/ DROG, CIGI, ALKOHOL / A mentolos cigi ártalmasa...
  2020-10-13

A mentolos cigi ártalmasabb?

Most egy régóta feszegetett kérdésre próbálunk meg választ adni. Vajon a mentolos vagy a hagyományos cigi az ártalmasabb?

- hirdetések -

A mentol

A mentol a mentából származó anyag, friss érzést ad a bőrnek azzal, hogy felébreszti azokat az idegeket, amik a hideget érzékelik. A cigarettagyártók azért használják a mentolt, mert fellazítja az ízeket az égő cigarettában.

A mentol cigarettán keresztüli elfogyasztása a májba juttatja az anyagot és ott ártalmatlan részecskékre bomlik le, amik később kiválasztódnak a testből.cigi

Az íz miatt intenzívebb szívás

Egyes kutatások szerint azok az emberek, akik mentolos cigarettát szívnak, nagyobb mennyiségű rákkeltő összetevőt visznek be a szervezetükbe, mint azok, akik hagyományos cigarettát szívnak. Ennek az lehet az oka, hogy a mentol finom íze miatt nagyobb slukkokat szívnak be és így nagyobb mennyiségű káros anyag jut a szervezetükbe.

Ez az extra mennyiségű rákkeltő anyag lehet az oka annak, hogy a mentolos cigit szívó emberek nagyobb arányban betegednek meg a dohányzás miatt. Eredményképpen, a mentolos cigaretták szívása előbb okozhat függőséget, ami együtt jár azzal, hogy nagyobb mennyiséget fogyasztanak, mint azok, akik hagyományos cigarettát szívnak. 

Egy valami biztos mindezektől függetlenül: a dohányzás minden formája nagyon káros. Az is, ha nem tüdőzzük le és az is, ha csak passzívan dohányzunk. A dohányzás ilyen formái által is kialakulhat tüdő-, száj- és torokrák, valamint egyéb más betegségek is.

(KamaszPanasz - Ő. B.)