vizelet
#Betegségek

Véres vizelet - mire utalhat?

2024.03.26.
1 perces olvasási idő

A véres vizelet nagyon sok betegség kísérő tünete lehet, ezért a diagnózis felállítása során nagyon fontos, hogy milyen tünetek kísérik a panaszt, illetve, hogy a vizeletben friss vér, rózsaszínes elszíneződés, esetleg barnás, cola-színű elszíneződés van.

A vér származhat a felsőbb húgyutakból, például vesekövesség, vesegyulladás, a vese glomerulusainak gyulladása, rosszindulatú daganat is okozhatja. Származhat az alsóbb húgyutak gyulladásából, kövessége miatt, a férfi ivarszervek gyulladása, daganata miatt is megjelenhet vér a vizeletben. A húgyúti szervek vagy férfiak esetén ivarszervek sérülései is vér megjelenését okozhatják a vizeletben.

Ha jellegzetes colica, görcsös fájdalom társul, akkor az húgyúti kövességre irányítja a figyelmet. Ha csípő vizelet, alhasi fájdalom jelentkezik, akkor húgyúti fertőzés valószínű. Ha vesetáji fájdalom, láz, elesettség jelentkezik, az vesemedence-gyulladás gyanúját veti fel. A glomerulusok gyulladására jellemző a véres vizelésen kívül a magas vérnyomás és az ödéma jelentkezése. Ezt gyengeség, láz, hasi fájdalom kíséri. A kórtörténetben szereplő trauma egyértelművé teszi, ha sérülés okozza a vér megjelenését.

Mi okozhatja?

A vér megjelenését okozhatják hematológiai okok, melyek vérzékenységet idéznek elő, véralvadás-gátlók szedése, a menstruációs vérrel való keveredés vagy az egyéb ok miatt a hüvelyből származó vérrel való keveredés. Sok esetben a húgyutak és az ivarszervek fertőzése, gyulladása, sérülése áll a véres vizelet hátterében, de gyakori oka lehet a vesekövesség. További okai lehetnek az alvadási zavarok, illetve véralvadásgátló gyógyszerek, egyes antibiotikumok, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, cukorbetegség, magas vérnyomás, sarlósejtes vérszegénység, túlzásba vitt fizikai aktivitás, testedzés.

Mikor fordulj orvoshoz?

Mielőbb érdemes orvoshoz fordulni, ha véres vizeletet tapasztalunk, hogy a kezelést minél hamarabb megkezdhessük. Mit kérdezhet az orvos?

  • Mennyire gyakori a tünet?
  • Mennyire színeződik el a vizelet?
  • Volt-e fizikai sérülés a közelmúltban?
  • Mikor figyeltél fel a véres vizeletre?
  • Szedsz-e valamilyen gyógyszert?

A pontos diagnózishoz sokszor kiegészítő vizsgálatok és a kórtörténet pontos felvétele szükséges, szükség lehet vérképre, ultrahangvizsgálatra, vizelettenyésztésre stb. A kezelés mindig a kiváltó ok szerint történik, például a húgyúti fertőzésekben antibiotikumot adunk, a húgyúti kövesség esetén a kő eltávolítása a fő cél.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)