Újabb érv az alkoholfogyasztás ellen: a hisztamin intolerancia
- hirdetések -
Fejfájás, kiütés, hasmenés
A hisztamin intolerancia kiváltó oka a diamino-oxidáz nevű enzim csökkent termelődése a szervezetben. A hisztamin lebontását végző enzim hiányában a beteg hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalhatja: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet – sorolja a jellegzetes panaszokat dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész.
Mi válthatja ki a tüneteket?
A vörösbor hisztamin tartalma például igen magas, emellett az alkoholos italok többsége szintén fokozza a szervezet hisztamin termelését is, így igen gyakran járulnak hozzá a tünetek megjelenéséhez az arra érzékenyeknél.
Az alkoholos italok között első helyen a vörösbor áll, mely a legmagasabb hisztamin tartalommal rendelkezik. A német, Der Hautarzt folyóirat egy régebbi, 1993-as számában jelent meg egy kutatás, mely az egyes borfajták elfogyasztásának következtében fellépő, kellemetlen tünetek kialakulásának okát vizsgálta, külön figyelmet szentelve a hisztamin szerepének az egyes panaszok létrejöttében. A kutatás során 52 fajta bor (vörös, fehér és pezsgő) és 17 féle sör hisztamin értékelését végezték el radioimmunoassay (RIA) módszerrel. Megállapították, hogy a hisztamin szint a vörösborok esetében a legmagasabb (60-3800 microg /l). Ennél valamivel alacsonyabb a pezsgő hisztamin tartalma (15-670 micog/l). A sorban következő alkohol a sör (21-305 microg/l), a legkevesebb hisztamint pedig a fehérbor tartalmazza (3-120 microgrammes/l).
Nem csak az alkohol tartalmaz hisztamint
Hisztamin intolerancia esetén az absztinencia sem jelent panaszmentességet, az alkoholos italok mellett ugyanis léteznek egyéb, kifejezetten magas hisztamin tartalmú ételek is:
- sajtok - különösen a Camembert, Brie, Gruyere, Cheddar, Roquefort, Parmesan,
- sörélesztő,
- kagyló, illetve a halak többsége, köztük a halkonzervek
- paradicsom - különösen a konzerv paradicsompüré, a ketchup
- spenót,
- húsfélék közül a csirke, sertés, marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek
- csokoládé,
- fermentált szója termékek, szója szósz
- minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta.
Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé és az ananász. Panaszok esetén, amennyiben az allergiát kizártuk és hisztamin intolerancia gyanúja megalapozottnak tűnik, vérvételt végzünk. Laboratóriumi vizsgálattal igazolható a diamino-oxidáz enzim csökkent szintje. Diéta mellett étkezés előtt az enzim tabletta formájú bevétele jelent megoldást.