/ BETEGSÉGEK / Méhnyakrák: mi növelheti ...
  2015-12-10

Méhnyakrák: mi növelheti a kockázatát?

A méhnyakrák kialakulását sok külső tényező, életmódbeli szokás befolyásolhatja. Fontos, hogy elővigyázatos legyél, és minden rizikófaktorra figyelj oda!

- hirdetések -

A méhnyakrák kockázatát a következők növelhetik

  • Humán papillomavirus (HPV) fertőzés. A HPV a szexuális úton terjedő fertőzések közé sorolható (STI), és a leggyakoribb oka a méhnyakrák kialakulásának.Hogyan előzheted meg a méhnyakrák kialakulását?
  • Magas kockázatú szexuális magatartás, például egynél több szexpartner vagy olyan partner, akinek több másik szexpartnere van.
  • Károsodott immunrendszer, például, azoknak a nőknek, akiknek humán immundeficiencia vírusuk, HIV-jük van: nagyobb esélyük van a HPV-re, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a méhnyaki sejtelváltozások és nagyobb az esélye a rákos elváltozásnak is.
  • Dohányzás, akár aktívan, akár passzívan.

Megelőzhető a méhnyakrák?

Rendszeresen végeztesd el a Pap-tesztet! A vizsgálatok gyakorisága függ a korodtól és azoktól a dolgoktól, amik növelhetik a kockázatot. A legjobb, ha 1-3 évente elmész a nőgyógyászodhoz rákszűrésre. Beszélj az orvosoddal arról, hogy mikor legyen az első Pap-teszted, és hogy milyen időközönként ajánlott megismételni azt.

Szokj le a dohányzásról! Azoknak a nőknek, akik dohányoznak (akár csak passzívan is), nagyobb esélyük van a méhnyaki sejtek elváltozásához, ami akár méhnyakrákhoz is vezethet. Add fel a dohányzást, hogy csökkentsd a méhnyakrák kockázatát!

Adasd be a HPV elleni oltást! Ha 26 éves, vagy ennél fiatalabb vagy, akkor kaphatsz HPV oltást. A ma kapható oltóanyagok a humán palliomavírus leggyakoribb altípusai ellen védenek, melyek akár méhnyakrákot is okozhatnak. Az oltóanyag 3 részletben adható be. A vakcina beadása 9-12 év között ajánlott, de 26 éves korig bármelyik nő megkaphatja. További információért kérdezd orvosodat.

Csökkentsd a szexuális úton terjedő fertőzések (STD) kockázatát! Ezeket a fertőzéseket (ilyen a HPV is) könnyebb elkerülni, mint kezelni. A HPV ritkán okoz tüneteket, így az is megtörténhet, hogy te vagy partnered tudomásotok nélkül hordozzátok a vírust.

Hogyan csökkentsd a kockázatot?

Mi történik a nőgyógyásznál?

Hogy néz ki egy nőgyógyászati vizsgáló? Mi történik ott? Hogyan vizsgál meg az orvos? Mit fog kérdezni? Milyen vizsgálatokra kell számítani? Megannyi kérdés, mely foglalkoztathat az első vizsgálat előtt. Most mindezekre választ kaphatsz.

Tovább a cikkhez

  • Beszélj a partnereddel a szexuális úton terjedő fertőzésekről, mielőtt testi kapcsolatba lépnétek. Győződj meg róla, hogy partnered nem jelenthet veszélyt STI téren. Ne feledd, az is lehetséges, hogy úgy hordozza a vírust, hogy nem is tud róla. Bizonyos vírusok, mint például a HIV akár 6 hónapig is lappanghatnak, addig nem mutathatóak ki a vérben sem.
  • Legyél felelősségteljes!
  • Kerüld a szexuális érintkezést olyanokkal, akiken az STI tüneteit véled felfedezni, akiről tudod, hogy kezelték már vele, vagy aki kitett ilyen jellegű vírusoknak (pl. gyakori partnercsere által)!
  • Minél kevesebb szexpartnered legyen! Az szexuális úton terjedő betegségek elkapásának esélyét növeli az, ha több emberrel élsz szexuális életet, vagy ha partnered teszi ezt.
  • Használj férfi vagy női óvszert, ez csökkenti az STI kockázatát! A férfi óvszer használata kimutatottan csökkenti a HPV fertőzésének lehetőségét. A női óvszerek is segítenek, de kevesebb tanulmány mutatja ki az ilyen típusú védelemének jelentősségét.

A szexuális úton terjedő fertőzések, mint a humán palliomavírus (HPV) átterjedhetnek a nemi szervekről, végbélnyílásról, szájból, torokból szexuális tevékenység közben.

(S.A. - www.webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)