betegség
#Betegségek

Tíz betegség, amiket ételekről neveztek el

2012.01.28.
2 perces olvasási idő

Az orvosok mindig is kreatív emberek voltak a történelem során. Akkor sincs ez náluk másképp, amikor betegségeket, tüneteket neveznek el. Sok érdekes elnevezés van, de ezek közül most azokat vesszük sorra, melyeket ételek ihlettek.

Ezek a betegségek senkinek nem okoznak élvezetet ellentétben kulináris névrokonaikkal. Néhányuk lehet, hogy idegenül cseng a magyar orvosok számára, hiszen az angol nevek alapján készült ez a lista.

Áfonyás muffin kiütés

Ezt a szimptómát olyan csecsemőknél láthatjuk, akik az anyaméhben rubeola vírusnak voltak kitéve. Ez a kiütés voltaképpen egyfajta purpura. Bár ez a kiütés nem csak a veleszületett rubeola esetében fordul elő, de a legtöbben innen emlékeznek rá.

Szerecsendió máj

Ez az állapot arról kapta a nevét, hogy a máj felülete ilyen esetekben mikroszkópos vizsgálat alatt egy szerecsendióra emlékeztet. Általában szívproblémákkal jár együtt, olyan esetekben, amikor az oxigénmentes vér a vénás rendszerből már nehezen jut vissza a szívig. A máj bonyolult érhálózatában reked a vér és így alakul ki a pangásos hepatopáthia.betegség

Görögdinnye gyomor

Ez egy meglehetősen ritka állapot, arról kapta a nevét, hogy a gyomor kijáratánál lévő erek tágulata miatt a tükrözés során egy dinnyére emlékeztet a gyomorfal. Az okait még nem igazán tudják az orvosok. A gyomorvérzés és a vashiányos anémia egyik oka lehet a görögdinnye gyomor, de valóban ritkán fordul elő.

Karfiol fül

A kemény küzdősportok űzői és a verekedésre hajlamos emberek ismertetőjele a karfiolfül. Attól alakul ki, ha sokszor trauma éri a fület. Az ütések okozta trauma elzárhatja ideiglenesen a fület behálózó, apró vérereket, így a fül tartása összeesik és karfiolra fog emlékeztetni. A probléma megelőzhető, a megfelelő védőfelszerelés alkalmazásával. Visszafordítani nem lehet a folyamatot. Csak plasztikai sebész képes megoldani a problémát.

Eper epehólyag

Hazánkban inkább az epehólyag koleszterolózisaként ismerjük ezt az állapotot. Az epehólyag tárolja és bocsátja ki a máj által termelt epét, ami segít a táplálékban lévő zsírok megemésztésében. A koleszterin lerakódások az epehólyagon az eper magjaira hasonlítanak. A lerakódás oka még ismeretlen, de bizonyára a túl sok koleszterint lehet hibáztatni érte. Úgy tűnik, ez az állapot nem okoz problémákat az epehólyag működésében.

Csokoládé ciszta

Bár a legtöbb nő imádja a csokoládét, az ilyen cisztáknak egyikük se örül. Csokoládéciszta akkor alakul ki, amikor az endometrium szövete a kismedencei üregbe kerül és nőni kezd az egyik, vagy mindkét petefészken. Ilyenkor a szövet továbbra is a megszokott módon válik le és termelődik újra, ahogy a menstruációs ciklus alatt, csak rossz helyen. A vér, ami idővel felhalmozódik, csokoládébarna cisztákba gyűlik. Sok kellemetlenséget okoz, de műtéti és hormonális kezeléssel orvosolható a probléma.

Portói bor folt

Ez egy gyakori anyajegy típus, amit a bőrfelszín közelében lévő duzzadt vérerek okoznak. Általában ártalmatlan bőrhiba, ami a portói bor színére emlékeztető, de idővel sötétedhet is. Néha tünete lehet komolyabb betegségeknek, mint például a Sturge-Weber szindróma, vagy a Klippel-Trenaunay-Weber szindróma. Ezek a foltok ugyanúgy eltávolíthatóak, mint a tetoválások, lézeres eljárással.

Vajas kenyér szívburokgyulladás

Fibrines szívburokgyulladásként ismerjük hazánkban, a szívburok gyulladása voltaképpen. Szívroham után, vagy baktériumok, vírusok miatt szokott kialakulni. A fibrin lerakódik a szívburokra, így hasonló lesz, mintha vaj lenne a kenyéren. Ennek a hangját is lehet sztetoszkóppal hallani. Ritkán igényel műtéti beavatkozást. Gyulladáscsökkentőkkel, aszpirinnel szokták kezelni.

Ribizli lekvár köpet

Az íncsiklandó lekvárral ellentétben, ebben az esetben egy adag undorító, véres köpetről van szó. A Klebsiella pneumoniae-val történő fertőzés miatt kialakult tüdőgyulladások esetében halmozódik fel a vér nyálkahártya-maradványokkal. Az ilyen fertőzések egyre gyakoribbak, mivel a baktériumtörzs új mutációinak már elég jó immunitása van az antibiotikumokkal szemben. Általában olyan emberek fertőződnek meg, akiknek egyéb egészségügyi problémájuk is van, például diabétesz, krónikus tüdőbetegségek, vagy alkoholizmus.

Café au Lait (tejeskávé) folt

A café au lait foltok is anyajegyek. Hasonlóképpen ártalmatlanok, mint a bor után elnevezettek, és világosbarna színükről kapták a nevüket. Olyan betegségek jelei lehetnek, mint a sclerosis tuberosa, a Wiskott-Aldrich szindróma és a Hunter szindróma. Ha hat, vagy annál több ilyen foltot látunk a bőrön fiatalkorban, egy genetikai betegség, az I-es típusú neurofibromatózis (avagy Von Recklinghausen-betegség) jelenlétére utal.

(DRportal.hu)