szénanátha
#Betegségek

Mit kell tudni a szénanátháról?

2010.04.11.
2 perces olvasási idő

A szénanátha nem csupán kellemetlen tünet. A jól ismert panaszok - tüsszögés, orrfolyás, a szem viszketése - mellett sokaknál komoly betegségként jelentkezik: fáradtságot, fejfájást is eredményezhet.

A szezonális allergiás nátha (szénanátha) egy-egy allergén virágzási periódusában okoz tüneteket, kiváltó okai különböző virágporok (pollenek) és gombaspórák lehetnek.

Az ismert tüneteket - vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, viszkető érzés az orrban és a torokban - igen gyakran kísérik szemtünetek, a szem viszketése, a kötőhártya vörössége, könnyezés, illetve szemkörnyéki duzzanat formájában. Ezt a tünetegyüttest az allergiás eredetű nátha és az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás közös előfordulása okozza.

Esetenként fáradtság, fejfájás és koncentrálóképesség-csökkenése egészítheti ki a szénanátha tüneteit. A panaszok súlyossági foka nagyon változó: az alig észrevehetőtől egészen a munkaképesség-csökkenésig terjedhet a skála.

Viszonylag gyakori (felmérések szerint 20 százalék körüli) a szénanátha és a különböző súlyosságú asztma együttes előfordulása.

A szezonális allergiás nátha kiváltó okai különböző virágporok (pollenek) és gombaspórák lehetnek. A megbetegedést leggyakrabban kiváltó valamennyi növény és gomba közös tulajdonsága, hogy szél által beporzottak.

Allergiás nátha kivizsgálása

Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és vizsgálatra számíthatsz, ha panaszaiddal orvoshoz fordulsz.Mit kell tudni a szénanátháról?

A náthás tünetek kivizsgálásában is a kórelőzmény gondos felvétele, illetve a tünetek pontos elemzése az első és legfontosabb lépés. Az orvosnak ismernie kell a tünetek megjelenésének gyakoriságát, az esetleges szezonalitás tényét, a korábbi életkorban előforduló allergiás betegségeket (ételallergia, atópiás bőrgyulladás, hörgőasztma).
A kórelőzmény felvétele után az általános fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot minden beteg esetében elvégzik.

Kezelése

Az allergének által kiváltott túlérzékenységi reakció egyik következménye a hisztamin felszabadulása, ez az anyag felelős az orrtünetek nagy részéért.

Az antihisztamin tartalmú bevételre szánt gyógyszerek olyan készítmények, melyek a hisztamint leszorítják a receptoráról, így nem engedik, hogy az kifejtse a hatását, következésképp mérséklik az orrviszketés, orrfolyás tüneteit, csökkentik a tüsszögést. Jó hatásuk van a szemtünetekre is.

Az orrnyálkahártya gyulladásakor az ott lévő erek olyan mértékig kitágulnak, mely már a légzést is gátolja. Az orrdugulást csökkentő szerek helyileg ezeket az ereket húzzák össze, így hatékonyan csökkentik a duzzanatot, de nincs hatásuk az orrfolyásra, orrviszketésre vagy a szemtünetekre.

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa be az immunrendszer kóros működését, tolerancia alakuljon ki az allergénre.

Az immunterápia lényege, hogy a nagy tisztaságú allergént tartalmazó szereket egyre nagyobb adagban, majd a kívánatos "emlékeztető" dózisban évekig alkalmazzák. Egyre több allergénre fejlesztenek ki immunterápiás lehetőséget, a teljesség igénye nélkül néhány, ami jelenleg már rendelkezésre áll: fapollenek, fűpollenek, gyomnövények (parlagfű és feketeüröm, útifű), háziporatka ürülék, állati szőr, toll.

(WEBBeteg)