allergia
#Táplálkozás

Egészséges étrend allergia és szénanátha ellen

2024.03.09.
3 perces olvasási idő

Hamarosan itt az allergiaszezon! Nem lehet elég hamar elkezdeni a felkészülést a pollenek okozta kellemetlen tünetek ellen. Egy egészséges étrend számos módon nyújthat védelmet az allergiások és a szénanáthában szenvedők számára, segíthet, hogy a légzés könnyebb legyen, ugyanis megnyitják az eltömődött orrjáratokat.

Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az üreg- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához. Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Kréta szigetén nagyon gyakori a bőrallergia, a légúti allergia azonban meglehetősen ritka. Miért?

Az étrend és az allergiák közötti kapcsolat

A Kréta szigetén élők étrendje már gyerekkoruk óta tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, halat, olívaolajat és dióféléket. A mediterrán ételek antioxidáns tartalma magas. Az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket okozhat.

Kutatók szerint azok a Kréta szigetén élő emberek, akik a mediterrán diéta szerint táplálkoznak, kevésbé allergiásak. A tanulmány szerint a diófélék, szőlő, narancs, alma és friss paradicsom védelmet nyújtott az allergiások számára.

Hogyan hat az alábbi 3 ételtípus az allergia ellen?

Mogyorófélék

A mogyorófélék sok magnéziumot és E-vitamint tartalmaznak. Tanulmányok szerint a magnézium segít a tüdőfunkció növelésében és védelmet nyújt az asztmában szenvedőknek az asztmás légzés ellen, mely tüdőgyulladást okozhat. Az E-vitamin immunerősítő és csökkenti a felső légúti gyulladások kialakulásának kockázatát, továbbá mint antioxidáns megvédi a testet a káros szabadgyököktől. A szabadgyökök szövetkárosodást okozhatnak, amely gyulladást, valamint allergiás és asztmás tüneteket vált ki.

Alma, narancs, paradicsom

Ez a három étel antioxidánst, C-vitamint tartalmaz. A kutatók szerint védelmet nyújtanak az allergia és az asztma ellen. Ez azért fontos, mert az asztmában szenvedő emberek közel fele allergiás is.

Szőlő

A kékszőlő héja tele van antioxidánsokkal, amely csökkenti a testben a gyulladást. A krétai étrend tanulmányozása szerint a szőlő mind az allergia, mind az asztmás légzés ellen védelmet nyújt.

A halfogyasztás csökkenti az allergiát

A tengeri halakban és az algában megtalálható omega-3 zsírsavak, DHA és EPA, csökkenti a testben a gyulladásokat. William Sears, amerikai gyermekorvos szerint védelmet nyújt az allergia ellen.

Könyvében – mely az omega-3 zsírsavak előnyeiről szól – Sears megírta, hogy az allergiában és asztmában szenvedő gyerekek és felnőttek „i-Bod” személyek. „i-Bod” személy az, aki tele van kínzó gyulladásokkal, mondja Sears.

Mi az ő tanácsa? A halfogyasztás. A lazac, a makréla, a pisztráng, a hering, a szardínia és a hosszú tonhal a tengeri omega-3 zsírsavak kitűnő forrásai. Ha nem eszel halat, fogyassz halolajat vagy omega-3 és algapótlókat.

A teák allergiacsökkentő hatásai

A citromos és mézes forró tea segít megelőzni a kora reggeli allergiás és szénanáthás tüsszögést. A tüsszögés megakadályozása csökkenti az allergiás gyógyszerek szedésének szükségességét. Az olyan lágyszárúak, mint a görögszéna, ánizskapor, ánizs, vagy zsálya” még inkább serkenthetik az orrszőröket.

A zöld-, fehér- és fekete teák is tele vannak flavonoidokkal – gyulladást csökkentő növényi vegyületek. A tea szintén erősíti az immunitást azáltal, hogy a testben növeli a fertőzés leküzdésére szolgáló fehérjéket.

Allergia enyhítése az osztrigapulton: a cink

Az osztriga, a sovány marhahús, a garnélarák, a tengeri rák, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonák és a tofu cinktartalma magas. A cinknek antibakteriális és vírusölő hatása van a testben. Elegendő cinkkészlet nélkül a test képtelen a fertőzés elleni küzdelemre.

Kurkuma és allergia

A kurkuma igazán hasznos lehet, mivel gyulladáscsökkentő hatása és magas antioxidáns tartalma van. A legjobb, ha beszerzel egy friss kurkumagyökeret, mely reszelve igazán hasznos ételízesítő lehet, ha allergiás vagy. De fogyaszthatod teaként is. Fagyasztva pedig sokáig eláll majd. Erős színe miatt csak óvatosan használd, különben minden sárga lesz.

Ételek, melyek hasznosak vagy ártalmasak az allergiára

A fűszeres ételek hígítják a nyálkát és enyhítik az allergiás vérbőséget, azonban a torkot is irritálhatják, többlet nyálkát és köhögést okozva. Néhány ember allergiás a következő három ételre, ezért óvatosan a kipróbálásuk előtt:

Cayenne-i bors. ez a fűszer olyan, mint a természetes orrcsepp, mivel a bors capsaicint tartalmaz, mely serkenti az idegsejteket.
Fokhagyma. Ez a növény segít abban, hogy a nyálka ne legyen nyúlós.
Torma. A torma gyökere az orrcseppekben megtalálható egyik vegyi anyaghoz hasonló anyagot tartalmaz.

Ártalmas a tej?

Számos allergiás ember kizárja a tejet az étrendjéből. Arra panaszkodnak, hogy a tej több nyálkát termel, ami sűrűbb lesz és nehezebben eltávolítható.

Patrick H. Win allergológus a shiloi Allergia, Asztma és Immunológiai Központ elnöke szerint azonban nincs olyan megbízható adat, mely alátámasztaná ezt a tényt.

Más szóval a tej még mindig egészséges lehet – akár az allergiások és szénanáthások számára is.

(KamaszPanasz - B.M.)

Kapcsolódó címkék

étrend