környezetvédelem
#Zöldövezet

Te miért műanyagot használsz?

2021.04.23.
3 perces olvasási idő

A tízórait csomagolod, kiflit veszel a boltban, táskába dobod az edzőcipőt…. Te miért műanyag tasakot használsz? A válasz egyszerű, mert a műanyag mindig kéznél van, praktikus, tiszta, olcsó megoldás, ha csomagolásról, tárolásról van szó. Igen: ezt vallják a gyártók is.

A műanyag gyors, olcsó, könnyen előállítható és pontosan ezek a tulajdonságai is tették népszerűvé. Sokoldalúan felhasználható, amiből a csomagolóanyagoktól kezdve, a védő ruhákon át a használati tárgyakig bármi elkészíthető. Csak egy gond van vele: az alapjául szolgáló anyag kitermelésétől a gyártáson és használaton át a hulladékká válásig, a műanyagok a teljes életciklusuk során szennyeznek. Már maga a műanyag legyártása légszennyezéssel jár, mely az előállító üzemek környékén élő közösségek egészségére rendkívül káros hatással van. A műanyagok tartósságát, rugalmasságát és színét adó vegyületek már kis dózisban is roncsolják a hormonrendszert, és rákkeltő hatásúak lehetnek. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy használat során milyen anyagok oldódnak ki a műanyagokból és mik kerülnek a szervezetünkbe az ezekbe csomagolt élelmiszerek vagy italok fogyasztása során.

Hasonlóan nagy problémát jelent, az is hogy a műanyagok nem képesek a környezetben lebomlani - csupán elaprózódnak, és mikroműanyagokká szétesve szennyezik-mérgezik a környezetet, és az élővilágot, sőt bekerülhetnek a táplálékláncba is.

2021. július 1. - mérföldkő a környezetvédelemben

A műanyagszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt - káros hatásainak csökkentése mindannyiunk érdeke. Cél az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése, párhuzamosan a műanyag hulladék újrahasználatának és újrafeldolgozásának növelése mellett.

2021. július 1. - környezetvédelmi szempontból mérföldkövet jelent majd - ugyanis megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is. Életbe lép az egyszer használatos műanyagokról (SUP - Single Used Packaging) szóló kormányrendelet. Az új szabályozás jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest.

Az új jogszabály értelmében

  • betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat (például uzsonnás zacskók, kutyapiszok piszok szedésére szolgáló zacskók).
  • a 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett "kiflis zacskók" termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi kilónként 57 helyett 1900 forintra.
  • tilos lesz a következő egyszer használatos műanyagtermék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala:
    • Fültisztító pálcikák;
    • Evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák);
    • Tányérok;
    • Szívószálak;
    • Italkeverő pálcikák;
    • Léggömbhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
    • Expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók, például dobozok tetővel vagy anélkül, amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amelyek: azonnal fogyaszthatók helyben vagy elvitelre, . fogyasztása általában az edényből történik, készételként fogyaszthatók, azaz további elkészítést, például főzést, forralást vagy melegítést nem igényelnek, beleértve például a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényeket, kivéve az italtárolókat, tányérokat és tasakokat, valamint az ételt tartalmazó csomagolásokat;
    • Expandált polisztirolból készült italtárolók, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is;
    • Expandált polisztirolból készült italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét is.

Mi lesz veled műanyag tasak, kés, kanál, szívószál nélkül?

Megtanulsz nélkülük boldogulni, hiszen minden betiltott terméknek mára már létezik a természetes anyagból készült megfelelője. Ilyenek például az evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák, szívószál), tányérok és az italkeverő pálcikák amelyek készülhetnek fából, vagy papírból is.

A biológiailag lebomló műanyagok kettőssége

A biológiailag lebomló műanyagok környezetbarát megoldásként egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, a vendéglátásban, vagy rendezvényeken rendszeresen használják őket. Fontos tudni, hogy csak és kizárólag abban az esetben jelentenek környezetbarát alternatívát a műanyagokkal szemben, ha azok megfelelő hulladékkezelése, azaz komposztálása megoldott. Ellenkező esetben ha a bioműanyagok hulladéklerakókba kerülnek, és nincs komposztálás - akkor a biológiai lebomlás nem történik a lerakóban uralkodó anaerob körülmények miatt, metán szabadul fel, ami 23-szor erősebb a szén-dioxidnál (üvegházhatású gáz).

Apropó! Te még mindig műanyagot használsz?

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: