Bordatörés

2018.03.24.
Sziasztok!
Külföldröl írok nektek, remélem oké. Januárban influenzás voltam és csúnyán köhögtem. Pár nappal késöbb fájdalmat éreztem a bordámnál, ami csak rosszabb lett, és már aludni sem bírtam. Elmentem a dokihoz, kaptam antibiotikumot mellhártyagyulladásra, de aztán mivel nem segített, azt mondták intercostalneuralgie (magyarul nem tudom a nevét, itt így hívjàk). Felírtak gyógyterápiát, ott próbálták visszarántani, de én nagyon nehezen viseltem ezeket a fél óràkat a fizikoterapeutánál. Közben el tudtam menni ortopédushoz, aki azt mondta, bordatörésem van a köhögéstöl, és hogy idövel el fog mùlni. A fizikoteràpiás kezelést megvàltoztattàk, most csak gyenge masszàzst kapok.
Az egész 10 hete kezdödött és még mindig nagyon fáj a bordàm. Ha àllok és mozgok, akkor annyira nem érzem, de ha fekszem, ha ülésböl felállok, vagy nyùjtòzkodom (mert valami magasan van), akkor nagyon fáj. Tudom, melyik bordám fáj, szóval nem az egész mellkasom, hanem jòl érezhetöen csak egy, de az egészen lentig. Két rész van ezen a bordàn, amit ha megtapintok, nagyon fáj. Az egyik viszonylag fent, az oldalamnál, a másik lentebb a porcnál.
Anyum azt mondja, biztos nem törés, jövö héten felhívjuk ùjra az ortopédust, és valòszínüleg el kell mennem CTre vagy MRTre (nem tudom pontosan).
Igazábòl nem aggòdom, hogy valami komolyabb baj lenne, de januàr òta nem aludtam rendesen, és néha màr sírva fakadok, mert màr annyira elegem van belöle.
November òta is taknyos vagyok, most kortizon orrsprayt használok, ami segít, de el kell mennem a füll orr gégészhez, mert orrspray nélkül bedugul és nem kapok levegöt. A doki azt mondta, nézzenek rá, nehogy polip legyen.
Lehet butàn hangzik, de furcsàn is érzem magam a börömben. Nem úgy, mint màskor. Sokkal betegebbnek, gyengébbnek. Az étvágyam is nagyon rossz januàr òta. Meg tudtok egy kicsit nyugtatni, hogy most már hamar el fog múlni? A fizikoterapeuta azt mondta, lehet hogy törékeny a csontom, mert köhögéstöl amúgy se törik a borda egészséges embereknél. Ez nagyon megijesztett.
Köszönöm a vàlaszotok!
Emma

Szakértőnk válasza a Bordatörés kérdésre

Kedves Emma! Egyszerűen egy röntgen kell. az igazolja, vagy kizárja a a törést. Ha az nincs feltehetően idegi sérülés valóban, az az intercostalis neuralgia. Lehet izom zúzódás, szakadás is. Ha a röntgen törést nem mutat, ortopédus, igen javasolhat CT-t. Ha más panasz köhögés, véres köpet, magas pulzusszám is van embóliát is ki kell zárni.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor