endometriózis
#Betegségek

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak

2023.01.17.
5 perces olvasási idő

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Legtöbbször a petefészekben, a petevezetékben és az ínszalagban fordul elő a méhet bélelő szövettípus. Az endometriális szövet elhelyezkedése, és a kismedence sérülése mind hozzájárulnak a tünetekhez, amitől a kamaszlányok és a már felnőtt nők szenvednek.

Mik az endometriózis tünetei?

Az endometriózis sok tünetet vált ki. A tinédzserek tapasztalhatják a következőket:

  • Erős menstruációs görcsök
  • Krónikus medencefájdalom, ami jön és megy a menstruációs ciklus alatt
  • Fájdalmas vizelés
  • Hasmenés vagy székrekedés (lassú bélmozgás)
  • Edzés közbeni medencefájdalom
  • Medencevizsgálat utáni fájdalom
  • Közösülés közbeni fájdalom

Az endometriózis komolyságának mértéke nem feltétlenül arányos a fájdalommal.

Hogyan mutatható ki az endometriózis?

Az egyetlen módja, hogy diagnosztizálják az endometriózist, a laparoszkópia. A vizsgálat során az orvos egy speciális lencse segítségével belenézhet a medenceüregedbe. A laparoszkópia előtt gyakran szükséges vérvizsgálat, hüvelyvizsgálat (a fertőzések miatt), ultrahang és/vagy MRI. Ezek a tesztek azért fontosak, mert a medencefájdalom más kiváltó okát is felderíthetik.

Mi okozza az endometriózist?

Bár köztudott, hogy nagyobb az endometriózis kockázata, ha egy vagy több nőnél már előfordult a családban ez a rendellenesség, de ennek ellenére a legtöbbször nem lehet megállapítani az okát.

A három legelfogadottabb feltevés:

Sampson-teória

Ez a feltevés azt mondja ki, hogy a menstruációs vér folyása visszafelé történik. Ennek hatására a vérben endometriális szövetek keletkeznek, és megtapadnak a méh felszínén.

Meyer-teória

Az új vagy már meglévő sejtek (metaplastia sejtek) endometriális sejtekké válnak.

Vascular-teória

E teória szerint az endometriális sejtek áthaladnak a testen a véráramlaton keresztül. Beépül a hasüregbe, majd megnő, és ez okozza a fájdalmat.

Hogyan kezelhető?

Ha egy fiatal lány menstruációs görcsöktől vagy medencefájdalomtól szenved, akkor valószínűleg egy ideig nem jár iskolába, és az orvosa laparoszkópiát javasol neki. Ha kiderül, hogy endometriózisa van, a kezelések a következők lehetnek:

  1. Megfigyelés: A tünetek folyamatos nyomon követése, és enyhe fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása.
  2. Életmód változtatás: Edzés, egészséges étkezés, és elegendő pihenés lehet a megoldás a fájdalom enyhítésére. Gyakran ajánlanak relaxációs gyakorlatokat, mint például a jóga vagy a meditáció.
  3. Gyógyszeres kezelés: A hormonális kezelés azt jelenti, hogy a petefészek hormonjait „elnyomják”, ami megállítja a menstruációt, és csökkenti az ösztrogénszintet.
  4. Sebészet: Egy speciális műszert illesztenek a hasfalba (a köldök közelében) metszés segítségével. (Természetesen altatás és érzéstelenítés mellett.) A látható endometriális szöveteket tünteti el az eljárás.
  5. Fájdalom kezelése: A pácienst elküldhetik fájdalomterápiás eljárásra, ahol segíthetnek neki fizikoterápiával, biofeedback módszerrel, vagy más technikákkal a fájdalom csillapítása érdekében.
  6. Kiegészítő megoldás: Akupunktúra, jóga, reiki, OMT (Osteopathiás manipulatív terápia), gyógynövények stb. nagy segítséget jelenthetnek. Sokszor elő is írják őket más orvosi kezeléssel együtt.

A kezelés célja a fájdalom enyhítése, az endometriózis haladásának meggátolása és a termékenység biztosítása. A széleskörű és időben történő kezelés hatalmas változást jelenthet egy fiatal nő életminőségét tekintve.

Hogyan segíthetek neki?

Fontos, hogy tisztában légy az endometriózis jelentésével: a tünetekkel, a kezeléssel, egyes gyógyszerek lehetséges mellékhatásaival, és hogy a rendellenesség milyen hatással van az illető életére. Hogyha tudatod vele, hogy segítesz neki és támogatod, akkor ő is máshogy fog hozzáállni a betegségéhez. A támogatásodat kifejezheted azzal, hogy utánanézel az endometriózis jelentésének, meghallgatod és tudatod vele, hogy törődsz vele.

Itt van néhány példa, hogy hogyan is fejezheted ki támogatásodat vele szemben:

  • Tartsd a kapcsolatot! Üzenj, emailezz vagy hívd: főleg, amikor fájdalmai miatt otthon kell maradnia.
  • Segíts neki a tanulásban! Ajánld fel neki jegyzeteidet, iskolai munkáidat, hogy lemaradása ellenére is tudjon haladni!
  • Szervezz összejövetelt hozzá! Hogyha a barátnőd kénytelen lemondani minden baráti találkozót, mert nem tudna megbirkózni a fájdalommal, akkor szervezz egy kis összejövetelt az ő otthonába, hogy ne maradjon ki semmiből!
  • Fejlessz ki különböző jeleket! Találj ki egy módszert, amivel megértetheti magát veled, akkor is, ha fájdalmai vannak. Biztosan ad neki egy kis önbizalmat a szocializálódáshoz, ha van valaki, aki mindig megérti őt.

Mit kell még tudni az endometriózisról?

  • A tinik és a fiatal nők szenvedhetnek az endometriózis tüneteitől.
  • Az endometriózis nem szexuálisan terjedő betegség.
  • A krónikus medencefájdalom egyáltalán nem normális. A legtöbb fiatal nő maximum 1-2 napig szenved menstruációs fájdalomtól egy hónapban. Hogyha az ismerősöd sokat van távol az iskolától menstruációs görcsök, medencefájdalom, vagy alhasi fájdalom miatt, akkor az erős fájdalomcsillapítók nem jelentenek megoldást. Tanácsold neki, hogy menjen el nőgyógyászkoz!
  • Az endometriózis minden korban fenyegeti a nőket.
  • A terhesség nem ellenszer a problémára, de talán enyhíti a tüneteket néhány esetben. Sokszor a gyermekszülés után újra jelentkezik az elviselhetetlen fájdalom.

Gyakran feltett kérdések:

Milyen endometriózissal élni?

Az endometriózis rátesz még egy lapáttal a mindennapi stresszre a fiatal, vagy felnőtt nők életében.

  • A lányoknak, akik ettől szenvednek, komoly menstruációs görcseik és vesefájdalmai lehetnek.
  • Gyakran nem veszik elég komolyan a fiatal nők fájdalmát, talán azért, mert külső szemmel nem tűnik betegnek.
  • A lányok gyakran hiányoznak az iskolából, vagy lemondják programjaikat a fájdalom mértéke miatt. Ez könnyen vezethet depresszióhoz, magányhoz.

Mennyire gyakori az endometriózis tinédzserek körében?

Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ritka ez a panasz. Ha volt már endometriózis a családban, akkor nagyobb az esélye, hogy kialakul egy lánynál. Egy bostoni kórház kutatásai szerint az endometriózis a leggyakoribb oka a krónikus medencefájdalomnak a laparoszkópiák alapján.

Milyen gyakran szükséges egy kamasz lánynak nőgyógyászhoz járni?

Ez attól függ, hogy milyen gyógyszert szed, hogyan reagál a kezelésre, és hogy van-e más nőgyógyászati problémája. Hogyha egy lány fogamzásgátló tablettát szed, akkor valószínűleg három havonta meg kell látogatnia orvosát.

Ha valaki mellékhatásokat érzékel, vagy nem enyhül a fájdalma, a tervezettnél korábban kell nőgyógyászhoz mennie. Legalább egyszer egy évben érdemes elmenni nőgyógyászhoz.

Ha egy lány fogamzásgátlót szed endometriózisra, az azt jelenti, hogy nemi életet él?

Általában fogamzásgátlót írnak fel az endometriózistól szenvedő nőknek. Ha szedi valaki ezt a tablettát, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy szexuális életet él.

Hogyan segíthetek a barátnőmnek az iskolával kapcsolatban?

Az egyik legfőbb célja a kezelésnek, hogy sikeresen elmulassza a barátod fájdalmát. A kezelés arra van tervezve, hogy enyhítse a tüneteket, amelyek gyakran az iskola, a társasági élet és egyéb tevékenységek útjában állhatnak. Bátoríthatod a barátodat, hogy menjen suliba még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy későn kell bemennie, vagy hamar hazamennie. Ha hiányzik, akkor ajánld fel, hogy elviszed neki az iskolai munkákat!

Segítheted a barátnődet azzal, hogy megérted, mit él át, és meghallgatod, próbálod átérezni, hogy min megy keresztül.

Hogyan segíthetek neki abban, hogy járjon el otthonról?

Ha megérted barátnőd (testvéred vagy párod) fájdalmát, akkor azt is belátod majd, hogy aggodalommal tölti el, hogy eljárjon bárhova is. Add a tudtára, hogy te mindig ott leszel vele, és ha a fájdalmai miatt szeretne hamar hazamenni, akkor segítesz neki.

Néha a közös programokat is megzavarhatja az, hogy fáradt és fájdalmai vannak. Ez nem szükségszerűen azt jelenti, hogy nem lehettek együtt. Válassz olyan tevékenységeket, amelyek pihentetőek, vagy menj át hozzá! Ez jobb megoldás, mintha kihagyod őt a programokból.

Hogyan tudom megállapítani, hogy depressziós-e a barátnőm?

Ha a lánynak problémái vannak az alvással, nem érdeklődik a szociális események iránt, nincs étvágya, ingadozik a súlya, akkor van esély rá, hogy depressziós. Fontos, hogy észrevételedet tudasd a szüleivel, és talán el kellene mennie pszichológushoz vagy tanácsadóhoz.

Van bármilyen átmeneti vagy alternatív (CAM) kezelés, ami segíthet rajta?

Bár a CAM terápiáról nem sok adat van az endometriózissal kapcsolatban, néhány tanulmány szerint segíthet elmulasztani a medencefájdalmat, csak úgy, mint a jóga vagy az akupunktúra.

Végignézni barátnőd, testvéred vagy párod szenvedését az endometriózistól, nagyon nehéz lehet. Főleg akkor, ha úgy érzed, hogy semmit sem tudsz tenni érte, hogy jobban érezze magát. Emlékezz, hogy nagyon fontos szereped van, mint barát, testvér vagy partner és hatalmas támogatást, inspirációt jelenthet a támogatásod!

(KamaszPanasz – R.P.)