nátha
#Betegségek

Lábalj ki a náthából!

2015.10.27.
2 perces olvasási idő

Itt van az ősz, vele együtt pedig a hideg, ködös reggelek, mikor a szürke hétköznapok után nagyon örülünk egy-egy kósza napsugárnak. Örülnek a vírusok is, melyek velünk együtt kapnak ilyenkor új erőre, és a napsütés csalóka hatása miatti felületes öltözékünk segítségével készek a támadásra.

Ilyenkor a háziorvosi rendelőkben gyermekek, felnőttek állnak sorban felső légúti tünetekkel. A késő őszi, téli hónapokban immunrendszerünk egyébként is lustább a vitaminok csökkent bevitele, a szabad levegőn töltött órák számának csökkenése miatt.

Mik a leggyakoribb tünetek?

A panaszok a következők: gyengeség, elesettség, állandó tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, torokkaparás, torokfájás, köhögés, fejfájás. Lehet szemfájdalom és hőemelkedés, ritkábban pedig láz. Az ember kutyául érzi magát, és mi tagadás, kutyául is néz ki. Az egészben az a legrosszabb, hogy hathatós kezelés nem létezik, amivel érdemben a vírusok tombolását le lehetne rövidíteni. Nem tehetünk mást, mint várunk és közben a kellemetlen tüneteket csillapítjuk, egy kis immunrendszeri tuningolás mellett.

Pihenj sokat!

Ha tehetjük, próbáljuk mindezt pihenéssel egybekötni, hiszen a náthás ember sem iskolában, sem munkahelyen nem kívánatos (persze a munkát senki nem fogja helyette elvégezni), mert a megfázást okozó vírus cseppfertőzéssel terjed, így könnyen megfertőződhetnek a megbetegedett környezetében tartózkodók. Nem elhanyagolható az sem, hogy néha a nátha olyan mértékben rontja az életminőséget, ami a munka ellátásának képtelenségéhez, de legalábbis nagyfokú romlásához vezet. Emellett más hajlamosító tényezők jelenlétében szövődmények alakulhatnak ki, például hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás. A megfázás fellobbanthatja a krónikus légzőszervi betegségeket, így jelentősen ronthatja az asztmások állapotát. Kisgyermekeknél és autoimmun mechanizmusokra hajlamos személyeknél ritkán szívizom- vagy szívburokgyulladás alakulhat ki.

De mit tegyünk, hogy minél hamarabb és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel legyőzzük a betegséget?

  • Sokat nem tehetünk, de van néhány apró fortély, amik segíthetnek. Először is fogadjuk el, hogy ez egy nagyon kellemetlen állapot és próbáljuk méltósággal elviselni.
  • Igyunk sok folyadékot, leginkább valódi citromlével és mézzel készített teát: a sok folyadék segít a váladék letapadásának és a szövődmények kialakulásának megakadályozásában.
  • A citrom magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, a teában lévő jótékony hatású anyagokkal együtt igazi antioxidáns bombaként hat.
  • A méz antibiotikumok és más kórokozó ellenes anyagok garmadájával segíti szervezetünket, hogy a fertőzést leküzdje és segít a bakteriális felülfertőződés (szövődmények) elkerülésében.
  • Fogyasszunk sok vitamint: lehetőség szerint sok friss zöldséget és gyümölcsöt (szezonális jelleggel citrusféléket, sütőtököt, stb. választhatunk), illetve extra forrásként a vitaminkészítmények fogyasztása is jó hatású.
  • Számos jól bevált tüneti készítmény rendelkezésünkre áll, melyek nagyrészt recept nélkül kaphatók a patikákban. A lázat, ha a beteg kellemetlenül érzi magát, csillapítani szükséges.
  • Fejfájás esetén fájdalomcsillapítók alkalmazása jöhet szóba.
  • Száraz köhögés esetén köhögéscsillapítók segítenek.
  • Az orr váladékozása, a nyálkahártya duzzanata miatti panaszok kialakulása orrcseppekkel csökkenthető. Olyan, recept nélkül kapható, por formájú készítmények is elérhetők a gyógyszertárakban, amik a nyálkahártyák ereinek szűkítésével csökkentik az orr váladékozását és az orrdugulást.

Legjobb a megelőzés

Mint minden betegség esetében, a megfázással kapcsolatban is legjobb módszer a megelőzés. Ezt többféleképpen tehetjük meg.

  • Legfontosabb a kiegyensúlyozott, változatos, értékes tápanyagokban és vitaminokban, nyomelemekben gazdag táplálkozás. A téli hónapokban kiegészítő vitaminkészítmények szedése javasolható.
  • Öltözködésünk mindig az adott időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges legyen: az őszi napsütés csalóka, egy-egy felhő megjelenése több fokkal lehűti a levegőt.
  • Emellett nagyon fontos a szabad levegőn tartózkodás: lehetőségeinkhez mérten minél többet mozogjunk, sportoljunk a szabadban.
  • Járványos időszakban kerüljük a zárt helyiségeket, ahol sok ember tartózkodik egy légtérben.

Ha az egészségünket szem előtt tartva élünk, máris megtettük az első lépéseket afelé, hogy a hideg időket betegségektől mentesen, vidáman vészeljük át.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)