Betegségek, higiénia

#Betegségek #higiénia

43 db cikk a témában

Bakteriális vaginózis – a tények
#bakteriális vaginózis
2024.02.03.

Bakteriális vaginózis – a tények

A bakteriális vaginózis a szokatlan hüvelyváladék egyik gyakori oka. Ez nem szexuális úton terjedő fertőzés (STD), de növelheti a nemi úton terjedő fertőzések, például a Chlamydia kialakulásának kockázatát.

A WC ülőke által közvetített fertőzések
#wc használat
2024.01.27.

A WC ülőke által közvetített fertőzések

Gennyes bőrfertőzéseket, diftériát, májgyulladást, torokgyulladást, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést, vérmérgezést, tífuszt, szalmonellózist, shigellózist: ezeket a betegségeket nem csak akkor kaphatod el, ha a WC látványosan koszos. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC ülőkén nem látható szennyeződés vagy folyadék.

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba
#elsősegély
2023.11.20.

A 10 leggyakoribb elsősegély-nyújtási hiba

Kamaszként bizony előfordulhat, hogy baleset ér téged, vagy valamely társadat, és felnőtt jelenlétének hiányában az orvosi segítség megérkezéséig neked kell ellátnod a sérülést. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, illetve, hogy mit tegyél helyettük.

Influenza: a fertőzés meglepő forrásai - Téged is érint?
#vírus
2023.11.13.

Influenza: a fertőzés meglepő forrásai - Téged is érint?

Egy megfázás vagy influenza elég gyorsan kiüti az embert. Éppen emiatt próbálunk védekezni a kórokozók ellen, azonban nem mindig a leghatékonyabb módon. A tüsszentés és a köhögés nem az egyetlen módja a vírusok terjedésének.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?
#fogkő
2023.10.29.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?

A fogaid megfelelő ápolása nemcsak a vonzó, igényes megjelenés elengedhetetlen eleme, az egészséged megőrzése érdekében is figyelmet kell fordítanod rá.

Elváltozások a nemi szerven: a balanitis és a balanoposthitis
#balanitis
2023.08.31.

Elváltozások a nemi szerven: a balanitis és a balanoposthitis

A balanitis a pénisz makkjának, a -posthitis az előbőrnek a gyulladása. A két állapot ritkán fordul elő külön-külön. Gyermekkorban általában valamilyen sérülés (pl. erőltetett hátrahúzás során keletkezett berepedés), vagy az ott megtelepedő kórokozók okozhatják a gyulladást (pl. smegma felgyülemlése, vizeletpangás). Szexuálisan aktív kamaszok esetén a nemi úton terjedő betegségek lehetőségére is gondolnunk kell.

Toxikus sokk szindróma
#toxikus sokk szindróma
2023.08.15.

Toxikus sokk szindróma

A toxikus sokk szindróma (TSS) bárkivel megeshet, férfivel, nővel, időssel, fiatallal. Habár elég komoly is lehet, viszonylag ritka betegség.

Mi hajlamosít a Candida fertőzésre?
#candida fertőzés
2023.04.13.

Mi hajlamosít a Candida fertőzésre?

A nők többsége életében legalább egyszer megtapasztalja a Candida fertőzés kellemetlen tüneteit. A Candida nevű gombafajta túlszaporodását azonban megakadályozhatjuk. Ismerd meg azokat a tényezőket, amik elősegítik a fertőzés megjelenését!

Candidiázis ellen természetesen
#candidiázis
2023.02.22.

Candidiázis ellen természetesen

Statisztikai adatok szerint napjainkban az emberek negyede szenved valamilyen gombás betegségtől. Ezek közül a leggyakoribb a Candidiázis, azaz a Candida albicans sarjadzó gomba okozta megbetegedés.

11 vészhelyzet szilveszterkor
#karácsony
2021.12.30.

11 vészhelyzet szilveszterkor

Az év végi buli könnyen elfajulhat, és veszélyessé válhat. Összegyűjtöttük a szilveszteri sérülések 11 leggyakoribb formáját. Lássuk, hogyan érezd jól magad anélkül, hogy sérülést szenvednél!

#fog
2021.10.30.

Az elhanyagolt fogazat veszélyes következményei - Gondoltad volna?

Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs, parodontológus fogszakorvos az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.

#rossz szájszag
2021.10.04.

Rossz a leheletem, mi az oka?

Lassan már itt az első csók ideje, csak az a problémám,hogy rossz a szájszagom és ezzel nem szeretném elrontani az egészet. Fogat minden egyes nap mosok, de úgy látszik, egy belső probléma okozza nálam a gondot. Mit csináljak? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

#allergia
2020.12.20.

Hogyan készülj a karácsonyra, ha allergiás vagy?

Az ünnep közeledtével szokásaink is megváltoznak. A lakásban elhelyezett díszek, illatosítók, az ünnepi menü, a szervezéssel járó stressz, de akár a karácsonyfa is szokatlan tüneteket okozhat, az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a gyakori allergéneket.

#bőrápolás
2019.12.14.

Bőrápolási tévhitek

Rengeteg bőrápoló terméket találhatsz a boltok polcain, ám honnan tudod, hogy melyik a legjobb neked? Segítünk, leleplezzük a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos mítoszokat.

#hasmenés
2019.07.28.

A hasmenés a nyaralást is tönkreteheti

Nem árt, ha már most teszünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékeink maradjanak. A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.