Az a fránya szeméremajak...

2014.02.23.
Kedves doktor nő! Az én bal szeméremajkam pár éve megduzzadt, csak úgy magától. Amúgy most 16 és fél éves vagyok. Amikor a barátommal együtt vagyunk, főleg a második menet közben, ez a szeméremajak kb. 2- vagy 3-szorosára nő meg és annyira fáj, hogy ülni alig tudok tőle!!! Azt szeretném kérdezni, hogy mitől van ez? Igazán kellemetlen dolog....
Ha nem haragszik, lenne egy másik kérdésem is. Tehát most 16 és fél éves vagyok. Kb. 3-4 hónappal ezelőttig nem volt gondom az izzadással, soha nem voltam egy nagyon izzadós típus. De ezután sokkal jobban elkezdtem izzadni, és ha mondjuk a lezuhanyzom, holnap már megizzadok és büdi vagyok. De mondom, eddig nem volt ilyen problémám!! Mitől lehet ez a változás?
Előre is köszönöm a választ!!!!

Szakértőnk válasza a Az a fránya szeméremajak... kérdésre

Kedves Levélíró!

Nem tudom, mi lehet a fájdalmas duzzanat oka, azt javaslom, hogy fordulj nőgyógyászhoz. A fokozott izzadás a kamaszkori hormonális változásokkal lehet összefüggésben. Ha szükséges, tisztálkodj reggel és este is, meleg vízzel és szappannal/tusfürdővel. Viselj tiszta pamut (vagy minél magasabb pamuttartalmú) fehérneműt és pólót. Fogyassz elegendő vizet (napi akár 2-2.5 liter) és válassz valamilyen izzadás elleni dezodort (mind drogériákban, mind patikákban bőséges a választék).

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor