/ BETEGSÉGEK / Hepatitis E: tünetek, kez...
  2010-06-01

Hepatitis E: tünetek, kezelés

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznó vagy rágcsáló húsától lehet elkapni.

A hepatitis E fertőzés leginkább azokban a régiókban jellemző, ahol alacsony a higiéniai- és a szennyvízkezelési színvonal. Közép- és Délkelet-Ázsiában, Észak- és Nyugat-Afrikában, valamint Mexikóban a leggyakoribb. Ausztráliában az elmúlt 6 év folyamán, körülbelül 10-30 hepatitis E fertőzéses esetet diagnosztizáltak. A hepatitis E akut betegséget okoz, s nem krónikus fertőzést.

- hirdetések -

A fertőzés tünetei

 

 Hepatitis B

A hepatitis egy olyan fertőzés, mely a májat támadja meg. A vírusok azon csoportját melyek májfertőzéseket okoznak, Hepatitisnek nevezzük. A hepatitis egyes vállfajai komoly betegségeket okozhatnak, legrosszabb esetben pedig halálhoz is vezethet a betegség.
A betegség jellemzői >>

A fertőzés elkapása és a tünetek megjelenése között eltelt idő 15-60 nap, átlagosan 40 nap. Az akut hepatitis E fertőzés tünetei hasonlóak a vírusos májgyulladás egyéb típusainak tüneteihez:
• láz,
• gyengeség,
• kimerültség,
• étvágytalanság,
• hányinger,
• hányás, és
• sárgaság (a szem és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga színűvé, a széklet halványszínűvé válik).

A legtöbb esetben a hepatitis E fertőzés hamar elmúlik. Nagyon kicsi annak a valószínűsége (1-4 %), hogy életveszélyes májgyulladás alakuljon ki. A hepatitis E vírussal megfertőződött terhes nők esetében nagyobb valószínűséggel jelennek meg súlyos betegségek, májkárosodás, és 20 százalékuk belehalhat a fertőzésbe.

A vírus terjedése

A hepatitis E vírus a hepatitis A vírushoz hasonlóan a széklet útján és szájon keresztül terjed. A fertőzött víz, vagy étel elfogyasztása fertőzéshez vezethet. Nem jellemző, hogy a fertőzés emberről emberre terjedjen. Nem bizonyított, hogy a hepatitis E vírus szexuális úton, vagy a vér útján terjed.

Vizsgálat

A hepatitis E vírus diagnosztizálása vérvizsgálat segítségével történik. A vérvizsgálat kimutatja az antitesteket és magát a vírust is.

Kezelés

Még nincs kezelési mód a hepatitis E vírus megfékezésére. Mivel a fertőzést vírus okozza, az antibiotikumok nem alkalmasak a kezelésre. A megfertőződött személynek ágyban kell pihennie és sok folyadékot kell innia.

Megelőzés

Jelenleg nincs védőoltás a hepatitis E vírus ellen. Mivel a fertőzés a széklet útján és szájon keresztül terjed, ezért a megelőzéshez hozzátartozik a magas színvonalú higiénia betartása és a tiszta víz fogyasztása.

A fejlődő országokba utazóknak tanácsos óvintézkedéseket tenni a szennyezett víz, a nyers kagyló és a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ellen. Tanácsos még továbbá az alapos kézmosás, és információk szerzése azokról az országokról, ahol a hepatitis E népbetegségnek számít.

(WEBBeteg)

 Kapcsolódó cikkek