Nőgyógyász...

2010.03.07.
Jónapot!
Kami baby: Ha elmegyek nőgyógyászhoz,hogy írjon fel nekem fogamzásgátló tabletátt de én 13 és fél éves vagyok akor fog nekem felírni? És hogyan fog egvizsgálni?
Baj az h nekem 7.-e körül kéne h megjöjjön és elözö hónapba 27.én jött meg?
Azt,hogy hogyan fog megvizsgálni legyen szives leírni,és h kell-e szülöi engedély vagy valami ilyesmi....köszönöm válaszát elöre is!
Tisztelettel: Kamy baby !!!

Szakértőnk válasza a Nőgyógyász... kérdésre

Kedves Kamy Baby!

Minden esetben egyéni mérlegelésen alapszik, hogy a nőgyógyász ír-e fel (és milyen tablettát ír) fogamzásgátlót, mindenesetre 13 évesen ehhez még nagyon fiatal vagy. (Meg úgy egyébként a szexuális élethez is szerintem.) Viszont ha élsz szexuális életet, akkor a nőgyógyászati vizsgálat indokolt. A vizsgálathoz nem kell szülői engedély és az orvost köti a titoktartás, ettől függetlenül azért jobb lenne, ha első alkalommal az anyukád kísérne (ő nem lesz benn a vizsgálat alatt).

Először minden bizonnyal fel fog tenni néhány kérdést az orvos, amik az egészségi állapotodra, a családban előforduló bizonyos betegségekre vonatkoznak ill. az első vérzés időpontjára, a ciklus szabályosságára.

A vizsgálat során az orvos tapintásos vizsgálattal meggyőzödik a belső női nemi szervek méretéről, helyzetéről. Ennek során egyik kezével a hasfalon keresztül tapint, a másik kezének néhány ujját pedig a hüvelybe vezeti. A vizsgálat során feltárás is történik, amikor egy fémből (vagy műanyagból) készült eszközt vezet a hüvelybe, aminek a segítségével látótérbe helyezi a méhszájat, megvizsgálja a hüvely falainak állapotát. Ilyenkor szokott a méhnyakrák szűréséhez szükséges cytológiai mintavétel is megtörténni. A vizsgálat nem vesz sok időt igénybe, nem fájdalmas, legfeljebb kellemetlen.

Minden jót kívánok, üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor