biztonság
#Lélek

Biztonságosabb szex, biztonságosabb technológia

2011.12.29.
4 perces olvasási idő

Először is egy kicsit menjünk vissza szüleink korába. Nos, az ő idejükben korántsem volt annyi kommunikációs eszköz, mint amennyi a mai fiatalok rendelkezésére áll. Szüleink közösségi élete nagy vonalakban a személyes beszélgetésekből és a szülők vezetékes telefonjáról titokban indított hívásokból állt.

Ebből adódóan a találkákat előre meg kellett tervezni, a kapcsolatokat pedig csak előre összeállított „órarend” alapján lehetett fenntartani. Ez persze nevetséges lehet napjaink technikai zseni tinijeinek, akik telefonálás közben küldik el az SMS-t és olvassák el az aznapi e-mailjeiket.

A mi generációnk azonban már a tudomány fejlődésének köszönhetően az élet minden aspektusában használja a technika vívmányait, és ez alól a szexualitás sem kivétel. Bármikor felmehetünk az internetre, és választ találhatunk szinte bármilyen kérdésünkre. Így például kérdezősködhetünk a szeméremszőrzet felől anélkül, hogy kínos beszélgetésbe kellene elegyednünk szüleinkkel vagy barátainkkal. Az okos telefonjainkkal bárhol és bármikor felhívhatjuk szerelmünket. Intim képeket és SMS-eket küldözgethetünk, az interneten új barátokat szerezhetünk vagy megoszthatjuk a világgal a Facebookon keresztül, hogy kapcsolatunknak immáron vége szakadt.internet

A mai technológiákat könnyen tudjuk alkalmazni flörtre, vagy egyéb szexuális tevékenységre. Ennek természetesen meg vannak az előnyei, hiszen kényelmes, egyszerű és nem kell aggodalmaskodnunk a terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek miatt. De amennyire nagyszerű is a technika, ha nem gondoljuk át, hogy tetteinknek milyen következményei lehetnek, könnyen egy igencsak kellemetlen, sőt, rosszabb esetben veszélyes szituációba is keveredhetünk.

Kapcsolódjunk!

Megismerni új embereket mindig nagyon izgalmas. Lehetséges, hogy éppen pont a jövendőbeli feleségeddel, a leendő legjobb barátoddal ismerkedsz meg, de az is lehet, hogy az illető nem lesz más, csak egy a sok ismerősöd közül. A különféle netes közösségek és chat-szobák ma már lehetővé teszik számodra, hogy pillanatok alatt, vad idegenekkel ismerkedj meg. Amellett, hogy ez nagyon szórakoztató tud lenni, veszélyei is vannak.

Így például nem tudhatod, hogy akivel beszélsz az ténylegesen az-e, akinek mondja magát. Valószínűleg már te is hallottad a szüleidet, amint figyelmeztetnek azokra az internetes predátorokra, akik hamis személyazonosságot kölcsönözve maguknak manipulálják a fiatalokat. A felnőttek aggodalma azonban érthető, sőt nem alaptalan, hisz a veszély valós. Pontosan emiatt fontos, hogy odafigyeljünk, ha ismeretlen emberekkel ismerkedünk meg interneten, különösen akkor, ha az illető utána élőben is szeretne találkozni velünk.

A legtöbb esetben úgy tűnik, mintha a tinik többsége tudatában lenne az internet veszélyeinek. Ez azonban nem riasztja őket vissza az új emberekkel való kapcsolatok kialakításától.

„Pár nagyszerű embert ismertem meg az interneten keresztül” – mondja Dávid. „Az interneten életre szóló barátságokat kötöttem. Egyiküket már évek óta ismerem, beszéltem is már vele, sőt a szüleivel is, így bennem semmilyen aggodalom nem volt a találkozóval kapcsolatban. Ezenkívül azonban soha nem adom meg ismeretlen embereknek a Yahoo! elérhetőségemet. Csak remélni tudom, hogy én is, és más fiatalok is elég okosak lesznek ahhoz, hogy eldöntsék, mit tegyenek az ilyen esetekben.”

„Úgy gondolom, hogy a mai világban már teljesen normális, hogy az interneten keresztül is ismerkednek az emberek” – mondja Aliz. „Persze azoknak, akik az interneten ismerkednek, kellőképpen körültekintőknek kell lenniük, ugyanis az interneten hihetetlenül könnyen lehet hazudni. Következtetésképp, az emberek könnyen veszélyes szituációkba keveredhetnek, így igencsak elővigyázatosnak kell lennünk!”

Míg a legtöbb chat szoba csak az interneten keresztül történő csevegést teszi lehetővé, egyes oldalak, mint például a chatroulette lehetővé teszik, hogy teljesen véletlenszerűen kapcsolatba lépjünk emberekkel web kameránkon keresztül. Szemtől szembe látni a másikat, és beszélni hozzá sokkal inkább ember közelibb, mint betűket pötyögni.

De amikor Sárát kérdeztem a chatroulette-ről egyből azt mondta „az csak a perverzeknek való”. Aliz egyetért Sára véleményével, ám kiegészíti azt. „Úgy gondolom, hogy maga a program egy nagyon jó kezdeményezés, elméletében pedig ténylegesen az ismerkedés egyik új dimenzióját jelenti. A valóságban azonban sajnos ez a perverzek legfőbb tanyája lett.”

Új embereket interneten megismerni – legyen szó chatről vagy videóról – igencsak kockázatos lehet. Akkor kérdezhetitek mi a megoldás? Menjünk vissza az internet előtti időkbe? Ne! Az internetes ismerkedés tényleg egy izgalmas elfoglaltság lehet, mindösszesen csak oda kell figyelnünk pár dologra biztonságunk érdekében.

Védd a magánéleted!

A chat szobában sajnos senki nem tudja neked megmondani, hogy igazából kivel is beszélsz és, hogy neki mik is a valódi szándékai. Ezért soha ne adj ki magadról személyes információkat online olyan embereknek, akiket valójában nem is ismersz, se a chatszobában se e-mailen keresztül. Még akkor, ha valakivel már hónapok óta beszélsz interneten, se tudhatod pontosan, hogy ki ő, így a személyes információidat amennyire lehetséges tartsd meg magadnak. Talán ma már ezeket az alapelveket mindenki tudja, de az ismétlés sosem árt.

Amikor Alizt kérdeztem az online magánéletéről, pár érdekes dolgot mondott. Nem csak a személyes információk online kiadásáról, hanem a közösségi hálók profiljába írt személyes adatokról is.

„Az egyik aggodalmat az internet biztonságával kapcsolatban az, hogy a profilom a hackerek számára szinte pillanatok alatt elérhető” – mondta. „Sajnos vannak olyan barátaim, akiknek Facebook profiljukat már feltörték, és ez eléggé aggasztó számomra. Továbbá fenntartásaim vannak az online adatvédelemmel is. A Facebook személyes adataim védelméről szóló része elég sokszor változik, ami nem ad egy túl nagy biztonságérzetet. Mindent egybevetve tehát nem egyszerű megtartani a magánéletünket az internet világában. De én azért megpróbálok a lehető legkörültekintőbb lenni!”

Tehát akkor az internet nem más, mint rád leselkedő hackerek, internetes „ragadozók” és az „új Ipodot nyertél” feliratú hirdetések lakóhelye? Nem. Csak fontos, hogy mindenképpen odafigyelj a veszélyeire. Soha ne add ki a jelszavad senkinek, továbbá adatidat kezeld bizalmasan. Ha pedig szükség van rá, módosítsd azokat! Ugyanis ki szeretné, ha ellopnák a személyiségét, vagy az iskolán/főiskolán/egyetemen a diákok, tanárok őrült parti fotókat találnának rólad?

A szexting előnyei és hátrányai

Az SMS-ezés a technika egy másik vívmánya, amelyen keresztül szintén kapcsolatban tudunk maradni egymással. Pár ember azonban úgy gondolja, hogy szexi smseket vagy esetleg képeket küldeni a másiknak jó módja a flörtölésnek, továbbá egy kényelmes alternatívája az intimitásnak.

Azonban nem minden tini a szexi SMS-ek rajongója. „Küldtem már kifejezetten szexuális tartalmú üzeneteket, azonban mindez számomra csak unalmas és kínos volt.” – mondta Sára. Mások, mint például Aliz, azonban úgy gondolják, hogy a szexting hátránya sokkal nagyobb lehet, mint előnye.

„Soha nem küldtem kifejezetten szexuális tartalmú SMS-t, ugyanis tudatában voltam ennek az esetleges következményeivel. Ugyanis nem szeretném, ha az általam küldött szexuális tartalmú üzenet olyan emberek között terjengene, akiknek ahhoz igazából semmi köze.”

Ha pedig egy kifejezetten szexuális tartalmú kép kerül egy illetéktelen személy kezében, akkor az különösképpen megalázó és lealacsonyító lehet, arról már nem is beszélve, hogy ez akár illegális cselekménynek is számíthat. Amerikában, egyes államokban – és számos európai országban is, kis módosításokkal - ugyanis kiskorúakról szexuális anyagot nem lehet tartani senkinek sem. Ez ugyanis gyermek pornográfia, amelyet a törvény büntet. Így hát ezeket az alapelveket nem árt szem előtt tartanod, mielőtt rányomsz az elküldés gombra. Amikor Dávidot kérdeztem a sextingről ezt mondta: „Nem hiszem, hogy megéri, hiszen az a kis élvezet óriási hátrányt jelenthet később az ember életében.”

Elővigyázatosság és józan paraszti ész

Az internet és az SMS-ek világában rengeteg információnak vagyunk kitéve. Megismerhetünk új embereket, és kapcsolatban is maradhatunk velük, úgy, ahogy az ezelőtt pár évvel még lehetetlen volt. Ez az, ami olyan nagyszerűé tette a technikát. Egy egészséges adag szkepticizmus és a tudat, hogy, amit az interneten keresztül elküldesz, az lehet, hogy nem marad titokban, segíthet abban, hogy még sokáig nyugodtan élvezhesd a világháló lehetőségeit.

A digitális világ a miénk! Használjuk és fedezzük fel! Mindez persze biztonságos is lehet, ha használjuk a fejünket és felelősségteljesen viselkedünk. Ha pedig használjuk a józan paraszti eszünket, akkor elkerülhetjük, hogy életünk rémálommá váljon, így az új, hasznos, modern technológiák használata minden ember számára tényleges kikapcsolódás lehet.

(Cs. B., sexetc.rog)