ADHD
#Betegségek

ADHD vagy csak szimplán szétszórtság?

2024.03.25.
2 perces olvasási idő

Biztosan te is rábukkantál már a közösségi médiában fellelhető ADHD tartalmakra, és talán azt is gondolhatod, hogy néhány ADHD-tünet jellemez téged: távolságtartás, nem tudod, hol vannak a cuccaid és állandóan elkésel. De biztosan nem csak szétszórt vagy?

Az ADHD az egyik legnépszerűbb egészségügyi téma a TikTokon, de a videók gyakran félrevezetőek. Ennek ellenére egyesek szerint ez segített rájönni, hogy ADHD-juk van.

Az ADHD tünetei tinédzsereknél:

  • Zavartság
  • Szervezetlenség
  • Gyenge koncentráció
  • Hiperaktivitás
  • Impulzivitás

A fenti tünetek bárkivel előfordulhatnak, nem kell rögtön ADHD-re gondolni. Kamaszkorban ugyanis a hormonok változása miatt teljesen normális, ha szétszórtnak vagy impulzívnak érzed magad.

Az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül 2,5%-ának van ADHD-ja vagy figyelemhiányos/hiperaktivitási zavara, és ezt az állapotot gyakran rosszul diagnosztizálják és nem kezelik a felnőtteknél. Mindazonáltal nem alakulhat ki ADHD felnőttként, ha nem voltak ilyen tüneteik már gyerekkorukban is.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság által közzétett mentálhigiénés diagnosztikai forrás szerint bizonyos tüneteknek 12 éves kor előtt jelen kell lenniük ahhoz, hogy orvosod megerősítse az ADHD diagnózisát.

Néha mindenki megtapasztalhatja tiniként, felnőttként, hogy zavart, feledékeny és figyelmetlen, nem tudja követni, vagy nem akarja elindítani a dolgokat. Bár ezek az ADHD tünetei is lehetnek, ha ez olyasmi, ami csak időszakosan jelentkezik az életedben, és nem gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődött, az nem ADHD.

De okozhat-e ADHD-t a túlzott közösségi médiahasználat?

Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a közösségi média gyakori használata az ADHD-tünetek kialakulásának nagyobb kockázatával jár tinédzsereknél.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a felnőtteknél ADHD alakulhat ki a túlstimuláció miatt. A kutatók még mindig nem tudják pontosan, mi okozza az ADHD-t, de úgy gondolják, hogy az állapot genetikával, ólomexpozícióval, agysérüléssel vagy alacsony születési súllyal függ össze.

Egyeseket felnőtt korukban diagnosztizálhatják ADHD-vel, bár ez valószínűleg annak köszönhető, hogy gyermekkorukban elmulasztották a diagnózist.

Ez általában akkor történik meg, amikor valós életbeli igények vagy kihívások vannak, amelyek annyira súlyosbítják a tüneteiket, hogy meg kell találniuk, mi okozza a hatást, és hogyan lehet orvosolni.

Hogyan diagnosztizálható a tinédzserkori ADHD?

Az online szűrőeszközök bizonyos betekintést nyújthatnak a diagnózis lehetőségébe, de nem könnyű ellenőrizni, hogy ezek hitelesek-e, így érdemes egy felnőtt ADHD-re szakosodott szakembert felkeresni.

A szakember egy alapos értékelést végez majd, amely magában foglal egy beszélgetést, amelyben sok kérdést tesznek fel, hogy jobban megértsék, hogyan befolyásolhatják ezek a tünetek a mindennapjaidat.

A pontos ADHD-diagnózis azért fontos, mert számos mentális egészségi állapot, beleértve a szorongást és a depressziót, együtt létezhet vagy átfedő tünetei lehetnek az ADHD-nak.

A gyógyszerek, a mentális egészségügyi tanácsadás és a viselkedéskezelési technikák segíthetnek a tinédzser- és felnőttkori ADHD kezelésében. Olyan kezelési tervet kaphatsz, amely csökkenti a tüneteket, képes leszel életednek azokra a részeire összpontosítani, amelyek örömet és elégedettséget okoznak.

Fontos, hogy kerüld az öndiagnosztizálást és ha úgy érzed, hogy az ADHD több tünete is érint, akkor keress fel egy szakembert.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)