Betegségek, fáradtság

#Betegségek #fáradtság

46 db cikk a témában

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot
#tavaszi fáradtság
2024.04.08.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot

Veled is előfordult már, hogy reggel úgy érezted, fáradtabb vagy, mint amikor lefeküdtél? Az úgynevezett tavaszi fáradság több embert érint, mint gondolnád. Mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Az alvászavarokról az alvás világnapján
#alvás
2024.03.18.

Az alvászavarokról az alvás világnapján

Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást. De mi történik, ha zavarok lépnek fel az alvás során?

A vérszegénységről
#vérszegénység
2024.01.07.

A vérszegénységről

A vérszegénység (anémia, anaemia) a vörösvértestek számának, illetve a vér hemoglobinkoncentrációjának csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vörösvértestszám nem mindig követi szorosan a hemoglobinértéket.

Mi a vérszegénység?
#vérszegénység
2023.10.03.

Mi a vérszegénység?

Nagyon sok tini küzd a fáradtsággal. Az iskolai követelmények és az órák utáni tevékenységek mellett ezt meg lehet érteni. De néhány esetben a kimerültség oka az anémia.

9 dolog, ami felboríthatja a hormonháztartásodat
#hormonok
2023.09.29.

9 dolog, ami felboríthatja a hormonháztartásodat

Valld be: amikor úgy érzed, hogy teljesen ki vagy borulva, és fogalmad sincsen, hogy mi az oka, valószínűleg a hormonokat okolod. Ez talán őrültségnek tűnhet, de valójában nem biztos, hogy messze jársz az igazságtól.

A narkolepszia
#narkolepszia
2023.09.02.

A narkolepszia

A narkolepszia a szervezet alvás-szabályozásának egyik zavara. Keveset hallunk erről a betegségről, pedig nem is ritka, hazánkban megközelítőleg 5000 ember szenved tőle.

A rák általános jelei és tünetei
#rák
2023.07.01.

A rák általános jelei és tünetei

A rák olyan betegség, amely szinte bármilyen tünetet produkálhat elhelyezkedésétől, nagyságától, valamint a szervekre gyakorolt hatásától függően. Van olyan ráktípus, amielyiknél már a legkisebb tumor is tüneteket okoz, de az is előfordulhat, hogy a betegség tünetmentes egészen addig, míg nagyra nem nő a daganat (pl. hasnyálmirigy rák).

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen
#alvási apnoe
2023.03.01.

5+1 tipp tavaszi fáradtság ellen

A nem megfelelő táplálkozás, a túl kevés alvás és a változékony, egyre melegebb időjárás mind hozzájárulhat a tavasz érkezésével elhatalmasodó tompultság érzéséhez. Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus tanácsai a tavaszi fáradtság leküzdéséhez.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak
#endometriózis
2023.01.17.

Endometriózis: Kalauz barátoknak, testvéreknek, és pároknak

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Legtöbbször a petefészekben, a petevezetékben és az ínszalagban fordul elő a méhet bélelő szövettípus. Az endometriális szövet elhelyezkedése, és a kismedence sérülése mind hozzájárulnak a tünetekhez, amitől a kamaszlányok és a már felnőtt nők szenvednek.

9 jel, ami vashiányra utal
#vas
2022.02.11.

9 jel, ami vashiányra utal

A legfrissebb kutatások szerint a nők körülbelül 9 százaléka szenved vashiányban, azonban ez az arány sokkal magasabb is lehet, főként azon nők esetén, akik fizikailag aktívak. Hogy jelzi a tested, ha a szervezeted vasszintje egy kicsit alacsony? Összeszedtük a leggyakoribb figyelmeztető jeleket.

#krónikus betegség
2021.07.30.

Hogyan élj együtt egy krónikus betegséggel?

Krónikus betegséggel együtt élni még felnőttként sem egyszerű feladat, - hiszen az élet minden területére kihat - gyermekkorban pedig még hatványozottabban jelentkeznek az ezzel kapcsolatos problémák.

Ha túl alacsony a vércukorszinted
#vércukorszint
2021.06.17.

Ha túl alacsony a vércukorszinted

Mindegy, hogy mit csinálsz: az agyadnak glükózra van szüksége ahhoz, hogy működjön, még akkor is, ha alszol. A glükóz egy olyan szénhidrát, ami azokból az ételekből származik, amiket elfogyasztasz, és ezt a tested átalakítja, elraktározza.

#fejfájás
2021.01.22.

Fáj a fejed, fáradt vagy? Irány a fogorvos!

Fáradtságot, levertséget, fej- és nyakfájást, zsibbadást, fülzúgást is okozhat az éjszakai fogcsikorgatás, sőt, akár migrénes rohamot is. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos szerint a kezelést nem érdemes halogatni, hiszen a következmények súlyosak lehetnek.