barát
#Lélek

Mit tegyél, ha beleszeretsz a legjobb barátodba?

2014.02.12.
2 perces olvasási idő

Ha már tápláltál érzelmeket az egyik legjobb barátod iránt, tudod, hogy az milyen ijesztő is tud lenni. Vajon el kellene mondanod a legjobb barátodnak, hogy szereted őt? Mi lesz, ha nem szeret viszont – megszakad a barátságotok? Biztos, hogy szerelmes vagy belé?

Van különbség aközött, hogy csak egy múló szeszélyről vagy valódi vonzalomról van-e szó. Például, ha

  • éppen kilábalsz az előző kapcsolatodból,
  • a barátod az előző kapcsolatát dolgozza fel és sebezhetőnek tűnik,
  • a barátodnak új frizurája van, és irtó cukin néz ki vele,
  • a barátod épp jár valakivel és kevesebb időt tölt veled,
  • valaki azt mondta, hogy a barátoddal helyes pár lennétek,
  • te és a barátod csak mostanában kerültetek közel egymáshoz,

Mit tegyél, ha beleszeretsz a legjobb barátodba?akkor valószínűleg csak átmeneti vonzódásról van szó. Adj néhány hetet magadnak, hogy meglásd, az érzéseid megszűnnek-e. Ha igen, megkönnyebbülsz majd, amiért nem szóltál róluk.

Ha tényleg szereted, ez a megfelelő időpont?

Még ha meg is bizonyosodtál az érzéseidről, nem feltétlenül kell felfedni azokat a barátodnak. Ne fedd fel magad a következő esetekben:

  • Ha a barátod valaki mással jár, tisztességtelen lenne, ha tönkretennéd a kapcsolatukat az érzelmeid leleplezésével.
  • Ha te állsz kapcsolatban valakivel, el kell döntened, hogy ki a fontosabb számodra. Ha a barátod kerül ki győztesen, szakítanod kell a pároddal. Nem lenne szép olyannal járni, aki csak a második helyet foglalja el a szívedben.
  • Ha a barátodnak egy nehéz helyzettel kell megküzdenie - mikor fontos vizsgája közeleg, vagy egy hozzátartozója halálát kell feldolgozniuk – tartsd a szádat, amíg meg nem birkózott a stresszel. Önzőség lenne, ha még valamivel növelnéd a terheit.

Hogyan mondd el neki, hogy szereted?

Tehát már rájöttél, hogy tényleg szerelmes vagy a barátodba. Íme, néhány ötlet, hogyan áruld el neki a dolgot:

  • Nem szabad csak kibökni egy beszélgetés közepén. Gondold ki, hogy hol és mikor tudtok kettesben maradni, hogy szemtől szemben beszélhessetek.
  • Nézz a szemébe, és kezdd egy rövid kijelentéssel, mint: „Kezdek a barátságnál többet érezni irántad.”
  • Ne használd a „szerelem” szót, még ha meg is vagy róla győződve, hogy ezt érzed. A „szerelem” komoly szó, és talán csak megrémíted a barátodat – mindegy, hogy viszonozza az érzéseidet, vagy sem.
  • Beszélj vidáman! Ha úgy vallod be, mintha valami szörnyűséget mondanál, ő is csak úgy fog reagálni rá, mintha rossz hírről lenne szó.

Mi van, ha nem szeret viszont?

Mire a barátoddal eddig a beszélgetésig eljuttok, már eldöntötted, hogy fontosabb számodra az, hogy feltárd az érzéseidet, minthogy őket elrejtve továbbra is megjátszd magad. Még ha a barátod nem is szeret viszont, jobb megtudni, ő hogyan érez irántad. Lehet, hogy a barátod azt fogja ajánlani, hogy tegyetek úgy, mintha ez a beszélgetés meg sem történt volna, és továbbra is barátok maradtok. De ez talán nem lesz olyan egyszerű számodra. Ha túlságosan is fáj barátként viselkedni vele, adj egy kis időt magadnak, hogy feldolgozd az érzéseidet! Idővel lehet, hogy újra barátok lehettek, de ne siettesd a dolgot. Tedd azt, ami a szívednek a legjobb!

(B.Cs.)