tesztoszteron
#Betegségek

Mit jelent az alacsony tesztoszteronszint?

2015.11.10.
1 perces olvasási idő

Az emberi test működésénél a „normális” szűkös határokat jelent. Amikor bizonyos anyagok a szervezetben meghaladják, vagy nem érik el a normális szintet, az olyan következményekkel járhat, melyek hatással vannak a sejtek vagy szervek működésének szintjére is.

A tesztoszteronszint méréseA tesztoszteronszint mérése

A tesztoszteronszintet vérvizsgálattal ellenőrzik, ám a mintavétel igen nehéz, mert a tesztoszteronszint meg-megugrik a nap leforgása alatt. A tesztoszteron normál értéke a férfiaknál 270-1070ng/ml. Nők esetében megoszlanak a vélemények a tesztoszteronmérés pontosságáról, mivel a nők szervezetében keringő értékek jóval alacsonyabbak a férfiaknál mérteknél, így nehezebb őket pontosan meghatározni.

Mi okozza az alacsony tesztoszteronszintet?

Az alacsony tesztoszteronszintet számos tényező kiválthatja. Például, lehet, hogy probléma áll fenn a hipotalamuszban vagy az agyalapi mirigyben, és azok nem képesek megfelelő mennyiségű sárgatestserkentő (LH) és tüszőserkentő (FSH) hormont termelni, hogy ösztönözzék a tesztoszterontermelést. Másik eshetőség, hogy a tesztoszteront előállító szervek nem működnek megfelelően, vagy csak nem képesek válaszolni az agy stimulációjára.

  • Ha a probléma a tesztoszteront előállító szervekben van (leggyakrabban a petefészekben vagy a herékben), az elsődleges problémának számít. Az orvosi szaknyelv a normál tesztoszterontermelés csökkenését hypogonadizmusnak nevezi.

  • Ha a probléma az agyalapi mirigyhez és annak tesztoszterontermelő készségéhez kapcsolódik, másodlagos hypogonadizmusról beszélünk.

  • Ha a probléma a hipotalamuszra eredeztethető vissza, harmadlagos hypogonadizmusról beszélünk.

(Kamaszpanasz - B.K. - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Kapcsolódó címkék

agy