Szájpadlás / Autoimmun betegség

2012.02.06.
Kedves Bernadett doktornő!
Mostanság állandóan fáj a szájpadlásom, pedig nem eszek semmi olyasmit, ami felsértette vagy kikezdte volna. Mintha be lenne dagadva. Nagyon zavaró, így enni is kényelmetlen, és mivel "puhább", olyan ételek is könnyen felsértik ezek után, amik normális esetben nem.
Anya szerint vitaminhiányom van. Jófej, hogy ezt megállapítja, de persze fogalma sincs, melyik vitamin. Multivitamint, C-vitamint és Béres cseppet szedek...mit hagyok ki akkor?
A másik amiről érdeklődni szeretnék... A keresztanyukám beteg, valami probléma van a veséjével - hiába juttat fehérjét a szervezetébe, egyszerűen "átmegy" rajta.. Sokat fogyott mostanság, szteriodokat szed, és olyan sápadt... A leletek alapján nem javul az állapota, így megemelték a gyógyszeradagját. Szeretném megtudni, hogy ez nagyon komoly dolog? Mert az orvos már tömegbe se engedi, nem mehet dolgozni, mert könnyen elkaphat mindenféle betegséget. Ezért elkezdtem aggódni. Bernadett, doktornő! Ugye...ugye ez nem halálos kimenetelű? Ugye nem?
Köszönöm.

Szakértőnk válasza a Szájpadlás / Autoimmun betegség kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt javaslom, hogy használj szájfertőtlenítő oldatot (öblögetésre pl. Corsodyl) és próbáld pár napig kímélni (ne egyél fűszeres, csípős, nagyon meleg, kemény ételeket). Ha így sem javulnak a tüneteid, akkor mutasd meg magad fogásznak. Nem hinném, hogy vitaminhiány áll a háttérben, főleg ennyi multivitamin fogyasztása mellett.

A vesebetegségeknek is sok típusa van, tényleg kialakulhat vesekárosodás autoimmun betegség következtében is. Ez tényleg komoly betegség, de mivel nem tudok semmit a keresztanyukád állapotáról, eredményeiről, így nem tudok vele kapcsolatban felelősen nyilatkozni. A legfontosabb, hogy mindenben kövesse a szakorvos utasításait, ebben az esetben reális esély van arra, hogy az állapota nem fog tovább rosszabbodni.

Minden jót kívánok:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor