Külboka törés után félévvel (14; focista)

2022.02.16.
Mélyen tisztelt doktor úr/nő! Tisztelt válaszadó!
A fiam 2007. november 19-én született. A gyerek egyéb adatai: 176 cm/68 kg.
Imád sportolni.
A napokban lesz 6 éve, hogy beválogatták egy közeli focicsapatba. Ezen kívül az iskolai focicsapatnak is oszlopos tagja. Más sportágakat sem vet meg.
A gyereknek 2021. augusztus 4-ig egy-egy kisebb húzódásos sérülésen kívül semmi súlyos nem volt neki. Az új csapata ezen a napon játszotta az első felkészülési mérkőzését. A mérkőzésen rögtön kezdő volt, mindjárt az első szabadrúgásából gólt lőtt, majd kb. 5-6 perccel később gólpasszt is adott, amit negyedórával később újabb gól követett, majd a II. félidő 5. percében szabálytalankodtak vele szembe. A gyerek éppen egy jobblábas lövésre készült, amikor az ellenfél védője jobbról érkezve rácsúszott a fiam kitámasztásra „használt” bal lábára. Azonnal sejthető volt, hogy a baj a korábbiaknál sokkal nagyobb lesz. A gyerek sírva fogta a bokáját. Nagyjából 2 perc kezelés után megpróbált ugyan ráállni, de a próbálkozás nagyjából másfél tizedmásodperc alatt kiderült, hogy nem lehet sikeres. Addigra a nézőtérről már a pályaválasztó csapat kapuja mögött voltam és onnan már láttam, hogy nagyon csúnyán be van a gyerek bokája dagadva és az arckifejezése is mutatta, hogy nagy fájdalmai vannak. Akkor már tudtam, hogy súlyos a probléma. Aztán pár szót váltottam az edzővel is, aki már akkor azt mondta, hogy nagy eséllyel eltört a gyerek bokája. (Egészségügyi Egyetemre járt 3 évig, aztán egy sérülés után ment át a Testnevelési Főiskolára) Azonnal a legközelebbi sürgősségire vittem a gyereket.
Végül a kórházban a következő lelet született:
S8240 fibula distalis fracture
S8250 fractura malleoli lateralis
A duzzanat leapadásáig gipszsínt kapott, amelyet augusztus 13-án vettek le a lábáról. Ezt követően 5 hétre járógipszet kapott. A gipszet végül szeptember 17-én vették le a lábáról. Azt követően először 3 hét gyógytorna, majd 3 hét fizikoterápia következett. November 2-án kezdte meg a speciális edzést. Ezek eleinte kizárólag erőnléti edzések, majd később könnyített labdás edzések következtek. Mire ezek lezárultak, addigra a karácsony is eljött, így nagyjából 2 hétre leálltak. Ezt követően január 3-án már hivatalosan már a csapattal edzett.
Az első nagyjából 2 hétben semmit nem vettünk észre, ami meglepő lett volna. Aztán nagyjából január második felében az egyik (talán január 20-i) edzés után jelentkezett először az, hogy kicsit bedagadt a bal bokája. Ezt követően ez szinte minden edzés után megjelent. Egyre többször jelentkeztek combfájdalmak is. Orvosi javaslatra elmúlt hét pénteken (február 11.) röntgent, míg tegnap (február 15.) MR vizsgálatra került sor. Minden eredmény szerencsére negatív lett.
Sajnos a hétfői (02.14.) és a mai (02.16.) edzés után ugyanez volt. Tehetetlennek érezzük magunkat.
A gyerek az elmúlt háromnegyed évben 15 cm nőtt és 7 kg hízott. Az elmúlt 9 hónapban bekövetkezett testfelépítési változások mennyire játszhatnak közre az alsó végtagi fájdalmak megjelenésében? A bokát érintő tünetek összefügghetnek a 6 hónappal ezelőtti sérülésével? Amennyiben igen, akkor mennyire a tünetek ilyentén való fennmaradása egy 14 éves gyereknél? Mire készüljünk az elkövetkezendő időszakban a gyerekkel kapcsolatban? Mi legyen a focival? Szüneteltesse vagy sem a versenysportot (akár milyen sportot)?
A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Kornél
egy aggódó szülő
(2022.02.16.)

Szakértőnk válasza a Külboka törés után félévvel (14; focista) kérdésre

Kedves Kérdező! Nem lehet sajnos képalkotó er4edmények nélkül, illetve a lábát látva válaszolni. A növekedésnek van szerepe benne, mind a panaszokban, mind a gyógyulást befolyásolja. A sport folytatása is attól függ hogyan alakul és mit mond a traumatológus vagy ortopédus sportorvos.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor