influenza
#Betegségek

Készülj fel az influenza és a megfázás ellen!

2013.12.14.
2 perces olvasási idő

Eljött az influenza és a megfázás időszaka. Cikkünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy hogyan lehet védekezni a tél két leggyakoribb betegsége ellen.

Az egyik, talán legtöbbször hallott tanács, hogy mindig alaposan mossunk kezet. Talán ez tűnik a legegyszerűbbnek, mégis ez az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Természetesen további lépéseket is tehetünk, hogy elkerüljük ezt az igen kellemetlen betegséget, például:

  • Oltassuk be magunkat! Az influenza ellen nagyon hatásos lehet a kimondottan ellene készült vakcina, amely beadatásával hatásosan védekezhetünk.
  • Ha lehetőséged van rá, naponta fertőtlenítsd azokat a területeket, amelyekkel gyakran érintkezel, vagy mások is érintkeznek.
  • Mindig zsebkendőbe tüsszents vagy köhögj!
  • Maradj otthon, ha beteg vagy, ha pedig egészséges vagy, kerüld a fertőzött embereket.

Ha betegen mégy iskolába, azzal sajnos nemcsak azoknak az embernek ártasz, akik körülötted vannak és egészségesek, hanem magadnak is, hiszen a betegség lefolyása így még hosszabb lesz.

Hagyományos gyógymód vagy gyógyszer?

Ha az óvintézkedések ellenére mégis utolért a megfázás, próbálkozz a hagyományos gyógymódokkal: pihenés és sok-sok folyadék. Víz, gyümölcslé vagy forró citromos tea egy kis mézzel kitűnő orvosság lehet a beteg napokra. Továbbá a sok folyadék segít abban, hogy ne következzen be az ilyenkor oly gyakori dehidratáció.

A vény nélkül kapható gyógyszerekkel óvatosan és mértékkel bánjunk! Bár a legtöbb orrdugulás elleni és fájdalomcsillapító gyógyszer orvosolhatja egy kis időre a tüneteket, valójában azonban nem gyógyít ki a betegségből hamarabb, és nem véd meg attól. És sajnos a legtöbb ilyen gyógyszer különféle mellékhatásokkal is bír, így például több gyógyszernél előfordul, hogy ha több napig használják, a tünetek nemhogy javulnának, hanem az idő elteltével még rosszabbodnak is.

A tévhitekkel ellentétben a legtöbb orvos nincs meggyőződve arról, hogy a vény nélkül kapható, cinket tartalmazó gyógyszerek használnának. Bár tény, hogy egyes kutatások kimutatták, hogy a cink javíthatja a megfázás tüneteit, más kutatások szerint azonban nagy dózisban a szaglásra és az ízlelésre is hatással lehet.

Megfázás vagy influenza?

A megfázás tünetei eleinte a torokfájás, az orrfolyás és az orrdugulás. Körülbelül a 3.-4. napra a betegnél köhögés jelentkezik, gyakran láz is tapasztalható.

Az influenza tünetei azonban sokkal váratlanabbul érkeznek és általában sokkal komolyabbak is, mint egy megfázás. A tünetek általában:

  • láz
  • fejfájás
  • torokfájás
  • gyengeség
  • izomfájdalom
  • orrdugulás
  • köhögés

Azok a vírusok, amelyek a megfázásért és az influenzáért felelősek, általában az orr, a száj, és a szem nyálkahártyáján keresztül terjednek. Azáltal, hogy gyakran érinted ezeket a felületeket, könnyen megfertőzöd magad a vírussal. Ezért is különösen fontos, hogy mindig alaposan moss kezet. Így nemcsak magad, de – például a kézfogások miatt – másokat is megóvsz a betegségtől.

Továbbá a jobb félni, mint megijedni elv itt is érvényesül. Inkább próbáljuk megelőzni a bajt, mintsem meggyógyítani azt. Így az egészséges életmódhoz elengedhetetlen az egészéges és tápanyagban dús táplálkozás és a mozgás. Higgyétek el, ez is legalább olyan fontos védekezési módszer, mint a vakcina vagy a fertőtlenítés. Az erős immunrendszert ugyanis sokkal nehezebb ledönteni.

Ha a fent leírtakat okosan kombinálod, akkor egy olyan receptet kapsz, amely számodra az egész influenza- és megfázás-szezon alatt boldog és zavartalan, de legfőképpen egészséges napokat garantál.

(Cs.B.)

Kapcsolódó címkék

nátha