alvás
#Lélek

Miről árulkodnak az álmaid?

2023.09.28.
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy átlagosan 20-23 évet töltünk alvással életünk során? Semmiképp sem lehet szó nélkül elmenni az alvás mellett. Ahhoz túl nagy részét foglalja el életünknek. Természetes, ha többet szeretnél megtudni róla, valamint az álmaidról.

Az álmok nem egyformák. Különbözőségük függ az életkortól, betegségektől, nemtől. Már a csecsemők is álmodnak. Sőt, ők a legtöbbet. Arról persze nem tudni, hogy mit, de műszerekkel mérhető agytevékenységeik az álmodó felnőttel azonosak. A kisgyerekeknek gyakran vannak úgynevezett ingerálmai. Ilyenkor az álmában tapasztalt állapot, pl. éhség valós, hiszen igazából is enne. Öt-hét éves korban jelenik meg a fejekben először a történet, ami nem állóképek, hanem események sorozata.

A felnőttekéhez hasonló álomképek két évvel később, hét-kilenc éves korban bukkannak fel. Tizenhárom-tizenhat éves kor táján jelentkeznek egyeseknél az úgynevezett kényszeres álmok. Ez az álomfajták egyik legutálatosabbika. Képes arra, hogy alanyát elképesztő tettekre serkentse. Egy kényszeres álomból felébredő például kiugorhat az ablakon, mert az álom megállíthatatlanul és kontrolálhatatlanul folytatódik a valóságban.

Ha betegek vagyunk, ijesztő lázálmok gyötörhetnek, gyakran rémséges alakokkal. Érdekes, hogy a skizofrén betegek álmában sokkal kevesebb a bizarr elem, mint az egészségesekében. Állítólag azért, mert ők napközben is éppen elég bizarrsággal gyötrik az agyukat.

Nők és a Hold

Na, és mi a helyzet a nemek közti különbségekkel? Hát persze, hogy van különbség férfi és nő között! Éppen ebben ne lenne? Az a helyzet, hogy a nők sokkal színesebben álmodnak, a szó eredeti és átvitt értelmében egyaránt. Gyakrabban pingálják ki álmaikat, és jeleneteik is mozgalmasabbak. De hogy ezért ne kelljen irigykedni a férfiaknak, gyorsan hozzáteszem: kellemetlen dolgokat is gyakrabban álmodnak, mint a férfiak. Hatást gyakorol rájuk a Hold járása is: telihold vagy újhold idején kimutathatóan mozgalmasabbá válnak az álmaik.

Nincs fájdalom álmunkban

Egyébként túlnyomórészt képeket látunk alvásaink alatt és 65%-ban hangokat. Ezt követi a többi érzékszerv. Vannak kifejezetten szag-érzékeny társaink, és olyanok, akik inkább a hőt érzékelik. Egyetlen egy inger van, ami sohasem épül be az álmokba: ez a fájdalom.

A felmerülő képek érdekessége az, hogy gyakran nem mások, mint szimbólumok. Létezik egy univerzális álomnyelv. Ez minden nemzet nyelvén ugyanazt jelenti, minden ember számára ugyanazt. Ha tegyük fel, soha nem mesélnénk gyerekünknek sárkányokról, szörnyekről, ősi tájakról, akkor is megjelennének álmaikban, mert az ún. kollektív tudattalanban imbolyognak évezredek óta, s sajátos stafétaként innen adja át őket egyik nemzedék a másiknak. A szörny mindenkit borzongással tölt el, a virág meg mindenki szívét megmelengeti.

De ne hidd, hogy ilyen egyszerűek a szimbólumok

Először is: van egy csomó fogalmunk, ami éber állapotunkban kifejezetten pejoratív tartalmú, álombeli megjelenése viszont épp ellenkezőleg: reményekre ad okot. Ilyen például a halál. Hallani is rossz róla. Álmodni azonban nem. Azt üzeni számodra, hogy lezárult egy életszakaszod, megszabadultál egy tehertől.

Ha már itt tartunk, még egy morbid példa. A koporsó sem éppen felemelő látvány. Az álomban megjelenő üres koporsó azonban csak azt akarja közölni veled, hogy ne aggódj a jövőd miatt. Ha pedig történetesen benne fekszel, akkor végképp szegre akaszthatod az aggodalmaidat, ugyanis boldog házasságot és szép szerelmet jövendöl.

Figyelembe kell venni egy nagyon fontos törvényszerűséget: a legtöbb szimbólum mégis csak egyedi. Egy álomban előbukkanó kutya nem ugyanazt fogja jelenteni annak, aki fél a kutyáktól és annak, aki imádja őket. Ez tiszta sor. Ugyanaz a jelenség vagy tárgy más üzenetet hordoz az egyik és mást a másik embernek. Attól függ, milyen a kapcsolatrendszere vele, milyen emlékei vannak róla.

Jobb, mint a mozi

Az álom csodálatos világ. Lepipálja az összes hollywoodi gigaprodukciót. Olyan teremtmények, szituációk és csodák vannak benne, ami egyetlen ember alkotta produkcióban sem. Minden megtörténhet. Nincsenek fizikai és logikai határok. Megszűnik az idő. Személyiséged határai szétfoszlanak. Szemlélő és cselekvő vagy egyszerre. Egy teljesen más fajta dimenzióba lépsz (jó esetben) esténként. Figyelj álomfilmjeidre! Nemcsak azért, mert izgalmasak, hanem azért is, mert folyamatosan kommunikálnak veled. Rajtad múlik, hogy odafigyelsz-e üzeneteikre!

Néhány szimbólum, mely betegségre utalhat

  • Szálkák, kígyó = nyelőcső problémái
  • Arcot elcsúfító duzzanat = kezdődő homloküreg gyulladás
  • Hinta = légzésproblémák, középfül bajai
  • Kanyargós út = belső szervekkel van baj
  • Hangyák = valamelyik végtag zsibbadása
  • Kőből való láb = kezdődő járási zavar
  • Repülés = szívzavarok
  • Besüppedő takaró = agyhártyagyulladás
  • Vér vagy lángok = ideg-és szívműködési zavarok
  • Alagút = bélműködési problémák
  • Elveszített bőrönd= túlzott, ideges aggályoskodás, agyi vérellátási zavar

(Forrás: Fókuszban a Nő)