Hüvelygomba...

2012.10.24.
Jó estét!
Kb. másfél hónapja volt hüvelygombám,akkor elmentem nőgyógyászhoz,ő azt mondta vegyek canesten combi uno-t.Akkor rendbe is jöttem kb egy hét alatt. Most ugyan olyan tüneteim voltak ( szeméremajkak,és a hüvely viszketése,és sűrűbb folyás). Ezért most is vettem már el is kezdtem használni kicsit több mint egy hete. Már csak néha néha viszket,de már csak kívül a szeméremajkak. Viszont azt vettem észre,hogy most meg a talpam lett gombás,és nem kicsit... Ha erre canesten combihoz adott krém helyett lamisil 1x-t használok,az segíthet ezen a problémán? Régen,ha volt lábgombám mindig ezt használtam,és bevált teljesen.
Kezd a hócipőm tele lenni ezzel.Mindig figyelek arra,hogy soha sehol ne üljek le a wc-re,csak otthon. De most voltam jó párszor a mamámnál,és ott,mivel családban vagyok,gondoltam nem lehet gond ,leültem... Az első ilyen problémám előtt is nála jártam,de nem gondoltam volna,akkor a barátomra gyanakodtam,most viszont mikor kialakult már egy hónapja másik városban volt,és nem találkoztunk,de a mamámnál voltam...és persze wc-n is voltam nála...
Gyakran kialakul újra,meg újra ez a betegség?Vagy ha továbbra is tartom magam hogy nem, ezek után már családban sem, ülök le,akkor elkerülhető a jövőben?
Esetleg valami jó tanács,hogy minél hamarabb tünetmentes legyek,és az is maradjak, lenne?
Válaszát előre is köszönöm!
Alexiel

Szakértőnk válasza a Hüvelygomba... kérdésre

Kedves Levélíró!

A hüvelyben normális körülmények között is élnek gombák, de a saját, savas pH kordában tartja a szaporodásukat. Ha az egyensúly valamilyen okból kifolyólag felborul, akkor a kórokozók elszaporodhatnak és megjelennek a kellemetlen tünetek. Ebből az is következik, hogy nem biztos, hogy a fertőzésnek köze van az idegen WC-hez.

A hüvelytabletta mellé javasolt Canesten krém használata is, külsőleg. A hangsúly a saját flóra visszaállításán lenne, hiszen ez véd meg a fertőzésektől. Erre a célra javasolt pl. a Lactofeel, Vitagyn C, Protexin Gynophilus stb., patikában tudnak bővebb felvilágosítást adni. Próbáld minél inkább visszaszorítani a szénhidrátok fogyasztását (cukor, fehér liszt), mert ezek kitűnő élelmet jelentenek a gombáknak. Hordj tiszta pamut fehérneműt, amit akár magasabb hőfokon is ki lehet mosni. Ne vidd túlzásba a mosakodást sem, mert az szintén "lemoshatja" a savas pH-t (alap esetben napi egyszeri zuhanyzás elegendő, persze ha épp menstruálsz, spotolsz vagy szexuális életet élsz, az más). Használj intim lemosót.

A Lamisil teljesen jó lábgombára.

Minden jót:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor