húgyút
#Betegségek

Gyakori húgyúti fertőzések lányoknál

2014.07.09.
1 perces olvasási idő

A lányok anatómiai okok miatt sokkal fogékonyabbak a húgyúti fertőzésekre. A húgycsövük viszonylag rövid, ezért a kórokozó baktériumok nagyon könnyen a húgyhólyagba vándorolhatnak, másrészt a húgycső-nyílás közel van mind a végbélnyíláshoz, mind a hüvelyhez.

A húgyhólyag normál körülmények között steril, nincs benne baktérium, mint ahogy a vizeletben sem. A hüvely nem steril, számos és sokféle baktérium él benne, illetve a végbélben is számos baktérium található meg.

Milyen tünetei vannak a húgyúti fertőzéseknek?

A húgyúti fertőzés felismerése egyszerű a jellegzetes tünetek alapján. Jellemző a sürgető vizelési inger, az az érzés, hogy vizelés során úgy érzed, nem tudtad magad kivizelni, és még van valami a húgyhólyagban, gyakran kell menni vécére, csíp, amikor vizeletet ürítesz, alhasi fájdalom, hólyagtáji fájdalom is sokszor jelentkezik.húgyúti fertőzés

Milyen vizsgálatokra számíthatsz?

Alapos kikérdezést követően fizikális vizsgálat és vizeletvizsgálat történhet, ha visszatérő fertőzésről van szó, akkor nem elég tesztcsíkkal megnézni a vizeletet, hanem vizelettenyésztést is kell csinálni, hogy kiderüljön, milyen kórokozó áll a háttérben, illetve célzottan lehessen antibiotikumot adni.

Nagyon fontos, hogy azelőtt adj mintát tenyésztésre, mielőtt antibiotikumot szednél, mert ez az eredményt befolyásolja. Semmiképp se kezdje el otthon kallódó antibiotikumot szedni, és ez nemcsak a húgyúti fertőzések esetében, hanem a többi fertőző betegség esetében is érvényes!

Ha rendszeresen visszatérnek a húgyúti fertőzéseid, akkor szükség lehet nőgyógyászati vizsgálatra, illetve ezen belül hüvelyváladék-tenyésztésre, mert előfordul olyan eset, amikor egy kórokozó megtelepszik a hüvelyben, jellegzetes nőgyógyászati tünete nem okoz, és rendszeresen felszálló húgyúti fertőzések forrásául szolgál. Ritkán hólyagtükrözést is javasolnak, de ez nem a rutin kivizsgálás része.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A fertőzések oka a legtöbb esetben baktérium, ezért a kezelés a legtöbb esetben antibiotikum, melynek visszatérő esetben célzott adása javasolt. Emellett nagyon fontos a bő folyadékbevitel, kifejezetten húgyúti fertőzésekben jó hatású lehet a kamilla, a kisvirágú füzike tea.

Szintén hasznos lehet a tőzegáfonya-tartalmú készítmények szedése, mert ezek azt akadályozzák meg, hogy az E. coli baktériumok a hólyagfalon megtapadjanak, ezek a baktériumok pedig igen gyakori forrásai a húgyúti fertőzéseknek. Sok nő tapasztalja, hogy aktus után panaszai fellángolnak, ezért nekik javasolhatjuk, hogy ürítsék ki a hólyagot aktus után, ha ez nem elég, szükség lehet kifejezetten aktus után adott kis dózisú antibiotikumra, illetve aktus utáni tejsavas irrigálásra. Ha a visszatérő fertőzések gyakran jelentkeznek, tartós, kis dózisú antibiotikum folyamatos adása segíthet.

(Dr. Csuth Ágnes)