párkapcsolat
#Lélek

Mitől lesz jó a párkapcsolat? 4. rész

2009.12.29.
2 perces olvasási idő

Nap, mint nap halljuk: szeretem őt. Sokan mondják, hogy szeretik, de valójában ennyi elég is a boldogsághoz? Ő az igazi? Ez a kapcsolat a legideálisabb számodra? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni

Mik azok a módszerek, melyekkel egészséges kapcsolatot építhetsz?

Rengeteg dolgot tehetünk, hogy egy egészséges kapcsolatot építsünk ki. Ne feledd, minden kapcsolatban mindkét embernek erőfeszítéseket kell hoznia. Egyedül nem tudsz kiépíteni egy jó kapcsolatot. Mindegyikünknek törődni kell a másikkal, és odafigyelni igényeire egy kapcsolatban.

Pár tanács:

• Szeresd önmagad!
Fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben. Fedezd fel az erősségeid, és légy büszke rájuk! Ha jól érzed magad a saját bőrödben, valószínűleg sokkal könnyebben fogsz feloldódni egy kapcsolatban is!

• Oszd meg az érzéseidet!
Ha rosszul érzed magad, beszélj róla! Ha együtt dolgoztok nehéz szituációkon, akkor bizalmat építetek ki, ez pedig segít, hogy a kapcsolatotok, még erősebb legyen!

• Ne vedd figyelembe azt, amit más mond, vagy más gondol rólad, rólatok!
Ha tudni szeretnéd, hogy valójában mi is jár a partnered fejében - kérdezz. De előtte bizonyosodj meg róla, hogy tényleg hallani akarod-e az őszinte választ.

• Legyen elég időd saját magadra!
Néha az emberek úgy gondolják, hogy az egészséges kapcsolatban minden percet egymással kell tölteniük! De valójában sokkal egészségesebb, ha az ember más emberekkel is van, minthogy örökké csak eggyel. Így fejlesztheted személyiséged, kreativitásod, és jut időd a barátokra is.

• A kommunikáció legyen különösen bizalmas és nyitott, ha a szexről van szó!
Ez az egyetlen módja annak, hogy megtudd, mi a kényelmes számodra és a partnered számára, és hogy hogyan szerezhettek örömöt egymásnak.

• Vigyázz a szexuális egészségedre!
Egy jó kapcsolatban mindkét fél szeretné védeni a saját szexuális egészségét! STD tesztek elvégzése és a védekezés elengedhetetlen kelléke az egészséges szexuális életnek! Kérj egy időpontot a nőgyógyászodnál, urológusodnál, tájékozódj a lehetőségekről, tesztelj, tudj meg többet a betegségekről és védekezz!

Hogyan tudom fejleszteni a kapcsolatom?

Ha úgy érzed, hogy a kapcsolatod nem egészséges, vagy van egy-két bizonytalan része, beszélhetsz a partnereddel az aggodalmaidról. Fontos, hogy biztonságban érezd magad a beszélgetés alatt.

Amikor beszélsz, egyértelműen tudatosítsd hogy mi aggaszt. A jó kommunikáció alapja a problémamegoldásnak. Ha őszinték vagyunk – már ami a problémákat és az érzéseket illeti – sokkal könnyebb a másiknak segíteni, és együtt egy jobb kapcsolatot építeni.

Kapcsolat vége

Az emberek rengeteg ok miatt szakíthatnak.

• A kapcsolatod boldogtalan vagy kényelmetlen volt számodra.
• Nem érezted magad késznek, egy ilyen kapcsolathoz.
• Véget kellett vetned a kapcsolatodnak, mivel a körülmények túl nehézzé tették azt. Például, ha valaki túl messzire került a másiktól. Te dönthetsz úgy, hogy véget vetsz a kapcsolatnak.

Természetesen, még ezernyi indok van ezek csak a leggyakoribbak.

Mi történik, ha az én kapcsolatom egészségtelen?

Az egészséges kapcsolatokban néha egészségtelen részek is adódnak. Viták és egyéb nézeteltérések támadnak. De a felek tudnak róla beszélni és mindezt megoldani. Néha a kapcsolat nem a legjobb, és mindezt nem tudják helyrehozni. És néha egy kapcsolat megalázó is lehet.

Ha tanácsra van szükséged

• Beszélhetsz szüleiddel
• Beszélhetsz valakivel a kapcsolatodról, akiben megbízol
• Segítségét kérheted hasonlóan járt barátaidnak, ismerőseidnek
• kipróbálhatjátok a páros tanácsadást
• kérdezheted szakértőnk az orvos válaszol rovatban!

Nos, hát remélem kimerítő választ adtam minden kérdésetekre, már ami a jó kapcsolatot illeti. Ha azonban mégis akad még valami, vagy személyes gondotok van, keresgéljetek a honlapon, vagy kérdezzetek bátran szakértőinktől!

(Cs. B.)