barát
#Lélek

A barátom jobban szeret, mint én őt

2017.03.14.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Jelenleg egy kapcsolatban vagyok. Ami persze jó dolog, viszont van egy érdekes vagy inkább kellemetlen szituáció. Ő ugyanis nagyon erős érzelmeket táplál irántam. Én pedig sajnos nem szeretem őt annyira, mint ő engem. Félek, hogyha netán egyszer szakítunk, majd mindenkinek kitereget, és akár azt is kitalálja, hogy én mást szerettem. Nem igazán tudom, hogy mit tegyek. Most már nem tudom magamnak bemagyarázni, hogy nagyon szeretem és erősek az érzelmeim iránta, hiszen egyszerűen nem azok! Kérem, segítsen!

Kedves Kérdező!

Minden kapcsolat egyik legkihívóbb pontja, mikor meghallgatjuk belső érzelmeinket, hangunkat. Azonban néha úgy találhatjuk, hogy ezt a hangot túlharsogja a barátaink, a családunk, és a partnerünk hangja. Különösen a nyári szünetben, Valentin-napkor vagy egyéb más különleges alkalmakkor tudják szeretteink kellő szarkazmussal túlharsogni belső hangunk: „Ó, milyen tragédia, van egy szerető barátod!”

Ha nincs meg ugyanaz az érzésünk a másik fél iránt, zavaró, fájdalmas és egy picit fenyegető is lehet számunkra. Valakivel együtt maradni, akit nem ugyanúgy szeretsz, nos, ez a helyzet szinte halálra van ítélve, és olyan, mintha egy süllyesztőbe kerülnél, mélyebbre és mélyebbre, ugyanis ez nem lesz jobb. Azonban megbántani valakit, aki hozzánőtt a szívedhez, megint nem jó dolog. Neked pedig még ott van a másik kételyed is. Megbízhatsz-e annyira a (volt) partneredben, hogy ne teregesse ki a szennyest?

Mielőtt azonban döntéseket hoznál, a legjobb lenne, ha kicsit mélyebben is megvizsgálnád feltevéseidet, kételyeidet a kapcsolattal kapcsolatban. Ez gyors és rövid is lehet, de ugyanakkor komplikált is, ha valamelyik a következő kérdések közül igaz rád. De egyébként, ha nem akarsz kérdezz feleleket játszani magadban, ha beszélsz egy baráttal, vagy egy felnőttel, akiben bízol ugyanolyan hatásos lehet.

Válaszold meg az alábbiakat

  • Mikor ébredtél rá először, hogy nem érzel olyan mély érzelmeket partnered iránt, mint ő irántad?
  • Beszéltél erről a partnerednek? Ha igen, mi volt a reakciója?
  • Még ha nem is beszéltél róla, szerinted lehet olyan érzése, hogy már kevésbé érdeklődsz iránta?
  • Milyen tapasztalatok vezettek oda, hogy úgy gondolod, szakításotok után ki fog tálalni?
  • Hogy éreznél - mit tennél, ha kibeszélne a hátad mögött?
  • Az ő kitalálásától való félelem elég nagy ahhoz, hogy folytasd ezt a kapcsolatot?

Miután átgondoltad az érzéseidet, egyedül vagy egy barátoddal, itt az ideje, hogy eldöntsd, hogyan tovább. Egyes kérdésekre muszáj megoldást találnod. Fontos, hogy eldöntsd, mi a legjobb most neked, vele lenni vagy sem, és dönts bárhogy, a lényeg, hogy mindez a legkevesebb fájdalommal járjon mindkettőtök számára.

Pár támpont, amelyet nem árt megvitatni

  • Mit élveztél a kapcsolatban?
  • Készen állsz a túllépésre?
  • A tény, hogy mindkettőtöknek már másra van szüksége!
  • Légy nyitott új dolgok iránt, úgy, hogy ne sértsd meg a másikat (például ne említsd neki, hogy valaki más miatt hagyod el, csak akkor, ha nagyon ellenálló a szakítás terén!)
  • Elmondhatod, hogy félsz attól, hogy esetlegesen kitereget. És talán megegyezhettek, hogy te sem fogsz elmondani semmit, és akkor talán ő sem.
  • Mik a terveid a jövőre nézve? Szeretnétek barátok maradni? Vagy legjobb, ha nem is látjátok már egymást?

Még ha nagyon jól is ismered a partnered, akkor sem tudod megjósolni, hogy hogyan fog viselkedni. Semmi nem garantálja, hogy nem fog mindent elmondani a többieknek. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy tiszteletet tanúsítasz iránta, nem nézed le, és reménykedsz a legjobbakban.

Aztán, ha megint úgy érzed majd, hogy a partnered jobban szeret, mint te őt, és úgy érzed, hogy nem találod a kiutat, csak gondolj vissza, hogy ekkor hogyan oldottad meg a helyzetet! Ha azonban ezek a problémák egyre gyakoriabbak lesznek a kapcsolatodban, nem árt őket mélyebben megvizsgálni. Ugyanis lehet, hogy van, akinek több idő kell, hogy megfelelően érezzen a másik iránt, lehet, hogy másak az igények, lehet, hogy családi problémák, vagy egyéb gondok okozzák a gyakori érzelemváltozást.

Ha ezeket felismered, vagy felismeritek és megbeszélitek a barátoddal, mindenképp "jövedelmező" lehet a jövő kapcsolataira nézve!