bokatörés 14,5 évesen

2014.12.05.
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Én egy 16 éves fiatal vagyok. (aug. töltöttem.) Az elmúlt év februárjának közepén szánkózás közben balesetet szenvedtem. Az egyik ilyen havas szombati napon egy nagyobb kb. 30 fős családi ill. baráti társasággal lementünk szánkózni. Ha jól emlékszem 6-7 szánkót vittünk magunkkal. Egy közeli kb. 3-3,5 m. nagyságú és kb. 40-45 fokú "hely"oldalon csúszkáltunk.
Egy fontos méretarányosítást előre felvázolnék: A baelsetkor akivel csúsztam az magassága (m)/súlya (kg) 1,75_76; ezen adatok nálam 1,66_65. A sráccal előzetesen megállapodtunk, hogy a "domb" alján található fát jobbról kerüljük ki. A haverom viszont majdnem az utolsó pillanatban minden előzetes jelzés nélkül elkezdte balra húzni a szánkót. Ezt én már nem igazán tudtam lereagálni. Ezek következtében bekövetkezett a fával történő ütközés, melynek "hatásaként" felborultunk. Erre nagyon jól reagált az egyébként hátul ülő "társam" és gyorsan ki tudta húzni a lábát. Én sajnos nem. A szánkó rádőlt a bal lábamra. Sajnos a dombon szerzett, de már minimálisan csökkentett sebességgel való ütközés következtében a bal lábam beragadt a szánkó ülő- ill. szúszórésze közé, melynek következtében sajnos megsérült. Rögtön látszott, hogy komoly lehet a baj hiszen nem bírtam ráállni, így irány az ügyelet onnan tovább irányítottak a kórházba. A Kórházban megtörténtek a vizsgálatok, de eddigre már naggon bevolt dagadva és nagyon fájt a bokám. A vizsgálatok során kiderült, hogy sajnos eltört. A kezelőorvosom döntése nyomán 1 hét gipszsín következett. Az 1 hét leteltével következett kontroll vizsgálatokat követően szintén orvosi javaslatra 3 hét fekvőgipsz és ezután 2 hét járógipsz következett. A járógipsz levételét követően a kezelőorvosom azt mondta, hogy minden rendben van, de a gipszkezelés miatt mindenképpen szükség van gyógytornára. A gyógytorna 1 hónapig tartott. A gyógytorna befejezését követően az orvos azt mondta, hogy teljesen gyógyult a bokám, de ha bármilyen fájdalmam van jelezzem. Erre sajnos sor kellett kerüljön, hiszen sajnos jelentkeztek fájdalmak. A doki vizsgálatokat rendelt el. A vizsgálat nem mutatott semmilyen elváltozátst. Eten tényeket tudva, annyit mondt, hogy bár nem szereti (és nem is nagyon szokta senkinek ajánlani) a bokarögzítőt, de megéri próbálkozni vele. De sokáig ne hordjam. Ennek "fényében" vettük egy bokarögzítőt. Ezt kb. 2-3 hétig (kb. hordtam. Ezután teljesen elmúltak a fájdalmak. Sajnos azonban kb. 2 hete újra jelentkeztek fájdalmak és dagadás is. Újra hordom a bokarögzítőt. A fájdalom csillapodott, de a dagadás nem szűnik meg. Reggel ugyan sosincs jele, de a nap végére mindig feldagadt. Sajnos 3 napja már azt tapasztalom, hogy már a bokadagadás a jobb bokámon is jelentkezett.
1. Előfordulhat-e, hogy a bal lábamon újra előjövő fájdalmak és bokadagadás szorosan összefügg a korábbi bokatörésemmel? 2. Mi lehet annak az oka, hogy már a korábban nem sérült jobb bokám is már harmadik napja fel van dagadva?
Egyébként nem érzem úgy, hogy esetleg a jobb lábamat jobban erőltetném csak azért, hogy a bal lábamat bármennyire is kíméljem.
3. Előfordulhat-e, hogy ugyan nem tapasztalom, hogy mégis tudat alatt kímélni próbálom a bal lábamat és ezek következtében túlerőltethettem a jobb lábamat?
4. Forduljak vele orvoshoz vagy sem? 5. Ha igen. Ez traumatológus, ortopéd vagy reumatológus szakorvos legyen?
6. Hosszú távon miért nem jó a bokarögzítő használata?
7. Egy csonttörés (esetemben bokatörés) következtében a sérült testrész (esetemben láb_boka) tényleg soha nem lesz teljesen 100%-os?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a bokatörés 14,5 évesen kérdésre

Kedves Kérdező!

1. A bal láb panaszai összefügghetnek a korábbi sérüléssel, ez végtag valószínűleg később is érzékenyebb lesz minden kisebb megterhelésre, amire korábban nem volt.

2, Lehet kisebb sérülés, túlterhelés, de egyéb belszervi okok is okozhatnak bokaduzzanatot, pl vesebetegségek.

4-5. HA elhúzódóak a panaszok, és nem javulnak, inkább romolnak, akkor korábbi kezelőorvosához forduljon, mivel ő ismeri leginkább az Ön esetét, a sérülést, a műtéti technikát.

6.Mert mentesíti a „munkától” az izmokat, szalagokat, így azok tovább gyengülhetenk.

7. Sajnos sok esetben sosem lesz olyan, mint „új” korában.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor