nemi betegség
#Betegségek

Chlamydia - Amit tudnod kell róla

2024.03.21.
3 perces olvasási idő

A chlamydiák a baktériumoknál kisebb, sejten belül élősködő paraziták. A Chlamydia trachomatis által okozott betegség a fejlett társadalmakban a leggyakoribb nemi betegségnek és a meddőség vezető okának számít.

A Chlamydia trachomatist 15 típusba sorolják, az abc nagybetűivel jelölve. Az A, B és C trachomát, a D-K típusok a húgycső és méhnyak fertőzését, újszülöttekben kötőhártya-gyulladást, csecsemőkben tüdőgyulladást okoznak. A Chlamydia trachomatis jelentőségét az adja, hogy a D-K típusok által okozott betegség a fejlett társadalmakban a leggyakoribb nemi betegségnek számít és a meddőség vezető okaként tartják számon.

23 éves korig minden harmadik szexuálisan aktív fiatal egy vagy több alkalommal átesik a fertőzésen, világszerte az emberek 4-19 százaléka fertőzött! A terjedés kockázatát érdemes csökkenteni az alkalmi kapcsolatok mellőzésével, a betegség elhúzódó tünetmentessége miatt azonban a monogám, konszolidált párkapcsolatban élőknél sem szokatlan.

Bár nagyon nagy arányban, a fertőzöttek közel kétharmadában tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetekkel jár a betegség, azonban a szövődmények ilyenkor is fenyegetnek. Szövődmények lehetnek: idült kismedencei fájdalom, meddőség, méhen kívüli terhesség, a méh belhártyájának gyulladása (endometritis) szülés után, ízületi gyulladás, végbélgyulladás, kötőhártya gyulladás.

Uszodában nem fertőz

A Magyarországon 2-10 százalékos előfordulású fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ideértve az orális szexet, és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet.

Nem kell tartani azonban attól, hogy egy ölelés, csókolózás, evőeszköz, vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a chlamydiával. Fertőző lehet még a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci, amely a tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe.

Mindent összevetve, mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Az óvszeren kívül alkalmas lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés sem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. A monogám kapcsolatok azonban valóban erősen lecsökkentik a fertőződés veszélyét.

Hogyan diagnosztizálják a chlamydiát?

A tesztek már a vizeletmintából kimutatják a kórokozót, de olyan teszt is létezik, amelyet a hüvelybe helyezés után kell egy megfelelő tartóeszközbe helyezve a laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. A nők tehát elkerülhetik az esetleg kényelmetlen vizsgálatot.

A férfiaknál a pénisz nyílásán keresztül történik a kenetvétel. Itt is használható a vizeletminta-teszt, de ez nem annyira megbízható, mint a kenet. Egyik eljárás sem fájdalmas!

Nőknél

Nőknél ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Ezek nem specifikus tünetek, más jellegű fertőzések, betegségek vagy elváltozások is állhatnak a háttérben. Ha felkeresed háziorvosodat, kérd a chlamydia-teszt elvégzését.

Férfiaknál

Férfiaknál vizeletürítési gondok jelezhetik a chlamydia jelenlétét. A chlamydia enyhe irritációt okozhat a pénisz végén, amely két-három napig tarthat. Bár az irritáció elmúlik, a fertőzés nem tűnik el. Így történhet meg, hogy átkerül a partnerre a szexuális aktus során. Duzzanattal járó heregyulladás léphet fel, amely akár meddőséghez is vezethet. A chlamydiát általában, mint kizárólag a nőket fenyegető fertőzést emlegetik, de ez távol áll az igazságtól.

Mit tegyek, ha a teszt kimutatta nálam a fertőzést?

Ha már megkaptad a fertőzést, nemcsak te, de partnered is kezelésre szorul. A betegség antibiotikummal jól kezelhető. Ellenkező esetben nem kerülhető el az újrafertőződés. Az ismételt fertőződés nőknél súlyos szövődményekkel jár és meddőséget okozhat. Ha lehetséges, vedd rá ex-partneredet is a teszten történő részvételre, mert a chlamydia hónapokig, sőt évekig is észrevétlen maradhat.

A chlamydia által okozott betegségek:

Szemhegesség, vakság

A trachoma (A, B, C szerotípusok) a szem súlyos fertőzése. A kötőhártya gyulladása, kezdetben erezettsége, később csomók képződése és hegesedés jellemzi, ami a szaruhártyára is ráterjedve vaksághoz vezethet. Szennyezett kéz, közös törölköző, szemfesték használatával terjed.

Kötőhártya-gyulladás

A D-K szerotípusok okozta kötőhártya gyulladás enyhébb, nem jár hegesedéssel. Felnőttekben heveny, egyoldali, csomós kötőhártya-gyulladás jellemző, nyákos-gennyes váladékozással, míg újszülöttekben kétoldali, bőséges váladékozással járó gyulladás alakul ki.

Tüdőgyulladás

A csecsemők tüdőgyulladása fokozatosan kialakuló tünetekkel jár. Kezdetben az orrlégzés nehezített, majd egyre erősödő légzési nehezítettség, szapora légzés jelentkezik, végül az étkezést és alvást egyre inkább zavaró köhögés. Láz általában nincs. Kezeletlenül hat hétig is eltarthat.

Méhnyakgyulladás

A méhnyak gyulladására (cervicitis) nagyobb arányban a tünetmentesség jellemző, gyakran a rutin nőgyógyászati vizsgálat is negatív eredményt hoz. Tünetek esetén nyákos-gennyes hüvelyi folyás és a méhnyak vérzékenysége jellemző.

Húgycsőgyulladás

A húgycső gyulladása (urethritis) mindkét nemben létrejön. Fájdalmas vizeletürítés és változó mennyiségű váladékozás jellemzi. Kezeletlenül is gyógyulhat pár hét alatt, de ilyenkor nagyon gyakran kiújul a betegség.

25 év alatt érdemes rendszeresen tesztelni

A chlamydia teszt akármelyik gyógyszertárban megtalálható, egyszerű és recept nélkül kapható. A bakteriális fertőzés antibiotikumos kezeléssel viszonylag egyszerűen elhárítható, ha a problémát felfedezzük. Sajnos 15-25 év között általában csak azok a nők teszteltetik magukat, akiknek több partnere van – mellesleg nekik a legnagyobb az esélyük a chlamydiára. Az éves chlamydia szűrés meg tudná védeni a nők jelenlegi és jövőbeli szexuális/termékenységi egészségét, tehát amennyiben érintett vagy, érdemes rendszeresen tesztelni magad (és partnered).

(KamaszPanasz - Webbeteg)