Fájdalom a felső comb tájékán

2015.10.15.
Tisztelt Doktor Úr!
Szinte minden alkalommal, mikor hosszabb ideig (1 óra, vagy annál több) ülök, akkor húzó fájdalmat érzek a jobb felső combomnál. Ha felállok és átmozgatom, átmasszírozom a területet, akkor el szokott múlni. Mi lehet ez?
Illetve a második, hogy éjszakánként arra ébredek, hogy iszonyatosan nehezek és elgémberedettek a lábaim, nem fájdalmas, inkább nagyon kényelmetlen érzés. Mintha még "viszketne" is belül, és nem segít, ha mozgatom. Lehet, hogy minden fenti tünet a visszéres megbetegedés miatt van?
Válaszát megköszönöm!

Szakértőnk válasza a Fájdalom a felső comb tájékán kérdésre

Kedves Kérdező!

Mozgásszervi, leginkább izom eredetűnek tűnik a dolog. Nem javasolt 45-50 percnél többet egy helyben, egy pozícióban űlni, mert utána mindenkinél jelentkezhetnek hasonló panaszok. Mindenképpen fel kell állni, kicsit átmozgatni az izmokat, vagy speciális tornát végezni (a neten számos 5 perces átmozgató torna van ülőmunkát végzőknek).

Az éjszakai panasz más jellegű lehet, hiszen mindkét lábat érinti, nyugalomban jelentkezik és mozgatásra nem javul. A visszeres panaszok általában pihenésre enyhülnek, és nem éjszaka szoktak jelentkezni. Elképzelhető, hogy gerinc eredetű lehet a probléma, pl bizonyos pozíció provokálja fekvésnél. Érdemes átgondolni, pontosan mikor jelentkezik, lefekvés után mennyi idővel, milyen az ágy stb. Ha ez elalvás után okoz olyan panaszt, amire felébred, mindenképpen javasolnék egy orvosi vizsgálatot, első körben a háziorvosnál, és ha ő úgy látja rheumatológiai vizsgálat is szükséges lehet.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor