Keresztszalag pótlás vagy sem?

2020.09.16.
Tisztelt Válaszadó!
Rolinak hívnak és decemberben töltöm a 17. életévemet és van egy ikertestvérem valamint mindketten kb. 10-11 éve kezdtünk focizni és kb. 6. éve vagyunk igazolt focisták.
Egy 2018. október 28-án lejátszott bajnoki mérkőzésen, egy nagyon szerencsétlenül ütköztem a levegőben, majd amikor talajt fogtam, túl gyorsan akartam fordulni és a jobb térdem. Akkor jegelték, aminek hatására kicsit jobb lett, így mivel kb. 5 perc volt ekkor hátra a félidőből, azt (fájdalmasan, de) lejátszottam, hogy a csapattársam betudjon rendesen melegíteni és a csapat se legyen emberhátrányba. A térdem viszont egyre jobban fájt és elkezdett dagadni. A második félidőben végig ápolták a kispad mellett, majd a meccs végén hazafele jövet apám bevitt a sürgősségire, ahol megállapították, hogy részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagom. 7 hét rögzítés és kb. 3 hónap gyógytorna következett.
Aztán 2020. szeptember 2-án, tesi órán kiment megint a térdem. Akkor nem éreztem nagyobb fájdalmat, ami ráadásul délutánra teljesen el is múlt, így elmentem edzésre. A fociedzés vége felé egy rosszütemű fordulásnál a jobb lábam letapadt, majd egy roppanó-pattanó hangot és erős szúró fájdalmat kezdtem érezni a térdem felől. Azonnal éreztem, hogy nagy a baj és ápolni is kezdtek. Ő már akkor felvázolta annak a valószínűségét, amit a későbbi vizsgálatok megerősítettek. A jobb térdemben az elülső keresztszalag elszakadt. Ehhez párosul, hogy a meniszkusz is leszakadt valamint a belső oldalszalag is nagyobb mértékben megnyúlt. Egy kisebb gyulladás is keletkezett a térdemben. A vizsgálatok kimutatták, hogy a csontnövekedés még nem zárult le. Emiatt felhívta a doki arra is a figyelmet, hogy ugyan keresztszalag nélkül is lehet sportolni (ez azonban a porcok miatt kicsivel kockázatosabb), ámde a csontnövekedés folyamatossága miatt a műtét kockázatos, hisz a furat, amin keresztül azt az új szalagot, amit a hajlítóínból „kialakított” új szalag áthúzásra kerül az új helyére, akár bizony okozhat növekedészavart. Ezen felül persze meglehet próbálni a keresztszalag nélküli játékot is, amihez a porcokat körbevevő izomrendszert kell-kellene megerősítenem.
Ön szerint a növekedési zóna mekkora eséllyel károsodhat egy ilyen jellegű műtétnél? Ön szerint – ugyan átmenetileg, de – keresztszalag nélkül is lehetne játszani, hogy a műtéttel úgy várhassam meg azt, hogy betöltsem a 18. életévemet, hogy a focipályafutásomat addig ne kelljen szüneteltessem? (Jelenleg mivel még 17 éves sem vagyok, így kikérik az ő belegyezésüket is)
(2020.09.16)
A megtisztelő válaszait előre is köszönöm!
Roli
egy versenyszinten focizó tini

Szakértőnk válasza a Keresztszalag pótlás vagy sem? kérdésre

Kedves Roli! Ezekre a kérdésekre a konkrét sérülést és képalkotót látva a kezelőorvos ad választ, ő sem 100 %-ban, mint ahogy adott is, hogy lehet anélkül, illetve pótolható is, de okozhat zavart. Azt javaslom vagy a kezelőorvos véleménye alapján dönts, vagy legyen egy másodvélemény, de személyesen lelettel szakorvosnál.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor