/ BETEGSÉGEK / Mit nevezünk ételallergiá...
  2014-12-17

Mit nevezünk ételallergiának?

Bár sokan nem szeretünk bizonyos ételeket, sőt van, amelyikre a szervezetünk másképp reagál, de tényleges ételallergia kialakulásának elég csekély az esélye, étel-intolerancia azonban nagyobb valószínűséggel alakul ki.

- hirdetések -

Az ételallergia tulajdonképpen az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra. Az ételallergiások száma folyamatosan nő. A felnőttek kb. 2 százaléka, a fiatalok 6 százaléka ételallergiás. Az étel-intolerancia esetén kellemetlen tünetek alakulnak ki egyes ételek iránt, de még nem jár allergiás tünetekkel. A kettőt azonban keverni szokták - okkal: gyakran nem könnyű elkülöníteni egymástól, de ezt ma már különböző vizsgálatokkal ki lehet mutatni.

Az ételallergiát és az étel-intoleranciát azért fontos elkülöníteni egymástól, mert az allergia akár halálhoz is vezethet, ezért fontos, hogy aki allergiás, tisztában legyen azzal.

Fokozódik az ételallergia kialakulásának a veszélye, ha a szülők egyike valamilyen allergiás megbetegedéssel bír (szénanátha, asztma, ekcéma). Ha csak az egyik szülő allergiás, az allergia kialakulásának kockázata 50 százalék, míg ha mindkét szülő allergiás, a kockázat 70 százalék.

Az ételallergia leggyakrabban gyerekkorban alakul ki, de a legtöbb fiatal ezt idővel kinövi. A leggyakoribb ételallergia-típusok a szója, a liszt, a tej és a búza-allergia. Ahogy növünk, az emésztőrendszerünk is egyre erősödik, ezáltal egyre kevesebb anyag okoz allergiát a szervezetben.

A laktóz-intoleranciát viszont már nem növik ki olyan könnyen a gyerekek. Igaz, hogy ez a fajta betegség sokkal ritkábban alakul ki, de akik ebben szenvednek, általában nem növik ki azt, és felnőtt korukban is zenvednek ettől a betegségtől. Különösen veszélyes lehet, ha valaki dióra, mogyoróra, halra vagy rákra allergiás.

Igen, de milyen tünetekkel jár?

Bár az ételallergia kellemetlen, az esetek nagy részében mégis veszélytelen. Előfordulhat azonban életveszélyes reakciókat okozó allergia is. A tünetek az étel elfogyasztása után pár perccel vagy órával jelentkeznek. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Szájzsibbadás
  • Bőrviszketés
  • Csaláncsípéshez hasonló kiütések
  • Az ajkak, a nyelv és egyéb testrészek megduzzadása
  • Légzési problémák, súlyos esetben légzési nehezítettség
  • Hasi fájdalom, esetleg hasmenés
  • Szédülés
  • Ekcéma (lassan kialakuló, helyét nem változtató, durva bőrmegvastagodás)

Az ételallergia egyik legsúlyosabb formája az ún. anafilaxia, mely életveszélyes. Amint észleljük a tüneteket, mindenképpen hívjunk orvost!

  • Légutak szűkülése (gombócérzet a torokban)
  • Vérnyomáscsökkenés, először émelygést, majd ájulást, ritka esetben azonnali halált okozhat
  • Gyors pulzus

Egyes esetekben az ételallergiás tünetek mozgás közben jelentkeznek: aktív mozgása során a szervezet stimulálódik, és van, akinél ekkor jelentkezik szédülés, csalánkiütés vagy súlyos esetben anafilaxia.

Egyes nyers gyümölcsök, zöldségek evése enyhe allergiás reakciókat okozhat (pl.: szájzsibbadás). Ezt általában a keresztreakciónak nevezett jelenség váltja ki. Ebben az esetben az allergiás hatást a zöldségek, gyümölcsök azon fehérjéi váltják, ki melyek nagyban hasonlítanak azoknak a virágporok pollenjéhez, amelyre az egyén tényleg allergiás.

Mitől lehetek allergiás?

Tényleges ételallergia esetén az immunrendszerünk az élelmiszerek egyes alkotóelemeit, "veszélyesnek ítéli” és allergiás reakcióval védekezik ellenük. Ezekkel az anyagokkal szemben olyan antitestek termelődnek, amelyek hisztamin termelődését váltják ki. Nagyrészt a hisztamin az, ami felelős a csalánkiütésért, a viszkető fájdalomért, a légutak beszűkülésért, a hasi fájdalomért és a hasmenésért is.

Az ételallergiák döntő többségét valamilyen fehérjék váltják ki. Ezek közül a leggyakoriabbak:

  • Tojás
  • Hal
  • Rák
  • Olajos magvak (dió, földimogyoró, török mogyoró)

Kisgyermekkorban esetleg ezekre is lehetünk allergiásak:

  • Tehéntej
  • Eper, málna
  • Búza
  • Szójabab

Korábban mindenki a csokiban kereste az allergén anyagokat. A jó hír azonban az, hogy a csoki nagyon ritka esetben vált ki allergiát!

(Cs. B.)

  Kapcsolódó cikkek