szerelem
#Lélek

Segítség, beleszerettem a legjobb barátomba!

2013.04.26.
2 perces olvasási idő

Mi tévő légy, ha beleszerettél a barátodba? Ha már fordult veled elő olyan, hogy mélyebb érzelmeket tápláltál a legjobb barátod iránt, akkor már ismerheted azt a rémisztő érzést, amikor nem tudod, hogy most mi legyen, mit tegyél...

Vajon jó ötlet elmondani neki? Mi van akkor, ha nem kölcsönös az érzelem? Mi lesz a barátságotokkal? Találd meg a választ ezekre a kérdésekre és tudj meg többet az ilyen kapcsolatokról, helyzetekről. Csak egyetlen kérdésre nincs meg a megfelelő válasz: arra, hogy a másik fél hogyan érez, mit érez irántad valójában, ugyanis ő is ugyanúgy titkolhatja a gondolatait. Ezt csak te tudhatod meg, illetve derítheted ki, mégpedig a saját erődből.

Bizonyosodj meg arról, hogy tényleg szerelmes vagy a másikba!

Elég nagy a különbség egy hirtelen fellángolás és egy valós szerelem között.

Ha az alábbi esetek igazak rád:barátság, szerelem

  • épp most léptél ki egy másik kapcsolatból
  • a barátod van épp szakítási fázisban és kiszolgáltatott
  • a barátod stílust váltott és hirtelen extra aranyosnak látod újabban
  • a barátod egy friss kapcsolat elején van, és egyre kevesebbet foglalkozik veled
  • valaki azt állította, hogy ti ketten milyen jó párt alkotnátok
  • a barátoddal csak nemrég kerültél közelebbi kapcsolatba,

akkor valószínűleg csak átmeneti fellángolásról van szó. Várj néhány hetet a dologgal, hátha elmúlnak ezek az érzések maguktól. Ha így történik, akkor megkönnyebbülhetsz, hogy nem mondtál semmit a másiknak.

Ha valós a szerelem, akkor alkalmas az idő arra, hogy ezt a másikkal közöld?

Még ha biztos is vagy az érzéseidet illetően, akkor sem ajánlatos azt idő előtt felfedni a másiknak. Ha bármelyik következő eshetőség fennáll, akkor várj inkább a vallomással:

  • Ha épp jár valakivel, akkor nem jó ötlet bevallani az érzséeidet, mert nem csak azt a párkapcsolatot, de a barátságotokat is tönkreteheted ezáltal.
  • Ha épp te vagy párkapcsolatban, akkor el kell döntened, hogy ki a fontosabb számodra. Ha a barátod, akkor jobb minél előbb szakítani a jelenlegi pároddal. Nem jó ötlet másokat megtéveszteni, saját magadat alacsonyítod le ez által.
  • Ha a barátod valamilyen stresszes vagy rossz időszakot él át, várjál addig, amíg túljut a krízisen. Önző dolog lenne a te érzéseidet is rázúdítani a már meglévő problémákon felül.

Hogyan mondd el neki, hogy szereted?

Tehát eldöntötted, hogy szereted a barátodat és az időzítéssel sincs gond, akkor néhány tipp, hogyan is közöld vele a nagy hírt:

  • Ne az legyen, hogy egyszer csak benyögöd egy beszélgetés közepén. Tervezd meg a helyet és az időt előre, ahol nyugodtan lehettek kettesben, és szemtől-szemben tudtok beszélgetni.
  • Nézz a szemébe és őszintén mondd ki az érzéseidet, lehetőleg lényegre törően. Például így: „egyre inkább úgy érzem, hogy jobban kedvellek, mint egy barátot”.
  • Ne használd a „szerelem” szót, még ha biztos is vagy magadban, mert lehet, hogy ezzel elijeszted a barátodat, akárhogy is viszonyul hozzád.
  • Figyelj arra, hogy hogyan közlöd vele a hírt, ne legyen drámai bejelentés, mert a másik azt hiheti, hogy ez most rossz dolog.

Mi van akkor, ha nem kölcsönös az érzelem?

Ha már eljutottál odáig, hogy megbeszéld a dolgot a barátoddal, akkor az sokkal fontosabb, hogy tisztázd a felé irányuló érzéseidet, mintsem hazugságban élj vagy eltitkold előle azt, amit érzel. Még akkor is jobban jársz, ha kiderül, hogy ő nem szeret téged, mert tisztában leszel a viszonyokkal és a barátságotok is megmaradhat. És neked is megmarad az esélyed arra, hogy randizz másokkal.

A barátod nemleges válasz esetén abban reménykedik, hogy elfelejtitek ezt a beszélgetést és minden visszatér a régi kerékvágásba, úgy, ahogy előtte volt és barátok maradtok. Ez azonban valószínűleg nem lesz ilyen egyszerű a számodra.

Ha visszautasított a barátod, akkor nehéz lehet nap mint nap találkoznod vele, ezért jól teszed, ha néhány hétig nem, vagy csak nagyon ritkán találkozol vele, addig, amíg rendezed az érzéseidet magadban. Akár újból lehettek barátok, a lényeg, hogy ne siesd el, várj vele, amíg rendeződnek a dolgok közöttetek.

Abban az esetben pedig, ha kölcsönös a vonzalom, akkor zöld utatok van egy új párkapcsolat kibontakoztatására.

(M. T., about.com)