Túl híg vér, vagy túl gyenge érfal???

2010.04.06.
Üdv!
Tudomásába vagyok annak, hogy a (külső vénák) vérerek, nyáron és melegedés hatására kitágulnak.. De mégis szeretnék tanácsot kérni, azzal kapcsolatban, hogy miért van az, hogy sokszor, (az utóbbi 1,5-2,5 évben) olyan csúnyán kidagadnak az ereim amik máskor nem is olyan vastagok, ilyenkor szinte feleakkorák a kezemen, mint az ujjaim, és olykor ez borzasztóan zavar...

Miért lehet az hogy ha lefelé tartom a karom, azonnal kidagad az összes erem?
Van olyan hogy túl híg a vérem?
/
Vagy lehet túl gyenge az érfalam, és nem tudja visszatartani a vérem nagy részét a gravitációval szemben és ezért lesz olyan vastag kidudorodó?
Engem ez nagyon lehangol, főleg közösségbe, amikor látom, hogy a többieknek milyen kicsi lig látható véna van a kezükön...
Ráadásul ilyenkor egy 80 éves öregember kezéhez hasonlít a mancsom, ami idegesít is :(

Köszönöm a választ: Róbert

Szakértőnk válasza a Túl híg vér, vagy túl gyenge érfal??? kérdésre

Kedves Róbert!

Nem gyengék az érfalaid és nem híg a véred (az vérzési ill. alvadási rendellenességekkel járna). Alkati dologról lehet szó, ha megfigyeled, akkor a szálkás, kisportolt férfiakra jellemző ez főleg. Természetesen elsősorban akkor figyelhetők meg, ha lógatod a karodat, mert a vénás vér a periféria felől áramlik a szív felé. Tehát a vér ebben a helyzetben a gravitációval szemben halad, vagyis a vénák jobban megtelnek.

Nem tudom, te vagy-e az a Róbert, aki panaszkodott a homlokán megjelent ráncok miatt, ha igen, akkor még annyit tennék hozzá: az erőteljesebben kidudorodó vénák is férfias külsöt kölcsönöznek.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor