magnézium
#Táplálkozás

Mire jó a magnézium?

2023.09.30.
2 perces olvasási idő

A magnézium (Mg) olyan ásványi anyag, mely létfontosságú a szervezet megfelelő működéséhez. A magnézium segít az erős csontozat kialakításában, az idegrendszer működésében, s normál tartományban tartani a vérnyomást.

Miért hasznos a magnézium?

Egy felmérés szerint az emberek többsége nem jut elegendő magnéziumhoz a táplálkozásuk révén, amely a magnézium hiányához vezethet. A magnézium hiánya számos betegség kialakulását eredményezheti.

Fontos a megelőzés

Azok a felnőttek, akik kevesebb magnéziumot vesznek magukhoz, mint amennyi az ajánlott napi mennyiség, 1,5-szer nagyobb valószínűséggel jön gyulladásba a szervezetük, mint azoknál a felnőtteknél, akik az ajánlott napi mennyiséget veszik magukhoz.

A 40 év feletti felnőttek, akiknek a magnézium fogyasztása fele a napi ajánlott mennyiségnek és a testtömeg indexük (BMI) 25 felett van, kétszer nagyobb az esélyük a szisztémás gyulladásra, amely szívbetegséghez, cukorbetegséghez és daganatos megbetegedésekhez vezethet.

A kutatók bebizonyították, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek csökkentik a vérnyomást. A magnézium tartalmú étrend-kiegészítők segíthetnek a szívbetegségben és a csontritkulásban szenvedő embereknek. Egyes elméletek szerint a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának egyik oka az alacsony magnézium bevitel lehet.

A terhesség alatti görcsrohamot és a súlyos asztmás rohamokat intravénás magnézium injekcióval szokták kezelni. Székrekedés esetén a magnézium tartalmú hashajtók bizonyulnak hatásosnak.

Magnéziumgazdag ételek

Kikre jellemző súlyos magnéziumhiány?

A súlyos magnéziumhiány ritka. Főleg azoknál az embereknél fordul elő, akik:

  • vesebetegek
  • Crohn vagy egyéb emésztőrendszert érintő betegségük van
  • mellékpajzsmirigy problémájuk van
  • antibiotikumot, cukorbetegségre vagy rákos megbetegedésre kiírt gyógyszert szednek
  • idősebbek
  • alkohol problémával küzdenek

Mennyi magnéziumot ajánlott fogyasztani?

Az alábbi táblázat nem és kor szerint mutatja meg, mennyi a napi ajánlott magnézium mennyiség, melyet élelmiszeren keresztül és étrend-kiegészítőn keresztül is magunkhoz tudunk venni.

Kategória

Ajánlott napi mennyiség (RDA) milligramm/nap

Gyerekek

1-3 éves

80

4-8 éves

130

9-13 éves

240

Nők

14-18 éves

360

19-30 éves

310

31 év és a felett

320

Terhes kismama

19 éves alatt: 400

19-30 éves: 350

31 év felett: 360

Szoptatós kismama

19 éves alatt: 360

19-30 éves: 310

31 év felett: 320

Férfiak

14-18 éves

410

19-30 éves

400

31 év és a felett

420

Mi történik, ha túl sok a magnézium?

Ha az élelmiszeren keresztül kicsit több magnéziumot veszel magadhoz, az még biztonságos. Ha mellé még magnézium étrend-kiegészítőt is szedsz, magnézium túladagolásod lehet, amely mérgezést okozhat.

Lehet-e az ételekből természetes úton magnéziumot magamhoz venni?

Az ásványianyag-pótló tabletták helyett egészségesebb, ha természetes úton juttatjuk szervezetünkbe a szükséges mennyiséget. Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak magnéziumot:

  • leveles zöldségek, mint például a spenót, sóska
  • diófélék
  • bab, borsó, szójabab
  • teljes kiőrlésű gabona

Az étel feldolgozásával, finomításával a növény veszít a magnézium tartalmából. Ezért a friss, egész szemes, feldolgozatlan ételeket részesítsd előnyben.

Milyen kockázati tényezője lehet a magnézium fogyasztásának?

  • Mellékhatások: A magnézium étrend-kiegészítő tabletták okozhatnak hányingert, görcsöket, hasmenést.
  • Kockázatok: Ha cukorbetegséged vagy bármilyen bélbetegséged van, nem szedheted a magnéziumot, csak orvosi felügyelet mellett. Ha szívbeteg vagy vesebeteg vagy, csak orvosi előírásra szedheted a tablettákat!
  • Kölcsönhatások: A tablettát nem biztonságos szedned, ha mellette vízhajtót vagy szívgyógyszert, illetve antibiotikumot szedsz.
  • Túladagolás jelei:

A súlyos magnézium túladagolás akár végzetes is lehet, ezért sohase lépd túl az ajánlott napi mennyiséget!

(KamaszPanasz - M.T., webmd.com)