többszöri bokatörés, egyszeri szalag-szakadás

2014.12.30.
A 16 éves fiamnak először bő 4,5 éve (2010. március) tört el a jobb bokája. A sérülést focizás közben "szerezte". Összesen 1 hónapig volt gipszben és 2 hétig járt gyógytornára. Panasz mentes volt. A következő sérülése bő 2 évvel később (2012. május) történt amikor az iskolába a magasugrást gyakorolták és rosszul fogott talajt. A jobb bokája ismét eltört. Újra 1 hónap gipsz és 2 hét gyógytorna. Még az év késő őszén (2012. október vége) focizás közben ismét eltört a jobb bokája. Ez viszont többszörös és szilánkos törés volt. Műteni kellett. Összességében 3 hónapig volt gipszben és kb. 2 hónapig járt gyógytornára. Idén februárban ugyan ez a bokája egy rossz lépést "kiment". Az orvos részleges bokaszalag-szakadást állapíott meg. 1 hét gipsz és 3 hét bokarögztő következett. Április eleje óta egészen e hónap 25-ig teljesen tünetmentes volt. Azóta viszont a többször sérült jobb bokája fel van gadadva és fáj is neki. Folyamatosan fekszik borogatjuk a bokáját. Amikor viszont fel kell kelnie (indokolt helyek:mellékhelység, étkező) akkor csak bokrögzítő és mankó használatával tud járni.
Mitől vált ilyen mértékben sérülékennyé a jobb bokája? Az 5 napja jelentkezett és azóta folyamatos bokadagadást és bokafájdalmat mi okozhatja? Érdemes lenne-e ezzel orvoshoz fordulni vagy "ahogy jött, úgy el is múlik" majd?
Jövő hétfőn iskola. Az iskolába járás tömegközlekedéssel történik. Többségében tömött autóbuszokkal. Ülőhely sem mindig van. Az iskolában sem biztos hogy megoldható a lábának a felpolcolása.
Mi "legyen" az iskolába járással?
A mielőbbi megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
P. András
szülő

Szakértőnk válasza a többszöri bokatörés, egyszeri szalag-szakadás kérdésre

Kedves András!

Mindenképpen mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges, a panaszok okát, és a szükséges kezelést is ő állapíthatja meg. Amíg ilyen erős fájdalmai vannak, semmiképp sem tanácsos terhelni a lábat, tehát iskolába se menjen addig, amíg nincs jól.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor