hpv
#Betegségek

Még lehet kérni a méhnyakrák elleni védőoltást

2014.11.06.
2 perces olvasási idő

Az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdetett azok számára, akik valamilyen okból szeptemberben nem tudtak nyilatkozni.

Az Országos Epidemiológiai Központhoz október végéig beérkezett előzetes jelentések alapján az Még lehet kérni a méhnyakrák elleni védőoltástigénylők 78 százaléka kapta meg az őszi szünet kezdetéig a méhnyakrák elleni védőoltást. Annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból szeptember elején nem nyilatkoztak, vagy akik korábban ugyan nemleges nyilatkozatot adtak, de felelősen átgondolva megváltoztatnák döntésüket, az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdet.

2014. szeptember 15-ig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy a 7. osztályba járó leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, továbbá az is kiderült, hogy a jogosultak körülbelül 4 százaléka már korábban megkapta a HPV elleni védőoltást. Akadtak azonban olyan szülők is, akiktől valamilyen ok miatt nem érkezett nyilatkozat. Számukra biztosított most egy utolsó lehetőség arra, hogy ezt pótolják.

Az ÁNTSZ arra kéri azokat a szülőket, akik szeptemberben úgy nyilatkoztak, hogy nem igénylik a 7. osztályba járó, 12. életévét betöltött lányuk számára a térítésmentes védőoltást, gondolják át döntésüket. Mérlegeljék azokat az érveket, amelyek az egészség védelme, a betegség megelőzése mellett szólnak. A méhnyakrák elleni oltás lehetőséget ad a szülők számára, hogy nagy eséllyel megvédjék lányukat egy daganatos megbetegedéstől. Ha valakinek kétségei vannak, akkor beszélgessen el a HPV-ről és a méhnyakrákról az iskolavédőnővel vagy az iskolaorvossal. Érdemes áttanulmányozni a www.antsz.hu/hpv oldalon és a www.antsz.hu/oltasbiztonsag oldalakon található információkat is.

A szülői nyilatkozat leadásának határideje 2014. november 12. A nyilatkozatokat most is az iskolai védőnőkhöz kell visszajuttatni és az új igényként felmerült HPV elleni oltásokat is iskolai kampányoltás keretében kell megszervezni. A második oltási kampány során a területi védőnők az iskolavédőnőkkel együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy elérjék azokat is, akik kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzetben élnek, hátrányos helyzetűek, esetleg nem járnak rendszeresen iskolába.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a HPV-vírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. Az oltóanyag biztonságos. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

(ÁNTSZ)