Fájdalmas emésztés

2016.03.23.
Kedves Doktornő!
21 éves fiú vagyok, alapvetően egészségesnek tartom magam, bár dohányzom.
Az utóbbi időben havi minimum 1-2 alkalommal 6-8 órás fájdalmak jelentkeznek egy-egy étkezés után. Nehéz leírni ezt a fájdalmat, talán tompa, de mégis erős fájdalomnak nevezném, ami hátba, derékba is sugárzik. Egy nagyon fontos észrevétel lehet az, hogy a 6-8 óra alatt érezni az étel útját: a gyomromban kezdődik a fájdalom (ilyenkor többnyire a lapockák felé sugároz), majd szépen lassan halad egyre lefelé (ilyenkor a hát felé sugárzó fájdalom is, például a derék felé). Bár a fájdalom anélkül is elmúlik, hogy széklet formájában távozna az étel, mégis meg kell várni, amíg már "nagyon leért" (kb. köldök alatt). Ekkor viszonylag gyors változás lesz érezhető, a több órás fájdalom szinte 10-15 perc alatt teljesen elmúlik.
Kutakodtam az interneten, hogy vajon mi okozhat ilyet, és bár sokszor előkerült az epe, a hasnyálmirigy, illetve a gyomorfekély, ennek ellenére a leírt tünetek mégsem passszoltak pontosan egyikhez sem (leginkább az érezhető lefelé haladásra gondolok).
Néhány éve már elő-elő fordult ilyen fájdalom, de ezek nagyon ritkán. Az utóbbi időben sajnos elszaporodtak, az elmúlt 2 hónapban ráadásul már a 6. ilyen alkalom volt....
Talán fontos lehet megemlíteni azt is, hogy annak ellenére, hogy a száj- és fogápolásra talán túlzottan is adok (napi többszöri fogmosás, szájvíz, stb...) a nyelvem folyton fehéres-sárgás lepedékes, amit teljesen lesikálni nem is nagyon tudok. Ez okoz is néha kellemetlen szájszagot. Viszont ami miatt szinte biztosra veszem, hogy ez is emésztési problémából fakad, az az, hogy bizonyos ételek után teljesen magától szép élénk rózsaszín lesz, lepedék nélkül.
Illetve az utóbbi néhány napban azt csinálom, hogyha úgy érzem, megint kezdődnek a fájdalmak, megiszok egy felesnyi Jager-t. Ilyenkor egy ideig sokkal enyhébben érzem a fájdalmat, majd el is múlik. De ez lehet, hogy szubjektív, mert elképzelhető, hogy amúgy sem lett volna ez a borzasztó erős fájdalom (Jager nélkül).
Görcsoldó (No-spa), és gyomorsav lekötő sem segít a fájdalmakon (illetve utóbbi a lepedékes nyelven sem).
Teljesen nem merem kijelenteni, hogy a zsíros ételek után van a fájdalom, de talán inkább ott a gyakoribb. Legutóbbi esetben például két szál főtt kolbászt ettem meg, fél óra múlva kezdődtek az iszonyatos fájdalmak, és 8 óra múlva múlt el.
Ellenben írják, hogy az alkohol, kávé, stb.. is mennyire rosszat okozhatnak. De ezeknél sosem érzek ilyen tüneteket, mindenképpen ékezés utáni tünetekről beszélünk.
Egyébként a fájások alatt semmilyen pozíció nem jó, se fekve, se ülve, se összegörnyedve, se magzatpózba. Elaludni is nehezen tudok ilyenkor a fájdalmakkor, illetve akadályoz szinte bármilyen jellegű munkavégzésben, mikor előjön.
Természetesen fel fogom keresni az orvost, de addig is arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a Doktornőnek van-e valami tippje, hogy mi okozhatja (ezek milyen vizsgálatokkal járnak), illetőleg megelőzés / tünetmentesítésre miket tudnék addig is tenni. Ha a gyomorkeserű ital tényleg jó lehet, azzal is az a baj, hogy csak este ihatok, mert a munkahelyen ittas munkavégzésért azonnal kitesznek (akkor is, ha nincs is érezhető hatása - jelen esetben egy felesnyi ital miatt).
A zsíros ételek csökkentésén is gondolkodtam, de nem gondolom úgy, hogy egy 21 éves gyerek néha-néha ne ehetne meg például 2 szál főtt kolbászt, amit írtam is. És hogy erre már rögtön jönnek a fájdalmak, ez nem hiszem, hogy normális....
Köszönöm szépen előre is a választ!

Szakértőnk válasza a Fájdalmas emésztés kérdésre

Kedves Kérdező! Elég jól utána járt a panaszainak és jó gondolatai vannak. Valóban ez a három merül fel legelőször, gyomor, hasnyálmirigy és epe. Azt tudni kell, hogy nem kell minden panasznak stimmelnie, egy-egy is elég. A gyomorfekély esetleg reflux mellett a rossz szájszag áll, ellenében hogy nem csökkenti gyomorsavcsökkentő. Persze ebből is többféle megpróbálható, illetve Cerucal tabletta (vényköteles). Lehet még patkóbél fekély is, étkezés utáni fájdalommal ez jár, erre is gyomorsavcsökkentő a megoldás. Esetleg gyomor Helicobacter pylori fertőzés. Az epe és hasnyálmirigy is étkezés utáni fájdalommal jár, espumisan és epesav csökkentő megpróbálható. Még gyulladásos bélbetegség vagy iritábilis bél szindróma is okozhat hasonlóakat. Én elmennék háziorvoshoz, kellene egy laborvizsgálat első körben és egy hasi ultrahang. Ez választ adna nagyjából az epe hasnyálmirigy esetleg bélgyulladás kérdésére. Ha ez nem elég gyomortükrözés és H.pylori kimutatás következik, esetleg felszívódási zavar irányában mintavétel, bár a zsíros ételre való válasz nemigazán emellett szól. Az utolsó a vastagbéltükrözés általában.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor