Betegségek, HPV

#Betegségek #HPV

26 db cikk a témában

A HPV okozta nemi fertőzések
#hpv
2022.09.21.

A HPV okozta nemi fertőzések

A HPV a humán papillomavírus rövidítése, mely az egyik leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő kórokozó. Több mint 130 típusa ismert.

Mi is az a HPV?
#hpv
2021.11.15.

Mi is az a HPV?

A HPV, vagy más néven a humán papilloma-vírus, igen gyakori vírus, és rengeteg változata létezik. A legtöbb HPV-fertőzés tünetmentes és nem veszélyes, s egy idő után magától megszűnik. Ám bizonyos esetekben előfordul, hogy a vírus tovább élősködik a testben.

#hpv
2021.04.20.

A méhnyakrák oka, megelőzése, felismerése

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A HPV, azaz a humán papillómavírus egyike ezeknek, és a méhnyakrákok döntő többségének kialakulásáért felelőssé a HPV tehető. A fiatal lányok sokkal veszélyeztetettebbek, a fertőzés legnagyobb gyakorisággal a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők körében fordul elő. A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható, védekezni azonban lehet ellene!

#hpv
2020.09.15.

A HPV megelőzése, kezelése

Egyetlen biztos módszer van arra, hogy valóban elkerüld a HPV vírus kialakulását: folytass monogám szexuális kapcsolatot nem fertőzött partnerrel. Sose felejtsd el, hogy nagyon sok ember nem is tud a fertőzöttségéről.

A HPV megelőzése
#HPV
2020.09.14.

A HPV megelőzése

A HPV a leggyakoribb olyan szexuális úton terjedő betegség, amely kiemelten a fiatal, akár kamasz korosztályt érinti. Tudd meg, hogyan előzheted meg a fertőzést!

#HPV
2016.06.28.

HPV-vírus: a nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik

Évente 1500 nő kap lesújtó, orvosi beavatkozást jelentő leletet a nőgyógyászától, sokan azonban félnek elmenni rákszűrésre. Ma már egy egyszerű teszt segítségével kideríthető, valaki magában hordozza-e a vírust, és ezáltal veszélyezteti-e önmaga, illetve más egészségét.

#HPV
2016.04.12.

Egyre többen halnak meg HPV okozta daganatos megbetegedések miatt

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

#méh
2015.12.10.

Méhnyakrák: mi növelheti a kockázatát?

A méhnyakrák kialakulását sok külső tényező, életmódbeli szokás befolyásolhatja. Fontos, hogy elővigyázatos legyél, és minden rizikófaktorra figyelj oda!

#hpv
2015.01.28.

Kínos probléma: HPV-szemölcsök

Az intim szemölcsök kialakulásáért a humán papilloma-vírus okozta fertőzés a felelős. Leggyakrabban a végbélnyílás körüli bőrfelületen fordulnak elő, de kialakulhatnak a rectum belső felületén is.

#hpv
2014.11.05.

A HPV a férfiakra is veszélyes

Való igaz, hogy a HPV (humán papillomavírus) a legtöbbször a nőket fertőzi meg, ám a férfiak sem védettek ellene. A vírus egyes fajtái rákot okozhatnak, így igen fontos a vírus megelőzése, illetve kezelése.

#hpv
2014.10.01.

Ötből négy szülő kérte a méhnyakrák elleni védőoltást

2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó lánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka élni kíván a lehetőséggel. 80 százalék fölötti átoltottsággal Magyarország rögtön a védőoltás bevezetésének első évében Európa élvonalába kerülhet.

#hpv
2014.06.30.

Hogyan védekezz a méhnyakrákért felelős HPV-vírus ellen?

Bár a méhnyakrákért felős HPV-fertőzések 90 százalékával a szervezet általában két éven belül megbirkózik, a maradék 10 százalék komoly veszély forrása lehet. A védőoltás azonban bárki számára elérhető. Aki kéri, három oltással szinte teljes védettséget kaphat a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV-vírus ellen.