rasszizmus
#Lélek

Kultúrák közötti különbségek

2011.09.01.
2 perces olvasási idő

Megismerkedsz valakivel, akinek más a bőrszíne, kultúrája, szokása, vallása. A XXI. században ez nem kéne, hogy problémát jelentsen, de mégis, vannak olyan szülök, akik nem nézik jó szemmel az ilyen kapcsolatot.

Egyrészt nagyon érdekes az egyes kultúrák közötti különbség, például ételek és szokások terén. Másrészt még mindig vannak olyan emberek, akik nem haladnak a modern korral, az elfogadás eszméjével.

Kulturális sztereotípia

Gyakran előfordul, hogy egy embert, aki más, mint a többi, sztereotípiákkal címkézik fel, amely legtöbbször nem is igaz, csak a pletykából és a rosszindulatból született. Előfordul, hogy a rágalmazó nincs is tudatában, hogy mit mondott. A probléma ott kezdődik, hogy a sztereotipizált embert nem is akarják megismerni, így nem derülnek ki az igazi értékei.

A sztereotípiák gyakran negatívak. Talán te is hallottál sztereotípiákat az ázsiaiakkal, görögökkel, fehérekkel, libanoniakkal, arabokkal, bennszülöttekkel vagy akár a romákkal kapcsolatban:

  • szex mániások vagy túlságosan merevek a szexszel kapcsolatban,
  • nagyobb vagy kisebb a péniszük,
  • nagyobb vagy kisebb a keblük,
  • rosszul bánnak a nőkkel,
  • erőszakosak, bandákban lógnak, mindig isznak, megszállottjai a pénznek stb.

A sztereotípiát lehet egy embercsoportra is vonatkoztatni, mint egy iskolára vagy külvárosi emberekre. pl.: A lányok ebből az iskolából… Neked van sztereotípiád? Ez befolyásolja, hogy hogyan viselkedsz különböző kultúrájú emberekkel? Ha a válasz igen, gondolkozz el ennek helyességéről is!

Védd meg a másikat!

kultúrális különbség

Az emberekben még mindig élnek az etnikai hovatartozással együtt járó sztereotípiák, amelyek nem feltétlenül igazak. A különbözőség nem rossz dolog, ezt mondd el a barátaidnak, ha netalán tán ők nem úgy viszonyulnak a tőlük különböző emberhez. Pedig ő is csak ember!

Beszélj a szüleiddel és a családod többi tagjával, ha bármiféle előítéletük lenne a pároddal kapcsolatban! Ismerjétek meg egymás kultúráját, szókásait. Mit szabad és mit nem? Mi az udvarias és mi nem? Hiszen a szülőknek való bemutatkozáskor ezek az információk nagyon hasznosak lehetnek.

Győződj meg róla, hogy a párod jól érzi-e magát a családoddal. Nem feszeng-e? Vagy esetleg a családod megjegyzéseket tesz rá a származása miatt? Finoman beszélj velük, hogy hagyják abba! Hangos vitatkozás és veszekedés, kiabálás helyett üljetek le és higgadtan beszéljétek meg a dolgokat! Tiszteld és fogadd el mások különbözőségét!

Randi különbségek

Vannak olyan közösségek, ahol a családtagoknak, az idősebb tagoknak be kell mutatni a másikat, aki majd eldönti, hogy randizhattok-e vagy sem.

Valahol a házasságot az idősebbek döntik el. A tárgyaláson jelen van a két család idős tagja. A tárgyalást bonyolítja a vallási szertartások és az, hogy ki mennyi hozományt hoz a házasságba. Mindez jó és izgalmas is lehet, ha a megállapodás vége az, amire a pár számít. De ha nem, csalódottság érheti a párt.

Emlékezz!

A kultúránk alakít minket. Nem várhatod el, hogy a párod megváltozzon csak azért, mert te azt szeretnéd, és olyan vallást, kultúrát, szokást vegyen fel, mint te. Helyette próbáljátok megtalálni az arany középutat!

A kultúra bonyolult dolog. Különböző csoportoknak különböző a kultúrája

  • nyelvek,
  • szokások és hagyományok, beleértve a randizást és a szexet,
  • étel,
  • politika,
  • hiedelmek, vallás,
  • illetve oktatás terén.

Természetesen egy kultúrán belül is minden ember más és más, de mindenkiben van valami érték.

(M. T., lovegoodbadugly.com)