Görcs és lepedékes nyelv

2012.07.04.
Tisztelt szakértő!
17 éves fiú vagyok. Két problémám is van, bár nem hiszem, hogy a kettő összefügg:
1., többször előfordult már, hogy váratlanul a kézfejem, és az ujjaim elkezdtek görcsölni. Ilyenkor elég fura alakot vettek fel, fájtak, és nem tudtam őket mozgatni, az egyik ujjam pedig "rámászott" a másikra (a felvett alakban maradtak a görcs végéig), nagyon ijesztő érzés volt. Néhány perc alatt rendeződött, de az a fura érzés megmaradt még egy-két óráig. Attól félek, hogy egyszer az autóvezetés közben fog elkapni (legutóbb biciklizés során volt). Ami pedig egy hasonló érzés volt a napokban, hogy este a kisujjamat szintén ilyen furán éreztem, és nem tudtam külön megmozgatni, ez is elmúlt magától. Kálciumot, és magnéziumot rendszeresen szedek, úgy tudom, ezeknek a hiánya is okozhatná, de így ez a lehetőség ki van zárva. Egyszer volt hasonló eset a lábfejemmel is. Mi miatt jönnek ezek a görcsök elő? Mit tehetek ellene?
2., a nyelvem nagyon csúnyán lepedékes. Mutattam a háziorvosomnak, aki nem igazán foglalkozott vele, azt mondta, valakinél ilyen. De ez tényleg nagyon durva, és hiába mosom rendszeresen, akkor sem igazán jön le, vagy ha lejön, pár óra múlva megint olyan lesz. Meglepő dolgot tapasztaltam: gyorséttermi étel után többször előfordult, hogy egész "tiszta" lett. Ez azért is meglepő, mert azt mondják, azok a kaják egészségtelenek. Persze nem minden esetben használt, de gyakran igen. Szintén olvastam a témában, ahol még a kevés folyadék-fogyasztással is összekötötték a tünetet, de nálam ez sem játszik, napi 3-4 liter folyadékot iszok. Olvastam, hogy belső szervek problémájára is utalhat. Mitől lehet ez? Milyen orvoshoz fordulhatok ezügyben (a háziorvoson kívül)?
Köszönöm!

Szakértőnk válasza a Görcs és lepedékes nyelv kérdésre

Kedves Levélíró!

1. A panasz hátterében valószínűleg ioneltérés áll, ezirányú laborvizsgálatra lenne szükség. Ezt a háziorvosod kérheti, tehát célszerű volna őt felkeresned. Endokrinológiai (hormonális) eltérés is elképzelhető, ami ezt az ioneltérést okozza.

2. A szájhigiénia hiányosságai mellett valóban az elégtelen folyadékbevitel is okozhat lepedékes nyelvet. További kórképek kizárására szintén a laborvizsgálat javasolt első körben. Célszerű volna fogásznak is megmutatnod magad.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor