálisan magabiztosak?

A magabiztosság nem mindenkinél magától értetődő. Vannak, akik túlságosan passzív módon kommunikálnak. Más emberek stílusa túl agresszív. Az asszertív stílus a boldog közeg e kettő között.

Íme, mit jelent határozottnak lenni:

  • Mondhatsz véleményt, elmondhatod, mit érzel.
  • Kérhetsz, amit akarsz, vagy amire szükséged van.
  • Tisztelettel nem érthetsz egyet.
  • Felajánlhatod ötleteid, javaslataid.
  • Bűntudat nélkül is mondhatsz nemet.
  • Felszólalhatsz valaki más nevében.

Miért számít?

Az asszertív kommunikációs stílus segíthet abban, hogy azt tegyük, amit szeretnénk. De ennél tovább megyünk: az önérvényesítés azt mutatja, hogy tiszteljük magunkat és másokat.

Azok az emberek, akik határozottan beszélnek, azt az üzenetet küldik, hogy hisznek magukban. Nem túl félénkek és nem túl rámenősek. Tudják, hogy az érzéseik és elképzeléseik számítanak. Magabiztosak.

Az asszertív emberek könnyebben barátkoznak. Úgy kommunikálnak, hogy tiszteletben tartják mások és saját igényeiket is. Általában jobban tudják megoldani a konfliktusokat és a nézeteltéréseket. Azok, akik tiszteletet adnak, tiszteletet kapnak cserébe.

Túl passzív? Túl agresszív? Vagy pont jó?

Honnan tudod, hogy hová esel a magabiztosság skálán? Íme, néhány példa:

Paulának túl passzív a stílusa. Ha megkérdezik Paulát, hogy milyen filmet szeretne nézni, valószínűleg azt mondja: "Nem tudom, te mit szeretnél?" Általában hagyja, hogy mások döntsenek a dolgokról, de később megbánja, hogy nem mondta ki, amit akart. Zavarja, hogy a barátai többet beszélnek, mint ő. De amikor Paula megpróbál betörni a beszélgetésbe, olyan halkan beszél, hogy mások szinte észre sem veszik.

Janine stílusa túl agresszív. Janine-nek nem okoz gondot elmondani a véleményét. De amikor megteszi, hangosnak és erőszakosnak tűnik. Janine uralja a beszélgetést, gyakran félbeszakítja, és ritkán hallgat. Ha nem ért egyet veled, tudatja – általában szarkazmussal vagy beszólogatással.

Bennek határozott stílusa van. Amikor kikéred Ben véleményét, őszintén megmondja. Ha nem ért egyet veled, azt is el fogja mondani – de úgy, hogy ne érezd rosszul magad. Bent is érdekli a véleményed. Meghallgatja, amit mondasz. Még ha Ben nem is ért veled egyet, akkor is úgy érzed, hogy tiszteletben tartja a nézőpontodat.

A túl passzív lét problémái

Azok az emberek, akik túl passzívan viselkednek, gyakran úgy érzik, hogy kihasználják őket. Ha nem mondod ki, amit gondolsz és érzel, mások nem ismernek meg vagy értenek meg téged olyan jól, ahogyan tudnának.

Ha úgy érzed, hogy véleményed vagy az érzéseid nem számítanak, az csökkentheti önbizalmadat, és megfoszthat attól az esélytől, hogy elismerést és pozitív visszajelzést kapj a jó ötleteidért. Ez akár depresszióhoz is vezethet.

A túl agresszív lét baja

Azok az emberek, akik túl agresszívnek tűnnek, nehezen tudnak baráti kapcsolatokat fenntartani. Előfordulhat, hogy uralják a beszélgetéseket, vagy túl merészen és erőteljesen mondják el véleményüket, ami elriaszt másokat.

Miért nem magabiztos mindenki?

Miért van egyeseknek magabiztos kommunikációs stílusa, míg mások passzívabbak vagy agresszívabbak? Ennek egy része csak a személyiség. Az általunk kialakított szokások vagy tapasztalataink a másik részét képezik.

Íme, néhány dolog, amelyek arra késztethetik az embereket, hogy túl passzívan viselkedjenek:

  • önbizalomhiány,
  • túl sok aggódás mások véleménye miatt,
  • érzékenység a kritikára.

A következők befolyásolhatják az embereket a túl agresszív cselekvésre:

  • túlságosan magabiztosak,
  • túlságosan összpontosítanak igényeik kielégítésére és véleményük kifejezésére,
  • nem tanulja meg tisztelni vagy figyelembe venni mások nézeteit vagy szükségleteit,
  • nem tudja, hogyan kérjen véleményt másoktól.

Hogyan legyünk határozottabbak?

Az asszertivitás bizonyos kommunikációs készségek gyakorlásán és a megfelelő belső hozzáálláson múlik. Vannak, akik természetüknél fogva ügyesebbek, amikor önérvényesítőnek kell lenniük. Másoknak több gyakorlásra van szükségük. De mindenki tud fejlődni.

Kezdd azzal, hogy letisztázod magadban, melyik kommunikációs stílus (asszertív, passzív vagy agresszív) áll a legközelebb hozzád. Ezután döntsd el, hogy min kell dolgoznod.

A kevésbé passzív és magabiztosabb munka érdekében:

Figyelj arra, hogy mit gondolsz, érzel, akarsz és mit szeretsz. Tisztában kell lenned ezekkel a dolgokkal, mielőtt közölnéd őket másokkal.

Nem mondd, hogy "nem tudom", "nem érdekel" vagy "nem számít", amikor valaki megkérdezi, mit akarsz. Inkább felelj így: "Zöldet vagy pirosat szeretnél?" mondhatod: "Inkább a zöldet választanám - köszönöm."

Mondd el a véleményed. Mondd el, hogy tetszett-e a látott film, és miért.

Gyakorold az „én” állítások használatát, például: „Szeretném...” „Inkább...” vagy „Úgy érzem...”

Emlékeztesd magad, hogy a te ötleteid és véleményed ugyanolyan fontosak, mint mindenki másé. Ennek ismerete segít határozottnak lenni. Az asszertivitás azzal a belső attitűddel kezdődik, hogy éppúgy értékeljük magunkat, mint másokat.

A kevésbé agresszív és magabiztosabb munka érdekében:

Próbálj meg beszélgetni másokkal. Vedd észre, ha közbeszólsz. Ha mégis előfordul, mondd: "Ó, bocsánat, folytasd tovább!" és hagyd, hogy a másik befejezze.

Kérdezd meg valaki más véleményét, majd hallgasd meg a választ.

Ha nem értesz egyet, próbálj úgy fogalmazni, hogy ne járasd le a másik személy nézőpontját. Például ahelyett, hogy azt mondanád: "Ez egy hülye ötlet", próbáld meg: "Nem igazán tetszik ez az ötlet." Vagy ahelyett, hogy azt mondanád: "Olyan bunkó", próbáld meg: "Azt hiszem, érzéketlen."

Vedd észre, hol vagy a legjobb az önérvényesítésben. Az emberek eltérően viselkednek különböző helyzetekben. Sokan úgy találják, hogy bizonyos helyzetekben könnyű magabiztosnak lenni (például barátokkal), míg másokban nagyobb kihívást jelent (például tanárokkal vagy új emberekkel való találkozáskor). Nehezebb helyzetekben gondolkozz: "Mit mondanék a közeli barátaimnak?"

Ha határozottan beszélsz, az azt mutatja, hogy hiszel magadban. Az asszertivitás kialakítása egy lépés ahhoz, hogy a legjobb önmagaddá válj, azzá, aki lenni szeretnél!

(KamaszPanasz - kidshealth.org)