Boka(szalag) problémák 17 évesen

2019.09.07.
Tisztelt doktornő/doktor úr!
Egy 17 éves sportoló (foci) srác vagyok. Az idei naptári évem viszont igen balszerencsésen zajlik. Kezdődött egy 2019. január 19-i szánkóbalesettel, aminek a jobb lábamon egy külső bokacsont-törés lett a következménye. Szerencsére nem mozdult el, így műteni sem kellett. A doki 1 hétre fekvőgipszet adott. Azt követően 3 hétig járógipszet kellett viseljek, melynek eltávolítása után 4 hétre felírta a légpárnás bokarögzítő állandó használatát. Mivel a 3. hét után úgy éreztem, hogy felesleges, mert már nem fáj, így elhagytam.
Igazolt sportolóként elkezdtem a könnyített edzéseket, majd végül a „tavaszi szezon” 3. körében, vagyis március 17-én pályára léptem. Végig csináltam a „szezont”, majd június 14-én az iskolai tanév utolsó tanítási napján, ami nálunk DÖK által leszervezett sportnap volt megtörtént az, ami megtörtént. Reggel, amikor a teremből mentem lefele az első sportrendezvényre (ÉLŐ csocsó; a játékosok egy kötélszerű dologhoz hozzákötve egy másik hasonló, de vékonyabb minőségű anyaggal – mozogni csak jobbra és balra lehet), a lépcső alsó fokáról lelépve megrándul a jobb bokám. Mivel nem fájt és rátudtam állni, így nem foglalkoztam vele. Aztán utána részt vettem egy futószámba (200 m síkfutás), majd megint csocsó. Aztán jött az igazi igénybevétel a kosárlabda. Hát a kosárlabda végére már igencsak éreztem a bokámat. A tornacipőt levenni sem mertem, mert éreztem, hogy úgy megdagadt a bokám, hogy az utcai cipőt már felvenni sem tudnám. Aztán valahogy hazamentem, majd egy kicsit borogatom. Másnap a barátnőmmel moziba mentünk, harmadnap pihenő, negyed nap a sportszervezet évadzáró partiján vettem részt (ahol ott voltak a szüleim – ahogy minden csapattársamé –, ott volt a barátnőm – ahogy több osztálytársamé is –, ott voltak a nagyszüleim is). A következő 1 hétben pihentettem a lábam. A fájdalom és a duzzanat elmúlt. E közben a barátnőm egy leánytáborban volt. Aztán megint mentünk mindenfele a városba vele. Ezt követően kétheti szünet után újra indult az edzésem (júl. 8), amin persze részt vettem egészen addig, ameddig el nem mentünk nyaralni (júl. 29). Két hetet töltöttünk Horvátországba. A nyaralás utolsó előtti napján megint kiment a bokám, amiről „elfelejtettem” anyáméknak szólni. Augusztus 12-én hazajöttünk és 13-tól, mintha nem történt volna semmi, eljártam az edzésre.
Aztán augusztus 21-én felkészülési meccsen lép pályára a csapatom, velem a soraiba persze. A mérkőzés legelején egy felugrás után rosszul fogok talajt és magam alá fordult bokám, hallottam is egy reccsenő/pattanó hangot. Első másodpercben nem éreztem fájdalmat, így megpróbáltam felállni, de abban berobbant a fájdalom és mozdítani sem bírtam a jobb lábamat. Végül két csapattársam vállára támaszkodva, egy lábon leugráltam a pályáról és a kispadon jegelni kezdte az edző a bokámat. A meccs után sürgősségi, majd vizsgálatok hada. Először RTG, ami csontrepedést mutatott. Aztán jöhetett az UH és a CT. Ezek pedig kimutatták, hogy teljes bokaszalag-szakadásom van. Kiderült, hogy a jelenlegi sérüléstől nem sokkal feljebb (kb. 0,5 cm) található egy részleges szakadás is az elülső valamint a középső bokaszalagomon (is).
Szeptember 12-én bokaszalag-műtétem lesz. (Azért csak akkor, mert a doki 26-tól két hétig szabin van/volt, és nem akartunk másik orvost). A műtét során a doktor úr elmondása szerint a külső bokacsont csonthártyájából vesznek ki egy kisebb darabot és alakítják át szalaggá, majd ültetik be a sérült szalagrészek helyett. Várhatóan október 22-ig leszek fekvőgipszben.
A jelenlegi bokaszalag-szakadásom mennyire függhet össze a január közepi bokatörésemmel valamint a június 14-i és az augusztus 11-i félrelépéssel?
A szalagplasztikához felhasználandó csonthártya a későbbiekben nem fog hiányozni a jelenlegi helyéről?
Ilyen műtét után 6 héttel a járógipsz vagy a bokarögzítő szokott lenni általában a következő lépés? És (melyik) hány hétre?
Végzős gimnazistaként, mikor mehetek majd legközelebb iskolába? (Figyelemmel arra, hogy kollégista vagyok, de mint a kollégiumba, mint a suliba kell azért lépcsőzni és a hétvégi hazajárás sem megoldható többnyire kocsival, bent pedig nem lehet maradni).
A műtétet követően kb. mennyi idővel kezdhetem meg majd legalább a könnyített edzéseket? A tavaszi szezon felkészülési időszakában már ott lehetek a csapattal és teljesen edzés munkát végezhetek vagy egyáltalán ne is (nagyon) számoljak azzal, hogy tavasszal (márc. 8 és május 17 között) pályára léphetek?
Utóirat:
A kérdésemet és a leendő választ esetlegesen elolvasóknak, legyenek fiatalabbaknak (18 év alattiak) fiatal felnőtteknek (18-23) ajánlanám a következőket:
- Ha egy rossz lépés után kimegy a bokájuk, de rátudnak állni, viszont később elkezd dagadni és fájni, ami 2-3 nap pihentetés után sem javul, mindenképpen irány a legközelebbi sürgősségi és/vagy ortopédiai és/vagy traumatológiai osztály, mert komolyabb is lehet a baj, mint amilyennek először tűnt;
- Soha ne menjenek a saját fejük után, vagyis amennyiben pl. 1 hónapra ír fel valamit az orvos, akkor ne hagyják el 3 hét után, mert már nem fáj, hisz nem véletlen, hogy nem 3 hetet, hanem 1 hónapot írt elő az orvos;
Tisztelettel:
Erik (17)

Szakértőnk válasza a Boka(szalag) problémák 17 évesen kérdésre

Kedves Erik! Ezeket a kérdéseket mind a kezelőorvosnak kell feltenni, függ minden a műtéttechnikától, helyi szokásoktól és az egyéni gyógyhajlamról. Hogy meddig van gipsz, mikor lehet iskola, sport, torna felmentés, ezt mind meg fogják határozni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor