szerelem
#Lélek

Honnan tudhatom, hogy szerelmes vagyok?

2017.07.08.
2 perces olvasási idő

Erre a kérdésre válaszolni nem is olyan egyszerű, mint azt az első pillanatban gondolnánk. Ez ugyanis rengeteg további kérdést vet föl.

Tudtad, hogy csak a magyar nyelvben létezik külön szó a szerelemre és a szeretetre? Ebből pedig legalább két dolog következhet. Az egyik az, hogy a magyar egy különösen érzelmes vagy szerelmes nép, hisz szükségét érezte egy új szót alkotni erre. (Az eszkimóknál például a hó játszik központi szerepet, ezért több tucat szót alkottak jelölésére. Mi, magyarok pedig a szerelmet részesítjük előnyben, legalábbis nyelvünk tanúsága szerint.) A fenti megállapítás alapján tehát különbség van a szeretet és a szerelem között.

Miben különbözik a szerelem a szeretettől?

A szeretet jól megvan szerelem nélkül is. A szülők rajongása csemetéjük iránt szeretet. Mély szeretet lehet még a barátok vagy a kedves rokonok között.

A szerelem viszont nehezen képzelhető el szeretet nélkül. Az igaz, hogy ide már társulhat sok más, akár vele ellentétes érzelem is. Így van az, hogy minden képtelensége ellenére még a gyűlölet is megfér mellette.

Lehet-e egyszerre szeretni és gyűlölni valakit? Nemcsak Catullus híres epigrammája válaszol erre igennel, hanem mi magunk is. Akinek volt része abban a csodában, amit szerelemnek hívnak, azt tudja, hogy így van ez: szeretet és gyűlölet elvannak, megférnek egymás mellett. Már ebből is látni, hogy valóban nem egyszerű definiálni az érzést.

Óvodás korunktól arra készülünk, hogy szembetalálkozzunk VELE. Némelyeknek már az óvodában sikerül megtalálni az "igazit", míg másoknak várni kell rá néhány évet. A másik nem iránti komolyabb vonzódás a kiskamasz évekre esik. A velük való tényleges találkozás későbbre.

A szeretetről ebben az időszakban már bőven van tapasztalatunk. Egy nagymama, egy anyuka, egy apuka, egy testvér, vagy mindez egyszerre megtanított minket erre. Közben persze jöttek a saját tapasztalataink, s szorgalmasan gyakorolgattuk a szeretet művészetét egy baráton vagy barátnőn.

De egyszer csak jön egy pillanat, amikor azt érezzük, hogy ez a szeretet most nem ugyanaz, mint az eddig megszokottak voltak. Valami más történik. Valami újszerű vibrálás, aminek még nem adtunk nevet, de már életre kelt bennünk.

Az a baj a szerelemmel, hogy mindannyian rettenetesen várjuk a vele való találkozást. Mivel még nem ismerjük igazán, többször is csapdába eshetünk. Előfordul, hogy türelmetlen az ember, ilyenkor könnyen eltéved, és esetleg olyanokat is kitüntet szerelmes érzésekkel, akik pedig egyáltalán nem érdemlik ezt meg. Szerelemnek hihetünk olyan folyamatokat is, amelyek nem azok.

Mik lehetnek a szerelem "tünetei"?

  • hazaérve első dolgod, hogy megkeresed az illetőt a Facebook-on
  • kérdezősködsz utána, úgy gyűjtöd róla az információkat, mint méhecske a virágport
  • napjában többször is eszedbe jut
  • amikor eszedbe jut, jóleső érzés fog el, egyfajta izgalom, ami teljesen újszerű és az eddigiekkel össze nem hasonlítható érzés
  • mosolyra húzódik a szád, amikor rá gondolsz
  • nehezebben megy a figyelés az órákon, és úgy általában
  • a tárgyak és a személyek elmosódó ködében közlekedsz, pár centivel a föld fölött
  • fantáziálni kezdesz róla, mindenféle szituációban látod magatokat, többször visszaemlékszel a közösen eltöltött időre, és újraszínezed a történeteket
  • ugyanilyen intenzitással képzeled el az első találkozást
  • próbálod is megszervezni a „véletlen” összefutást
  • gyakrabban sírsz, könnyebben érzékenyülsz el, mint máskor

Ugyan ez töredéke sem annak, amit egy szerelmes ember érez, mégis, ha akár csak három is igaz rád, érdemes elgondolkodnod. Lehet, hogy szerelmes vagy?

(Intera)